Брой 11, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


"Стани богат"

Като че ли стана привично, дори традиционно в Пловдив да се провеждат шоу състезания, по подобие на известни телевизионни предавания. Осъществените преди време "Аз обичам България" и "Териториални войни" предизвикаха интереса както на пловдивските съюзни членове - участници и публика, така и на колеги от други съюзни организации в страната. Снежана Кирчева - човек с дългогодишен опит, реши да разшири тематичния обхват и инициира продуцирането на аналог на популярното и обичано предаване "Стани богат".
Състезанието се проведе на 21 октомври и бе посветено на наближаващия Ден на народните будители. Участваха три отбора от по пет души: от ТО "Марица" - Пловдив, ТО "Пулпудева" - Пловдив и ТО - Асеновград. Водещ на състезанието бе Ани Караиванова, сътрудник на Пловдивската регионална съюзна организация.
Тя разясни общите правила и технологията на игра. Капитаните на отборите - Кирил Дамянов на ТО "Марица", Красимир Касабов на ТО - Асеновград и Георги Генов на ТО "Пулпудева" - изтеглиха жребий за поредността на отговаряне на въпросите от съответния кръг. Игра се в три кръга, като състезателите от отговарящия отбор имаха право да се консултират помежду си, както и да ползват три жокера - елиминиране на два грешни от четирите тестови отговора, помощ от публиката (чрез гласуване) и помощ от приятел (предварително посочен човек от залата, на когото отборът би могъл да разчита).
Въпросите от първи кръг бяха елементарни и лесно познаваеми, и трите отбора се справиха безпроблемно. За въпросите от втори кръг вече се изискваха както логика, така и определени познания от различни области. Тук отборът на ТО "Марица" "закъса" с въпрос от физиката. Не му помогнаха и жокерите, и отпадна от играта.
В третия кръг, който изобилстваше и с подвеждащи въпроси, изискващи по-задълбочени, понякога и специализирани познания, останаха да се състезават отборите на ТО "Пулпудева" и ТО - Асеновград. Първи "свали гарда" отборът на асеновградчани, като по този начин остана втори в класирането. Отборът на пулпудевци се затрудни едва на последния въпрос, използваните жокери също не дадоха еднопосочен отговор. А този въпрос беше: "Кой е позирал на големия художник от чешки произход Иван (Ян) Мърквичка, при изобразяването на селянин с носия в емблематичната му картина "Ръченица"?". Между участниците в отбора възникна спор, жокерите не помогнаха твърдо и аргументирано, и капитанът даде неверен отговор. Но, независимо от това, отборът на ТО "Пулпудева" беше вече сам на "тепиха" и журито присъди победата на него.
Организаторите се бяха погрижили за малка почерпка след състезанието, за участниците бяха осигурени и парични награди от регионалната организация.

Георги ГЕНОВ

Назад

Всички статии на Брой 11, 2019

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХІ Генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Среща на незрящите от Балканите по проблемите на брайловата грамотност и достъпа до информация
ХVІІ Международна конференция под мотото "Модерното образование и офталмологията връщат вярата в бъдещето"
Национално общо събрание на Сръбския съюз на слепите и презентация на помощно-техническото средство "умна ръкавица - АНОРА"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕПОРТАЖ
Голямото брайлово четене и в града на седемте хълма
СПОРТ
Световно първенство по шоудаун
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5