Брой 11, 2019

Тема: РЕПОРТАЖ

Голямото брайлово четене и в града на седемте хълма


Ангел СОТИРОВ

На 5 ноември, малко след 11 часа, в конферентната зала на Културния дом на слепите - ул. "Ландос" 24, 11 незрящи от Пловдив и Асеновград четоха свои и чужди творения на релефно-точков (брайлов) шрифт, по случай 210 години от рождението на неговия създател Луи Брайл. Специално жури в състав: Керанка Милушева и Радка Димитрова - членове, и Стефан Стойчев - председател, оценяваше изразителността на четенето. Четящите трябваше сами да си изберат текста за четене.
Журито и донякъде публиката, но най-вече председателят на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Спас Карафезов, бяха силно впечатлени от текстовете и изпълнението на Снежка Кирчева, Стефка Стойчева и Петя Алексиева. Снежка представи Яворовото стихотворение "На Лора", Стефка - своето "Господин Интерес" и "Молитва" от Здравко Лекишев, а Петя - "Жена" на Блага Димитрова. Тримата получиха от председателя на журито Стефан Стойчев по една аудио-слушалка.
Румяна Каменска ни зарадва със своята поетична творба "На Малкия принц", а Поля Янева ни разсмя с баснята на Стоян Михайловски "Бухал и светулка". Гюлфие Чобанова ни отведе при древногръцкия баснописец Езоп и неговата премъдра история "Орелът и лисицата". Иван Лазаров, след почти полувековна раздяла с брайловите текстове, след усилена загрявка и с известни запъвания, се опита да презентира текст за поета Николай Лилиев. Късно ослепялата Ана Костова, самоограмотила се в четене и писане на брайл, предобедно ни поднесе готварска рецепта за суперсалата от пилешко месо. 81-годишният, най-възрастен участник Иван Шопов от Асеновград, представител също на категорията на самоограмотилите се, без никакви предварителни тренировки пробва да прочете кратък абзац от сп. "Кръгозор", предоставено му щедро и безвъзмездно от Ангел Сотиров.
Тук, в Града на седемте хълма, завърши "Голямото брайлово четене" - интересен проект на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", финансиран от Агенцията за хората с увреждания. Преди това подобни четения са проведени, според легендата, от Спас Карафезов във Варна, Габрово и София. Той благодари на участниците и на организаторите на този странен конкурс, който бе без състезателен характер, а с хонорувано жури и премирани трима участници...
И може би важна информация за членовете на любимото читалище, най-вече за т. нар. карафезофоби. 85-годишният демократ Спас Карафезов на всеослушание огласи, че нямало да претендира за нов, десети председателски мандат на предстоящото читалищно събрание. И този път не на ужким, колкото и да е желан от неговите съекипници. Иначе щял да загуби каса шотландско уиски! Бил се обзаложил с няколко души за по 2 бутилки от това прекрасно питие, че този път няма да бъде лъжливото овчарче. Стигали му 27 години (7 президентски мандата) да спасява читалището… Наистина, през тази почти монархична времева дистанция г-н Карафезов си издигна 4 паметника: електронната библиотека, разширението на материалната база на читалището, асансьора и увеличение на персонала от двама на 17 души.
Ясно било, че не може да додрапа до рекордите по председателски стаж на Михаил Кърлин и експредседателя на СГБ Васил Панев. С една дума, нямало да шмекерува, сдавал от раз поста и се отдавал изцяло на прословутите си мемоари… Ееее, щял чат-пат да се мярва в любимото читалище, но вече в качеството си на почетен председател. Дай Боже, но надали - казват скептично антикарафезистите!
Всички участници в "Голямото брайлово четене" получиха диск с изпълнение на флейта от техния съсъдбеник Кирил Костов, почти 20-годишен щатен солист на БНР и дългогодишен председател на същото читалище. Участниците, техните придружители и асистентите в брайловата "надпревара" бяха почерпени с обилен обяд в близкия нощен клуб "Полинеро плейс".
Събитието се организира от регионалната организация на Съюза на слепите в България и Читалището на слепите. То показа недвусмислено, че интересът към брайловото писмо е все още сякаш доста жив, въпреки съвременните технологии.
Като слабост на организаторите можем да посочим отсъствието на електронни масмедии, които да отразят този удивителен празник. Припомням крилатата фраза, че едно събитие, ако не е медийно отразено, все едно, че не се е състояло. Друга, не по-малка слабост, бе оскъдната публика, ако не се броят самите брайлисти и техните придружители.
И в края на моя репортаж - трябва да поздравим съвсем искрено автора на уникалния проект "Голямото брайлово четене" Спас Карафезов, за нестихващата му креативност!!!Назад

Всички статии на Брой 11, 2019

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХІ Генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Среща на незрящите от Балканите по проблемите на брайловата грамотност и достъпа до информация
ХVІІ Международна конференция под мотото "Модерното образование и офталмологията връщат вярата в бъдещето"
Национално общо събрание на Сръбския съюз на слепите и презентация на помощно-техническото средство "умна ръкавица - АНОРА"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕПОРТАЖ
Голямото брайлово четене и в града на седемте хълма
СПОРТ
Световно първенство по шоудаун
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2