Брой 09, 2019

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?


Може би знаете, че топлината е смъртоносен враг на всяка чувствителна електроника, особено на тази във Вашия компютър. Но прахът и други отпадъци, попадащи във Вашия компютър, са най-големите причинители на прегряване и други неизправности. Прочетете, за да научите трите най-важни места, които се нуждаят от редовно почистване, за да поддържате Вашия персонален компютър или лаптоп да работят в най-добра форма...

Трябва ли да почиствам от прах компютъра си?
Да! Важно е да извадите мръсотията от компютъра си, за да удължите живота му. Мръсотията - прах, косми на домашни любимци, трохи от храни и дори мънички насекоми могат да повлияят на Вашия компютър по негативен начин.
За да сведете до минимум количеството боклуци, което попада в компютъра Ви и по този начин да удължите времето, без да го почиствате, направете няколко от посочените по-долу неща.
Махнете компютъра от пода, където се намира по-голямата част от мръсотията. Дръжте го на работния си плот или на малка маса, или поне на педя над пода. Компютърът Ви има един или повече вентилатори в кутията, които изтеглят въздух за охлаждане на компонентите. Не искате да всмуква въздух от най-мръсното място във Вашия дом или офис.
Дръжте домашните любимци и техните косми извън помещението, в което се намира Вашият компютър. Котките обичат да седят на компютърни клавиатури или в скута Ви, докато пишете. Но Вашите пухкави спътници не са приятели на Вашия компютър.
Не пушете около компютъра си. Катранът и частиците от цигарения дим правят лепкава, задушаваща утайка върху компонентите на компютъра, която улавя повече прах. (И също – вътре в белите дробове, но това е друга тема.)
Контролирайте качеството на въздуха в стаята на компютъра. Дръжте прозорците и вратите затворени. Поставете пасивни въздушни филтри във вентилационните решетки на стаята, но не над вентилационните отвори на компютъра. Помислете за въздушен филтър за стаята, където е Вашият компютър. Най-добър е HEPA филтър. Не използвайте пречиствател на въздух, генериращ йони; електрически заредените йони премахват праха от въздуха, като го карат да се задържа върху повърхности, включително на Вашия компютър.
Ако направите всичко това, вероятно може да измине една година, без да отваряте кутията на компютъра, за да го почистите отвътре. Ако сте небрежни за качеството на въздуха, имате домашни любимци и пушите около компютъра си, може да се наложи да почиствате вътрешностите му на всеки три месеца. Няма да навреди, ако го почиствате и по-често.
Винаги изключвайте всичко от компютъра (настолен или лаптоп), преди да отворите кутията си; не само захранващия кабел, но и монитори, принтери, USB устройства, Ethernet кабели и всичко останало. Елиминирайте всеки възможен път за протичане на статично електричество във Вашата машина.

Как да почистим компютъра си
Много уебсайтове казват, че не трябва да прахосмучете прах от компютър. Вместо това те препоръчват да го издухате с консервиран сгъстен въздух (който между другото не е въздух, а по-плътни, сложни газове, които се компресират по-лесно в гъста течна форма, опаковане на повече газ в кутия). Обосновката на този съвет няма никакъв смисъл.
"Вакуумирането генерира статично електричество, което може да навреди на електрониката", казват те. Ами да, завихрянето на въздушните молекули бързо върху пластмасовите повърхности може да генерира статично електричество. Но, що се отнася до статичното електричество, няма значение дали въздухът се движи към вакуум или далеч от зона с високо налягане!
След отваряне на кутията на системния модул на машината, четката с мека четина за разхлабване на прилепналия прах и мини вакуум са предпочитани инструменти. В допълнение към видимия прах, разгледайте по-внимателно замърсяванията на лопатките на вентилатора и радиатора.
Мисля, че е за предпочитане да всмуквате праха от компютъра с вакуум, отколкото да го вкарвате по-дълбоко в ъгълчетата на кутиите с взрив от сгъстен газ. Но, за да не се генерира значително статично електричество, засмукването трябва да е не повече от необходимото. Домакинска прахосмукачка, дори ръчна Dirt Devil ™, е повече от адекватна. Можете дори да закупите USB-захранвани мини-вакууми, с различни полезни четки за компютърно почистване.
Чух предупреждения, че прахосмукачка може да изсмуче електрически компоненти направо от дънната платка. Това звучи малко вероятно, но така или иначе не бива да доближавате дюзата до компонентите. Използвайте четката и винаги дръжте вакуумната дюза под ъгъл спрямо почистваната повърхност на Вашия компютър.

Почистване на Вашия лаптоп
Ако имате лаптоп, почистете праха и космите от вентилационните отвори с Q-Tip*. Използването на сгъстен въздух само ще изпрати мръсотията вътре във Вашия лаптоп, но вакуум с ниска мощност може да се използва за извличане на прах и косми, захванати в отворите. Препоръчително е да използвате клечка за зъби, за да предпазите вентилаторите да не се въртят, тъй като можете да ги повредите, ако се въртят твърде бързо.
Ако продължите да имате проблеми с прегряването след почистване на отворите, може да има замърсяване във вътрешността на лаптопа. Отварянето на лаптоп може да бъде сложно, поради многото компоненти, вкарани в малкия обем. Проводници, лентови кабели и електрически компоненти могат да бъдат повредени, ако не сте много внимателни. За вътрешно почистване по-добре е да занесете вашия лаптоп в сервизен център.
---------------------
*Q-Tip - Памучни тампони (американски английски) или памучни пъпки (британски английски) се състоят от една или две малки памучни вълма, намотани около единия или двата края на къса пръчка, изработена от дърво, валцувана хартия или пластмаса (клечки за уши).

Почистване на клавиатурата и мишката
Клавиатурите са друга тема; те са склонни да събират по-големи, по-тежки трохи от храна и насекоми. Използването на прахосмукачка с висока мощност на горната повърхност на клавиатурата няма да навреди на платката вътре.
Върху тях често се разливат течности. Ако посещавате сайтове за хумор, докато консумирате кафе или сода, може да имате този проблем. Разлятата течност може да се смеси с прах и да образува гадна утайка между клавишите. Изопропиловият алкохол (най-малко 60% разтвор) и Q-Tip са най-добри за почистване на такива образования.
Повечето мишки използват оптични сензори, но ако все още имате мишка с търкаляща се гумена топка, трябва да я отваряте от време на време. Ако движите мишката и курсорът стои неподвижно или скача неправилно, това е знак, че се е натрупала мръсотия върху топчето или вътре върху ролките. Завъртете капака в долната част на мишката, за да го премахнете, след това оставете капака и топчето да паднат в ръката Ви. Почистете топчето с кърпа без мъх и го оставете настрана. Вътре ще видите три валяка, които вероятно са обвити с мръсотия. Използвайте нокътя си и/или Q-tip с малко изопропилов алкохол за почистване на ролките. Преди да върнете топчето и капака, допрете няколко пъти мишката върху твърда повърхност, така че всяка мръсотия да изпадне. Почистете подложката на мишката, когато сте готови.

Помислете да си купите оптична мишка за почти никакви пари (има ги и за по 5-6 лева) и никога повече няма да се наложи да гледате мръсните вътрешности на мишката. За да почистите оптичния сензор (червената или синята светеща "крушка" в долната част на мишката), извадете батерията и внимателно избършете прозореца на сензора с Q-Tip, навлажнен с изопропилов алкохол.


Боб РАНКИН
Превод от английски: Стоян ВАСЕВНазад

Всички статии на Брой 09, 2019

IN MEMORIAM
Отиват си приятелите!!!
БАЛКАНИ
Българо-македонска вечер
ГЛОБУС
Незрящият мечтател, изобретил "Управление на пътуването"
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Бургас
Видин
Кърджали
Добрич
ОБЩЕСТВО
Защо пак отивам на избори?
Софийският ЦСРИ "Светлина" даде старт на новата учебна година
ПОКАНА
ФСХЗУ
ПРОЕКТИ
"БГ АСИСТ" ООД приключва изпълнението на проект "Създаване на социално предприятие за специализирани стоки и иновативни услуги за лица със зрителни увреждания"
Проект "Ръководство за ползване от лица със зрителни увреждания при работа с програма за електронни таблици Microsoft Excel"
ПЪТЕПИС
По вълните на тихия бял Дунав
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
СПОРТ
Държавно първенство по стрелба с лък
ТЕХНОЛОГИИ
Всичко, което GOOGLE знае за Вас
Познавате ли двата най-големи врага на вашия компютър?
Архив на изданието
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022