Брой 09, 2019

Тема: ПЪТЕПИС

По вълните на тихия бял Дунав


Тази година участието в регата TID беше под въпрос. Проектите към АХУ се забавиха и затова отново прибягнахме до помощта на нашия стар спонсор, Фондация "Български спорт". Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" изпрати официално писмо до ръководството на Фондацията и доста бързо в сметката на Федерацията бяха приведени 2 хил. лв. Регионална съюзна организация - София даде още 500 лв., което окончателно реши финансовия проблем за участие в регатата.
Подборът на екипажа стана доста бързо. От 6 незрящи членове, трима от които с напълно загубено зрение, половината щяха да участват за пръв път в плаване по Дунав. Капитанът Стоян Вътов беше плавал с яхта по море до Египет и Сицилия, но за пръв път се сблъскваше с особеностите за навигация в река. От новите членове на екипажа ми се ще да отбележа имената на Петър Стайков и Иван Пухлев. Първият тази година ще навърши 66 години, а вторият е от Русе и детската му мечта е била да плава с лодка по Дунав. Едва сега, когато шейсет и третият му рожден ден го завари по време на плаването, тя се сбъдна.
Потеглихме от Видин на 13 август. Очертаваше се адски горещо време. За разлика от предишните два пъти, сега нямахме никакъв мотор на борда. Трябваше да разчитаме на себе си и на благосклонността на вятъра. Капитанът определи смени - вахти, казано по моряшки - за гребане. В едната смяна бяхме аз и Диан Петров, а в другата - останалите четирима членове на екипажа, защото те имаха по-малко тренировки. Гребането на вахти осигурява постоянен ход на лодката със средна скорост 7-8 километра в час. По този начин може да се изминават дълги разстояния без спиране. Първата дистанция от Видин до Лом е 48 километра. Тя може да се каже, че е най-трудната, защото е първи ден. Традиционно спряхме за почивка в местността Рациария, където леко се подкрепихме в крайречно уютно заведение. По време на плаване в горещо време неписано правило е да не се прекалява с храната, а за пиене дори чаша бира се оказва много тежка. Пристигнахме в Лом към 5 часа. Успешното начало до голяма степен предопределяше и успешния край на експедицията. Капитанът много добре навигираше с помощта на мобилния си телефон. Той не само поддържаше прав курс, но и сечеше завоите, което скъсява разстоянието. Дългосрочната прогноза за времето беше разхлаждане и попътен вятър на 15 август – празника Успение на Света Богородица.
В Козлодуй посетихме кораба "Радецки" и на неговата горна палуба усетихме не само духа на Ботевите четници, но и доста силния западен вятър, който обещаваше да ни носи по реката на следващия ден, 43 километра до село Остров. На 15 август сякаш самата Света Богородица ни носеше по реката с доста голяма скорост. Само с предно платно - стаксел - ние се движехме със скорост около 11 километра в час. След като опънахме и другото платно, скоростта се качи до 13-14 километра в час, което за лодка като нашата е отлично постижение. Диан Петров, член на екипажа с напълно загубено зрение, чудесно асистираше на капитана при работата с платната. Наложи се да свалим основното платно - грота - защото резките пориви на вятъра застрашаваха да обърнат лодката. Екипажът не беше обучен да балансира по време на плаване при подобни условия. Благополучно пристигнахме в село Остров, без каквато и да е умора. Очертаваше се попътният вятър, макар и по-слаб, да ни следва и на другия ден.
Разстоянието от Остров до село Байкал е само 20 километра. Лекият ветрец от време на време затихваше и се налагаше да гребем, но късата дистанция за изминаване и прохладното време правеха плаването изключително приятно. Пет километра преди Байкал капитанът установи, че има повреда на руля. Продължихме управлението с гребла, а веднага щом пристигнахме рулят беше поправен.
Има едно постижение на екипажа, за което не мога да не спомена. Тръгнахме от Никопол в 8 часа и 30 минути. Предстоеше ни да изминем 47 километра до Свищов. Имахме намерение да спрем за почивка на остров Белене, където да направим пикник. При добрата скорост, с която се движехме, ние отминахме острова преди да беше станало време за обяд. Решихме да спрем някъде към 1 часа. По това време обаче ние бяхме много близо до Свищов и нямаше смисъл да спираме. В крайна сметка, цялото разстояние от 47 километра взехме без почивка, за около 6 часа. Вечерта отбелязахме рождения ден на Иван Пухлев в едно от най-прекрасните ресторантчета по крайбрежието.
Следващият ден беше последен от нашето участие в регатата, защото бяхме предвидили да плаваме до Русе, което не се осъществи, поради ограничените финанси. В този град няма подходящо място за изваждане на лодка като нашата. Ето защо решихме да я извадим в местността Стълпище - 20 километра преди Русе. Последното акустиране беше съпроводено с ръкопляскане от целия екипаж. Изваждането на лодката стана без проблеми и с два автомобила благополучно се прибрахме в София на 19 август.

Равносметка

Плаването по Дунав и лагеруването на полеви условия може да бъде нещо много приятно, въпреки всички несгоди, ако има добър психоклимат в екипажа. Достатъчно е, обаче, един от членовете да има лош характер и това разваля атмосферата на всички. Трудностите, с които се сблъскват хората, и горещината опъват нервите. Ако някой не умее да потиска напрежението си, той започва първо да се оплаква, а следващата степен е да предизвиква малки и по-големи скандали. По време на първото ни участие през 2015 година стигнахме и до бой, само заради един човек. Единодушно взехме решение и го отстранихме. С много намален екипаж продължихме плаването и, въпреки че беше по-трудно, всички имахме много добро настроение.
При това плаване аз останах възхитен от Петър Стайков, който беше най-възрастен и нямаше особен опит да лагерува на палатка. Въпреки всичко, той не се оплака нито един път и нито един път не изпусна нервите си. Похвала заслужава и Диан Петров. Освен добрия си характер, той е отличен гребец и ветроходец. От предишни плавания не мога да не спомена имената на Михаил Недков, Вихър Пеев, Слави Цветков от Равда и Мария Бишкова.
От всичко казано дотук следва един извод: Много внимателно трябва да се подбира екипажът и да бъде регламентирано отстраняването на някого от членовете, по решение на капитана и болшинството от останалите участници в похода.
Трябва да имаме предвид още нещо. Ние сме много внимателно наблюдавани от всички участници в регатата. Те са много добронамерени и с желание да ни помагат. Това се отнася особено за чужденците, с голяма част от които сме установили връзки. През 2017 година австрийската група дари 300 евро за по-нататъшните ни плавания. Тази година Йорген от Германия, с когото прекарахме незабравим следобед в местността Стълпище преди две години, изпрати 100 лв. да се почерпим за негово здраве. Той самият е тежко болен и не можа да участва тази година. Парите ни бяха предадени от Пол, друг немски участник, с когото също имаме добри отношения. Една вечер той дойде при нас с приятелката си Моника и още едно семейство от Германия. Заредиха се български и немски песни, под съпровода на китарата на Диан Петров. Друга вечер при нас седнаха двама холандски участници. Когато си тръгвахме, един от тях каза на Диан: "Ще ни липсва твоята китара."
Лично за мен, след четири участия в плаване по българския участък на река Дунав, гребният и ветроходният спорт за незрящи трябва да търси по-нататъшното си развитие - плавания в други страни, а така също и по море. И аз като Слави Цветков ще кажа: "Слепи и зрящи в една лодка на околосветско пътешествие."

Йордан МЛАДЕНОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022