Брой 10, 2019

Тема: ПРИЗНАНИЕ

Заслужена награда


По случай 25 септември - възвръщането на Южна Добруджа към България и Деня на град Добрич, председателят на "ХобиСклуб" Иван Тодоров бе удостоен с Почетния знак на Община град Добрич. Удостяването стана и по повод на неговата 75-а годишнина.
След официалното връчване, на тържественото събрание пред различни организации, граждани и гости на града, председателят на общинския съвет, г-н Иво Пенчев, запозна присъстващите с жизнената и творческа биография на г-н Тодоров.
Иван Тодоров Иванов е роден през 1944 г. в гр. Добрич. Завършва Механотехникум "Ломоносов". Получава следдипломни квалификации по конструиране на тежкотоварни полуремаркета, промишлена естетика, охрана на труда и трудово право.
Важен период в неговия жизнен път е конструкторската и дизайнерска работа в Машиностроителния завод за полуремаркета и контейнери. През 70-те години на миналия век Иван Тодоров става инициатор, реализатор, иноватор в българското транспортно машиностроене. Той създава първото ремарке и първото българско високотонажно полуремарке, участва в изграждането на първите контейнери. Автор е на повече от 30 продукта като самосвали, цистерни, животновози, птицевози, фуражовози. През 1984 г. получава от Института за изобретения и рационализации, съвместно с инж. Петър Михайлов, авторско свидетелство за изобретяване на транспортно средство за превозване на животни. Признати са заслугите му за получените от завода шест златни медала за нови продукти на международни и национални форуми.
През 1988 г., при изследване и рентгенов анализ на първата мостра на носещо шаси на товарно ремарке-контейнер, конструкторът-дизайнер Иван Тодоров претърпява злополука, която довежда до постепенна и пълна загуба на зрението му. Той продължава да работи още девет години в завода, вече като инспектор по безопасност на труда. Създава уникален като технологично ниво учебен център по охрана на труда - с електродинамични макети, осветеност на опасните места на машините и с други пособия - осигуряващ висококачествено и ефективно обучение.
За Иван Тодоров казват още, че е художник по призвание и съзидател по дух.
Творческият заряд, който носи, се допълва - всепризнато - от неговите организаторски способности. С идеята и ентусиазма му, и със съмишленици създава през 1998 г. неправителствената организация "ХобиСклуб", регистрирана през 2000 г. Организацията обединява незрящи, слабовиждащи и хора с други увреждания, а нейната мисия е да работи за утвърждаване на хората с увреждания като равностойни граждани на обществото. Под организацията на Иван Тодоров са провеждани и продължават десетки срещи с общественици, лекари, поети, писатели, историци, краеведи, учители. В клуба е сформиран певчески състав "Да останем млади" - с редица участия, награди, дипломи и грамоти. "ХобиСклуб" партнира на проекти на Регионален исторически музей - Добрич, има дългогодишно партньорство и съвместни прояви с Регионална библиотека "Дора Габе". Организацията е активна структура на Националния алианс за социална отговорност, а Иван Тодоров получава от алианса сертификат за заслуги и цялостен принос, като Специалист - Доброволец.
Иван Тодоров е активен общественик, с над 150 публикации в регионални и национални издания, с книги - "Ретроспекции от живота на "ХобиСклуб" (летопис, от него) и "Живот, изпълнен със смисъл" (от Мая Златева, за него).
В представите на местната общност и на още много хора Иван Тодоров и "ХобиСклуб" са едно неделимо цяло. А "ХобиСклуб" под неговото ръководство е място, заредено и изпълнено с дух и воля, със сила, енергия и отдаденост. Безкористният труд на Иван Тодоров е неизменно посветен на благородната кауза за повече толерантност и добро, за достоен път и социална равнопоставеност на хората с различни увреждания - незрящи, глухи, сляпо-глухи и хора с други увреждания.

Светла СТОЕВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2019

БАЛКАНИ
Нека приказката продължи!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Момчилград
Монтана
Добрич
Благоевград
Русе
ИСТОРИЯ
Ньойският договор
ЛИТЕРАТУРА
Златна есен
Mисли от велики личности за есента
ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Свети Мина
Свети Климент Охридски
ОБЩЕСТВО
Духът е воля!?
ОЧЕРК
Кирил Костов - ярка творческа личност, оставил ни богато музикално наследство
Превъплъщенията на доайена
ПАЛЕЧКО
Ах, колко е хубаво…
ПРАЗНИЧНО
Честит празник на Будителите!
ПРИЗНАНИЕ
Заслужена награда
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6