Брой 11, 2007

Тема: ОБЩЕСТВО

Протест срещу дискриминацията


На 25 октомври десетки хора се събраха на протестен митинг в София. Това бяха хора с различни увреждания, представители на неправителствени организации на и за хора с увреждания, обединени от негодуванието към антисоциалната политика на българското правителство.
Инициатори на протеста бяха национално представените организации на хора с увреждания, а обединяващото мото бе „Спрете геноцида”.
Около час и половина хората в неравностойно положение изразяваха своята болка от несправедливото отношение на държавата към техните проблеми.
На първо място, орязването на възможностите за получаване на помощно-технически средства, без които животът на тези хора е не просто труден, а практически невъзможен. Друг проблем е ограничението при получаване на и без това мизерните добавки за диетични храни и лекарства, на каквито до миналата година имаха право всички хора с увреждания с 1-а и 2-а група. Не на последно място, протестиращите поставиха като проблем и въвеждането от следващата година на плоския подоходен данък, който ще намали значително техните изключително нищожни доходи.
Хората с увреждания излязоха с категорично искане българското правителство да ратифицира конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която очаква одобрение още от края на 2006 г.
Национално представените организации внесоха в българския парламент подписан меморандум, в който изразяват своя протест и поставят своите искания. Документът бе приет от депутата Деница Димитрова и професор Огнян Герджиков, който пое ангажимент да го предостави на народните представители, за да бъдат взети съответните решения.
По принцип, на подобни протести трябва да излизат много повече хора. Длъжни сме да проявяваме много по-голяма активност и да изразяваме по-категорично гражданската си позиция по проблемите, които се отнасят пряко до нашите интереси и които освен самите нас и представляващите ни организации, няма кой да постави.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5