Брой 09, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


"Кървавата бразда на Добруджа"

Група от членове на "ХобиСклуб" присъства на представянето на десетото, преработено и разширено издание на едноименната книга с автор Радостин Мирков. Събитието се състоя в Регионална библиотека "Дора Габе". Разказаха се вълнуващи и покъртителни моменти от книгата, за издевателствата на румънските окупатори през 1916-1918 г. над трудолюбивите и мирни добруджанци.
Книгата на Радостин Мирков посочва исторически факти и данни за близо 30 хиляди добруджанци, малцина от които се завръщат живи от лагерите в Молдова през същите размирни години, за които събития не се знаеше. Няма публикувани исторически факти и данни, и се знае нищожно малко, от разказите на оцелели възрастни хора и от скритите архиви на Румъния.
19-те мемориални знака, издигнати в селищата: Балчик, Каварна, Гурково, Житен, Красен, Победа, Кранево, Божурово, Езерец, Плачи дол, Попгригорово, Дуранкулак, Сноп, Граничар, Карапелит и други, говорят за тези кървави събития, оставили дълбока бразда в съзнанието на добруджанеца, особено сега, когато истината става достояние до хората. Трогателен е Мемориалът „Неовършеният харман“ в с. Житен, с автор художника Петър Петров, и съдействали инициативен комитет от кмета Илия Добрева и инж. Гено Генов.
На срещата присъстваха много видни личности и роднини на жертви в тези събития, а рецитацията на краеведа Георги Балабанов, адвокат Пенчо Иванов и Мария Добрева, която представи факти от книгата, просълзиха присъстващите. Авторът Радостин Мирков подари на всички по един екземпляр с автограф.

Иван ТОДОРОВ

Лятна прохлада

Набелязаната идея за пикник сред гората и барбекю осъществихме рано сутринта на 19-ти юли. Изпълнени с желание и очакване, оборудвани с всичко необходимо - дървени въглища за барбекю, продукти за печене, зеленчуци и разхладителни напитки, спряхме пред входа на "ХобиСклуб". Пристигна председателят Иван Тодоров и проверката започна. Нямаше отсъстващи, то се знае, даже в автобуса се качи една дама в повече.
Пристигнахме в парк "Барбекю" в с. Гурково, където бяхме приятно изненадани от личното поздравление на кмета на селото, г-н Тодор Георгиев. Съвсем непринудено започна разказът за историята на селото.
"За село Гурково, Добричка област, има много легенди. Една от тях разказва, че е създадено от турския конен офицер Скендербег, който получава от султана като лично владение част от мизийските земи на Южна Добруджа, след падането на България под османско владичество. По това време тези земи са били покрити с вековни, най-вече брястови, дъбови и букови гори, и Скендербег устройва чифлик на една горска поляна. Днес това място се нарича Скендерли. През вековете около чифлика на Скендербег се създават и други чифлици. В тях се отглеждат големи стада овце и коне, за нуждите на които се разработват пасища, като горите наоколо се изсичат или опожаряват. Отвоюваната по този начин земя се оказва изключително плодородна и подходяща за отглеждане на зърнени култури" - разказа кметът на Гурково Тодор Георгиев.
Музикалният фон бе осигурен чрез mp3-то на "ХобиСклуб". Завихриха се бурни хора и ръченици. Всеки имаше определени функции: Цвета Димова и Анна-Мария на скарата, някои жени донесоха, а други нарязаха салата. Масата бързо се отрупа с вкусни ястия и напитки. Георги Милев, рожденик на 19-ти юли, беше в центъра на наздравиците и хубавите пожелания за здраве и късмет. Пихме от неговата ракийка, с обещанието догодина да почерпи пак. Красиви думи, нежни стихове и песни от Добра Колева, Иванка Георгиева, Магда Минчева, Мима Русева, Наско и Желка Великови, и други изпълниха обстановката. Децата бяха най-щастливи, защото си поиграха до насита. Даже Ирника Антонова и Диляна Мартинова прочетоха подходящи смешки.
Прибрахме се уморени, но много весели и доволни.

"ХобиСклуб"Назад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8 9 10