Брой 10, 2019

Тема: ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ

Свети Климент Охридски


На 25 ноември Българската православна църква чества Свети Климент, архиепископ Охридски, първоучител на българския народ.
Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.
Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: "Пространно житие на Климент Охридски" от Теофилакт Охридски (1084-1107) и "Кратко житие на Климент Охридски", или т. нар. "Охридска легенда" - от друг охридски архиепископ и също грък - Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на "тукашния български диалект". Теофилакт е този, който го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език" и "най-учен мъж", а Димитрий Хоматиан пише за Климент: "Пръв той, заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд, усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий…".
Предполага се, че Климент е участвал на млади години в Хазарската и Аланската мисии на Кирил и Методий през 859-861 г. Безспорно Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим в 868 г., преди смъртта на св. Кирил.
След смъртта на Кирил в Рим през 869 г., Климент се връща с Методий в Панония и Великоморавия, а след смъртта на Методий през 885 г., Климент, заедно с Горазд, избран от Методий за наследник, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия.
Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения, сред които дори по природо-научни теми. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова обикновено се смята, че тъкво Свети Климент Охридски въвежда кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно в Преславската книжовна школа в началото на X век.
Изображения на свети Климент се срещат от началото на XIV век на икони и стенописи (Охрид, църквата "Св. Климент"). Йеромонахът Атанасий от манастира "Св. Йоан Кръстител" на остров Парос превежда на новогръцки "Пространното житие", написано от Теофилакт, и го издава през 1784 г. и 1805 г. След това то се печата в нови издания. Съществуват много народни легенди за Климент Охридски и многобройни научни публикации.

Блока подготви Ира АНТОНОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2019

БАЛКАНИ
Нека приказката продължи!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Момчилград
Монтана
Добрич
Благоевград
Русе
ИСТОРИЯ
Ньойският договор
ЛИТЕРАТУРА
Златна есен
Mисли от велики личности за есента
ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Свети Мина
Свети Климент Охридски
ОБЩЕСТВО
Духът е воля!?
ОЧЕРК
Кирил Костов - ярка творческа личност, оставил ни богато музикално наследство
Превъплъщенията на доайена
ПАЛЕЧКО
Ах, колко е хубаво…
ПРАЗНИЧНО
Честит празник на Будителите!
ПРИЗНАНИЕ
Заслужена награда
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4