Брой 09, 2019

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Всичко, което GOOGLE знае за Вас


(И КАК ДА ГО ИЗТРИЕТЕ)

Google предоставя изобилие от полезни услуги: търсене, електронна поща, облачно съхранение, инструменти за производителност и много други. Почти всички от тях са безплатни за лична употреба и не са много скъпи - за бизнеса и други организации. Но, както се казва, няма безплатен обяд. Прочетете и научете какво се намира в историята на Google и как да ограничите събирането на информация.

Какво знае Google за Вас?
Използвате ли Google Търсене, Chrome, YouTube, Gmail, Google Документи, Карти или някоя друга от услугите на Google? Ако е така, имате ли представа за информацията, която Google събира за Вашите онлайн дейности? Google иска да знае всичко за Вас, за да може да каже на рекламодателите какво е вероятно да купите. Няма нищо зловещо в това; Google е наясно какви данни събира и какво споделя с рекламодателите.
Но за много хора е изненадващо да научат точно колко данни събира Google и какви изводи черпи от данните. Може да искате да видите какво знае Google за Вас и да ограничите това, което може да научи. Google го прави лесно, но не и очевидно.
Всеки профил в Google включва страница "Моята активност в Google" /"My Google Activity"/, но не е лесно да я намерите случайно. Отидете на https://myactivity.google.com/myactivity и, ако вече не сте влезли в профила си в Google, направете го. Превъртете надолу и ще откриете, че Google отбелязва всичко, което сте търсили, датата и часа, в които сте го търсили, кои уеб-страници сте прегледали, кои местоположения сте търсили в Google Карти и друга онлайн дейност. В средата на страницата с дейности Google Ви уверява, че "само Вие можете да видите тези данни. Google защитава поверителността и сигурността Ви" и "Можете да виждате и изтривате дейността си, като използвате контролите на тази страница." Първият начин да контролирате обхвата на данните, които се показват тук, е полето за търсене. Можете да търсите елемент в дейността си или да филтрирате резултатите по дата или продукт. Google "продукти" включват Chrome, Календар, Gmail, Карти, YouTube и още няколко.


Преглед и управление на Вашата история в Google
Не ме разбирайте погрешно... Не казвам, че Google нарушава поверителността Ви, като събира информация за Вашите онлайн дейности. В действителност, това е справедлив обмен и Вие можете да го контролирате. Също така искам да подчертая, че Google не предоставя лични данни за Вас на трети страни. Те споделят само обобщена информация, която не може да Ви идентифицира лично, и че не продават името Ви, адреса и размера на обувките Ви на трети страни. Поне до този момент Google не дава повод да мислим друго.
Препоръчваме Ви да опитате "Друга активност на Google" /"Other Google Activity"/ и да разгледате елементите там. Започнете с "История на гледането в YouTube" /"YouTube Watch History"/, като кликнете върху връзката "Управление на дейността" /"Manage Activity"/, която се показва под това заглавие. Сега кликнете върху трите точки от дясната страна на елемента. Виждате ли опцията за изтриване на историята си на гледане на този видеоклип в You Tube? Това може да Ви бъде от полза, ако предпочитате никой да не знае, че сте го гледали. На тази страница можете също така да изтриете всички видеоклипове, прегледани на дадена дата, или да кликнете върху бутона "Промяна на настройката" /"Change Setting"/, и там ще намерите плъзгач, който да постави на пауза (но не и да изтрие) историята на гледането в You Tube. За да изтриете цялата история на гледанията, кликнете върху трите вертикални точки в полето за търсене, след което кликнете върху "Изтриване на активността от" /"Delete Activity By"/. Посочете дата от "цялото време" /"All time"/ (или всеки период от време) и кликнете върху "Изтрий" /"Delete"/.
Връщайки се на страницата "Други дейности на Google" /"Other Google Activity"/, опитайте категориите "Дейност в мрежата и приложенията" /"Web&App Activity"/ или "Гласова и аудио дейност" /"Voice&Audio Activity"/, от менюто "Настройки" /"Settings"/ в горния ляв ъгъл. Превъртайки списъка с елементи, ще видите, че те са организирани по дата. Някои от тези категории дават по-добър контрол върху това, което се събира, колко време се съхраняват данните и как да ги изтриете от историята на Google. Неотдавна Google добави нови контроли в секцията "Web&App Activity", която Ви позволява автоматично да изтривате елементи след 3 месеца, 18 месеца и т.н.
Особено интересна е частта "История на местоположенията". Обикновено поддържам услуги за местоположение за мобилното си устройство, така че успях да прегледам някои от миналите си пътувания. Така че Google знае, че бях в Портланд, Орегон, през 2015 г. и че в сряда посетих местната библиотека. Това не ме притеснява. Всъщност, използвах Историята на местоположенията, за да ми помогне да проследя стъпките си на определена дата и да си спомня къде съм бил. Ако се опитвате да свалите няколко килограма и не искате съпругът Ви да знае, че посещавате магазина за понички, можете да изтриете историята си с местоположения.
Така че можете да контролирате това, което Google събира за Вас, по общи или конкретни признаци. Проблемът е, че Google събира толкова много данни, че управлението им изисква огромни усилия."Контроли на активността" /"Activity Controls"/ са местата, където можете да зададете и да забравите предпочитанията си за поверителност. Контролите елемент по елемент или ден за ден са за специални случаи, когато настройките Ви по подразбиране не са достатъчни.
Във Вашите ръце е да решите какви данни и колко време да ги съхранява Google.Назад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022