Брой 10, 2019

Тема: ИСТОРИЯ

Ньойският договор


На 27 ноември се навършват 100 години от налагането на злощастния Ньойски договор на България. С него България се признава за победена.
В парижкото предградие Ньой?, на 27 ноември 1919 г., министър-председателят Александър Стамболийски полага подписа си върху наложения от съглашенската коалиция акт. Сам без вина за националната ни катастрофа, Стамболийски тежко преживява удара върху родината си. Казват, че докато подписвал договора, счупил писалката.
След края на Първата световна война нашата родина е лишена от български територии, откъснати от пет страни на историческия ни хинтерланд. Освен Югославия, на която победителите даряват нашите Западни покрайнини, всички останали наши съседки получават немалък пай в териториалното ни оглозгване. България завинаги е лишена от македонските си земи, Одринска Тракия, цяла Добруджа, Беломорска Тракия и морски излаз на юг.
България е задължена да заплати огромни контрибуции на съседките си, които са непосилни за разорената ни икономика. По-късно тези плащания са отлагани неколкократно и част от тях са опростени. На страната е забранено да поддържа армия, освен 20 хиляди човека. Но териториалните загуби са най-тежки и, с изключение на Южна Добруджа, необратими.
В откъснатите български земи започва терор над хората, желаещи да запазят българското си самосъзнание, хиляди са убити, още повече - прогонени. В разорена България дирят убежище огромни потоци от българи - около 400 хиляди. На всички тях предстои да бъдат подслонени и после - да им бъдат построени жилища.
Дни преди подписването на договора, в България, на специален референдум мнозинството от гражданите гласува за Съд над правителствата, виновници за катастрофата. Започнати са многобройни дела срещу всички министър-председатели от 1915 до 1919 г., срещу министри и военни. Започва обичайното съдебно проточване на делата, користно сдушаване на прокурори, съдии и адвокати с обвиняемите. Цялата стара партийна система, заедно с магистрати, собственици на банки и големи акционерни дружества, дружно замитат деянията, довели не само до политическа и икономическа катастрофи, но и до колосално ограбване на населението и хазната чрез банкови машинации, спекулативни сделки, черноборсаджийство, износ на цялото жито и на ценни суровини от страната. Българската съдебна система, вместо да правораздава, застава на страната на силните на деня. Няма нито един осъден.
Ньойският договор има огромни и трагични последици за България не само с териториалното окастряне, но и като начален тласък на серия от злощастни събития в България в следващите десетилетия.

Ира АНТОНОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2019

БАЛКАНИ
Нека приказката продължи!
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Момчилград
Монтана
Добрич
Благоевград
Русе
ИСТОРИЯ
Ньойският договор
ЛИТЕРАТУРА
Златна есен
Mисли от велики личности за есента
ЛЮБИМИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Свети Мина
Свети Климент Охридски
ОБЩЕСТВО
Духът е воля!?
ОЧЕРК
Кирил Костов - ярка творческа личност, оставил ни богато музикално наследство
Превъплъщенията на доайена
ПАЛЕЧКО
Ах, колко е хубаво…
ПРАЗНИЧНО
Честит празник на Будителите!
ПРИЗНАНИЕ
Заслужена награда
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5