Брой 11, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново


Палитра от есенни емоции

Така може да се определят събитията в картината от живота на Териториалната организация на слепите в град Велико Търново, случили се през двата есенни месеца на настоящата година.
Мисълта ни да изживеем всеки момент пълноценно, радостно и продуктивно, е мотивацията ни заедно да създаваме поводи, които да ни дават хубави преживявания и от които да оставаме с приятни емоционални спомени.
Ето събития от организационния ни живот и дейност, които споделяме с читателите на списанието с име, носещо светлина, и озаряващо с написаното в своите страници нашия вътрешен свят и духовност.
В изпълнение на заложената в годишният ни план инициатива за активен отдих, в съчетание с естетика и познание, на 27 септември 2019 г. група от Териториалната организация на слепите във Велико Търново посети и разгледа парка на миниатюрите "Мини България" в града. Това е парков архитектурен комплекс с умалени копия на сгради и паметници на културата и историята, емблематични за страната ни, разположен на открит терен в крайната източна част на старата столица, над който покровителствено се издига Балдуиновата кула, непосредствено в подножието на хълма Царевец. В този парк туристите придобиват основни впечатления за обекти и места в страната ни, имащи национално значение, разхождайки се по алеи, обгърнати в зеленина. Незрящите посетители имат възможност да се докоснат до макетите и да придобият сетивно-образна представа за техните форми и архитектурни елементи.
Друг елемент от активния отдих в нашата организация са заниманията ни с тихи спортни дисциплини на закрито, което позволява в спокойна и сигурна обстановка, позната за присъстващите, да се реализира техният потенциал в игри, достъпни за незрящи и слабовиждащи хора.
На 5 октомври 2019 г. Териториална организация на слепите - Велико Търново проведе първия индивидуален турнир по домино в системата на ССБ. Състезанието беше интересно и много забавно за всички участници. В Клуба на пенсионера и инвалида (КПИ), където се проведе състезанието, всички места бяха заети от ентусиасти, стремящи се да се докажат в умението да побеждават в този спорт. Победители в него станаха:
- на първо място - Иван Ангелов;
- на второ място - Валери Николов;
- на трето място - Румяна Карачорова.
Победителите в първите три призови места бяха наградени с медали, подсигурени от Община Велико Търново, и връчени от Калинка Широкова от партия "Българска демократична общност", която бе и основен спонсор на това спортно мероприятие.
"Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Алеко Константинов. По-хубаво и красиво от Родината няма. Божествената красота на природата, величието на историческото ни наследство, неповторимата атмосфера на нашите градове и душевността на българските хора те кара да я обикнеш истински. В тазгодишното издание на инициативата ни за културен туризъм, на 8 октомври 2019 г. група от ТО на слепите във Велико Търново участва в екскурзия до гр. Казанлък и неговите забележителности. Там посетихме и разгледахме Тракийската гробница, Историческия музей и Музея на розата. Кратко посещение направихме и в Клуба на слепите, където бяхме посрещнати най-сърдечно от председателката на Териториалната организация в гр. Казанлък - Донка Карагитлиева. Със свое стихотворение ни поздрави поетесата Донка Гатева.
В дейностите на нашата организация спортът е един от начините за социалното включване на хората със зрителни увреждания в обществото, чрез организиране и провеждане на спортни мероприятия с колективно участие и характер. Обогатяването на разнообразието от спортове, достъпни за зрително затруднени лица, е мотив да адаптираме и въвеждаме в практиката допълнения към класическите дисциплини.
На 10 октомври 2019 г., в Клуба на пенсионера и инвалида в старопрестолния град, се проведе Втори индивидуален турнир по дартс.
В продължение на три часа - от 9 до 12 часа, в няколко тура състезателите доказваха своите умения, в емоционалната атмосфера на спортен ентусиазъм и стремеж към победа!
Резултати от крайното класиране:
- Победители при жените станаха:
на 1-во място - Теодора Обретенова;
на 2-ро място - Маргарита Симеонова;
на 3-то място - Елица Йосифова.
- При мъжете финалното класиране определи:
на 1-во място - Пенчо Василев;
на 2-ро място - Ненчо Обретенов;
на 3-то място - Иван Ангелов.
Медалите и грамотите на призовите тройки връчиха представителките на Лайънс клуба - Дешка Димитрова и Наска Тодорова.
Спонсор за провеждането на това мероприятие беше Лайънс клуб "Велико Търново - Царевец".
След състезанието бе организиран празничен обяд, в чест на турнира и победителите.
Следващото по значимост спортно събитие за месец октомври 2019 г. стана Индивидуален турнир по табла.
На 12.10.2019 г., в Клуба на пенсионера и инвалида, Териториалната организация на слепите проведе индивидуален турнир по табла. Състезанието приключи при следното крайно класиране:
- на първо място - Теодора Обретенова;
- на второ място - Ненчо Обретенов;
- на трето място - Димитър Станев.
Медалите и грамотите бяха връчени от Мариана Димитрова, уредник на клуба и представител на Община Велико Търново. Победителите в призовата тройка се класираха за участие в Регионалния турнир по табла, определен за провеждане седмица по-късно.
На 18.10.2019 г., в Клуба на инвалида на ул. "Краков" 8 А в гр. Велико Търново, се проведе Регионален турнир по спортна табла.
В него участваха отборите от Териториалните организации на:
- гр. Габрово;
- гр. Дряново;
- гр. Горна Оряховица;
- гр. Велико Търново.
Състезанието приключи при следното крайно класиране:
- първо място: ТО - Габрово;
- второ място: ТО - Дряново;
- трето място: ТО - Велико Търново.
Купите и финансирането на това мероприятие осигури Регионалната организация в гр. Габрово.
Ето така постигаме набелязаните цели:
- Оказване на непосредствен благотворен ефект върху психиката и физиката на незрящи и зрително затруднени лица, участници в състезанията, чрез включването им в подготвителния тренировъчен процес и извеждането им от обичайната за състоянието на незрящите обездвижване, еднообразие, монотонност и изолация;
- Развиване и укрепване на волевите качества на личността и поощряване на самочувствието и мотивацията, за участие и в други форми на социална изява;
- Развиване на конкурентния дух чрез участието в самите състезания;
- Възпитаване у участниците на спортен дух, чрез прякото им участие в спортните мероприятия;
- Популяризиране на спорта за хора със зрителни увреждания сред обществото - като цяло и в частност сред незрящите и слабовиждащите;
- Осигуряване на поддръжката на спортната форма на тези, на които предстоят участия и в други турнири;
- Запознаване на членовете на организацията с различните възможности за спортуване за хора със зрителни увреждания.
Тези задачи изпълняваме с налична собствена и наета материална и техническа база за практикуване, вложени умения, ентусиазъм и лично време, за да бъдем полезни.
Всички описани събития са в чест на 40-годишния юбилей от създаването на Териториалната ни организация.

Пенчо ВАСИЛЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2019

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХІ Генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Среща на незрящите от Балканите по проблемите на брайловата грамотност и достъпа до информация
ХVІІ Международна конференция под мотото "Модерното образование и офталмологията връщат вярата в бъдещето"
Национално общо събрание на Сръбския съюз на слепите и презентация на помощно-техническото средство "умна ръкавица - АНОРА"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕПОРТАЖ
Голямото брайлово четене и в града на седемте хълма
СПОРТ
Световно първенство по шоудаун
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2