Брой 10, 2019

Тема: БАЛКАНИ

Нека приказката продължи!


Шоуто "Балканите пеят и свирят заедно" продължи своя мирен поход за толерантност, солидарност и съпричастност към проблемите на хората със специфични възможности. От 13 до 16 октомври звездите от Турция, Сърбия, Македония и България с гръм, трясък и много талант разтърсиха сцените в Сливница, Костинброд, София и Елин Пелин. Многобройната публика остана изумена от впечатляващата музикална дарба и професионализма на певците и музикантите от четирите балкански страни. Аплодисментите след края на концертите дълго не стихваха, а хората си тръгваха към домовете, усмихнати и духовно обогатени. Генерални спонсори на събитието бяха "Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани - България", "О'Кей Супертранс" АД и приелите предизвикателството общини.


В знаменития роман "Мостът на Дрина" на големия сръбски писател Иво Андрич има една сцена, която докосва всяко балканско сърце. Наводнение. Стихията е заляла долната махала на Вишеград. Уплашените хора се събират в няколкото незасегнати къщици от горната махала. Независимо от вярата и етноса си, те сядат около огнището, поделят си залчето хляб, палят си чибучетата и започват безкрайна и топла раздумка, в която като в шарена черга се преплитат легенди, мъдрости и приказки. Неизбежна беше тази асоциация! В това толкова объркано и сложно време, в този толкова объркан и сложен свят зрително затруднените изпълнители от Турция, Сърбия, Македония и България си подадоха ръка, и заедно сътвориха една красива приказка, която се превърна в нещо повече от добър пример за подражание.
Началото на тази приказка поставиха нашите приятели от Турция. Али Кьосе, Бурак Джан Караардъч, Джемал Каракуш, Орхан Йетер, Сюлейман Сонер Хамурджу и очарователната Йозлем Ертен Йетер представиха истинска симфония, в която блестящите гласови данни на вокалистите се сливаха със звука на флейтата, саза, китарата и пианото, и отлитаха някъде много високо в простора. Сръбските юнаци Завиша Глигоревич и Мирослав Джорджевич взривяваха зрителите с артистизма си и характерното за сръбския национален характер самочувствие. Македонските герои - златният славей от Струмица Жанко Станков и Столе Арсовски, превземаха пространството като истински властелини на сцената. Невероятната Деси Джамбазова пък представи своя авторска песен, която при малко повече реклама би окупирала първите места във всички музикални класации. Димитър Захариев пък изигра цели две роли в нашата приказка. Първата - на отрасналия в софийските дискотеки злодей, който разбива на пух и прах всичко по пътя си, а втората, в закриващия шоуто дует с Моника Методиева - на добрия юнак, който грабва красивата принцеса от лапите на змея и възвестява победата на Доброто. А за нежната Катрин Димитрова и прекрасната Моника Методиева думите са излишни. Или не точно излишни, ами просто няма такива думи на български, турски, сръбски и македонски, които да опишат изумителното им представяне. В Костинброд един от озвучителите буквално се хвана за главата, невярващ, че е възможно на земното кълбо да съществуват толкова всеобхватни и проникващи гласове!
Красива приказка без добър разказвач е като шоу без продуцент. Председателят на РО София Асен Алтънов и Диана Минчева за пореден път осигуриха перфектни битови условия за изпълнителите, а музикалният редактор Тодор Митев отново демонстрира висок професионализъм и направи и невъзможното нещата да се случат по най-добрите правила на шоубизнеса. Не бива да пропуснем и наистина очарователните водещи - актрисите Никол Султанова и Магдалена Славчева, както и работните пчелички зад сцената Катя Спасова и Георги Георгиев.
Идеята на "Балканите пеят и свирят заедно" е многопластова. Първият пласт, който тя обхваща, разбира се е интеграцията на хората със специфични възможности. Вторият пласт, естествено, е заедността на Балканите. Третият пласт обаче сякаш остава невидим, а той може би е най-важният - Балканите могат да се измъкнат от оковите на историята и стереотипите, ако към идейното си многообразие добавят и европейските ценности - солидарност, толерантност, взаимно уважение! Звучи като приказка!? Не е невъзможно!
Нека приказката продължи!

Петър КАЛИНОВНазад

Всички статии на Брой 10, 2019

БАЛКАНИ
Нека приказката продължи!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Момчилград
Монтана
Добрич
Благоевград
Русе
ИСТОРИЯ
Ньойският договор
ЛИТЕРАТУРА
Златна есен
Mисли от велики личности за есента
ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Свети Мина
Свети Климент Охридски
ОБЩЕСТВО
Духът е воля!?
ОЧЕРК
Кирил Костов - ярка творческа личност, оставил ни богато музикално наследство
Превъплъщенията на доайена
ПАЛЕЧКО
Ах, колко е хубаво…
ПРАЗНИЧНО
Честит празник на Будителите!
ПРИЗНАНИЕ
Заслужена награда
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5