Брой 10, 2019

Тема: ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

Свети Мина


На 11 ноември Православната църква почита паметта на Свети Мина.
Свети великомъченик Мина е роден в град Александрия, Египет, през втората половина на III век. Името му означава "месечина, луна". Служел във войската, разположена в Котуанската област, но ревностно изповядвал християнската вяра. В началото на IV век римският император Диоклециан издал указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на езическите идоли.
Христолюбивият Мина се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил в усамотение да общува с Бога. На езически празници отшелникът идвал в града и изобличавал безбожието на тези сборища. Градоначалиникът на Котуан наредил праведният християнин да бъде арестуван. Бъдещият великомъченик бил жестоко изтезаван. Накрая главата му била отсечена, а тялото - хвърлено в огън. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място, събрали останалите мощи на светеца и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и ги погребали в почести. Впоследствие там била построена църква с името на светия мъченик и, подир молитвите към него, в нея станали множество чудеса.
Свети Мина е един от най-почитаните и помагащи светци у нас. Ако не можете да отидете при Свети Мина, той може да дойде при Вас.
Няма църква или манастир в България, в които да липсва икона на Свети Мина - изобразен яздещ кон или застанал прав.
Но има едно място, което наистина е вълшебно - там се намира огромна икона на Свети Мина в реален ръст. Това е Обрадовският манастир, намиращ се в покрайнините на София, който носи името на любимия светец. Всяка година в манастира влизат хиляди вярващи, пристигнали да се поклонят на огромната чудотворна икона на Свети Мина. Изворът в двора на манастира помага за лечение на зрението.
Многостранна и човеколюбива е помощта, която Свети Мина може да даде на вярващите. Той помага да намерите душевно спокойствие, приятели, любов, семейство. Помага да намерите подходяща работа и дори изгубени вещи. Свети Мина закриля децата, жените и семействата. Когато не можете да имате деца или страдате от някакво заболяване, пак Свети Мина ще подскаже как да намерите подходящ лекар или лекарство. Свети Мина закриля пътниците по друмищата и войниците, които са далеч от дома.
Освен Обрадовския манастир, на Свети Мина са посветени и храм в Кюстендил, параклис във Велико Търново, построен и осветен през 2009 г., както и други свети места в България.Назад

Всички статии на Брой 10, 2019

БАЛКАНИ
Нека приказката продължи!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Момчилград
Монтана
Добрич
Благоевград
Русе
ИСТОРИЯ
Ньойският договор
ЛИТЕРАТУРА
Златна есен
Mисли от велики личности за есента
ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Свети Мина
Свети Климент Охридски
ОБЩЕСТВО
Духът е воля!?
ОЧЕРК
Кирил Костов - ярка творческа личност, оставил ни богато музикално наследство
Превъплъщенията на доайена
ПАЛЕЧКО
Ах, колко е хубаво…
ПРАЗНИЧНО
Честит празник на Будителите!
ПРИЗНАНИЕ
Заслужена награда
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5