Брой 11, 2007

Тема: ПОРТРЕТ

Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!


Почти цели 4 десетилетия е перфектен учител. С изумително обаяние и с изключително майсторство той умее да мотивира своите обучавани! А те са от крехка детска до твърде зряла, да не кажем преклонна възраст… И всички без изключение с нетърпение очакват неговите часове. Като истински вълшебник учителят Данчев оправдава техните очаквания.

И всеки негов ученик яко заляга над не съвсем лесното за изучаване релефно-точково писмо, създадено от невиждащия френски тийнейджър. И 72-годишният отец Борислав от Свищов, и 66-годишната Кера Узунова от Тополовград, и палавият сляпоглух донжуан Петър Бонев от Бургас. Данчо е обучавал на брайлово писмо и Любчо Муратев и Даниела Денчева от Пловдив, още в ранната им предучилищна възраст. Учениците на този забележителен човек са стотици, от всички краища на България. Но най-голямото му постижение изглежда е брайловото ограмотяване само за 20 дни на Слав Славов от Ямбол. Така може би обучителят Данчев поставя уникален рекорд.

За по-голямата част от аудиторията на сп. „Зари” Данчо Данчев е познат като баща на Стефан Данчев – директора на Националния център за рехабилитация на слепи. Малко от тях знаят, че той е и съавтор на 3 учебника по брайлово ограмотяване. Автор е също и на две поетични книги и на първия български брайлов самоучител. Характерно за човека Данчо Данчев е, че не е комерсиален. Той не взима нито стотинка хонорар за работата си по тези 3 учебника. Вероятно поради поетичната си натура, а може би времената тогава бяха сякаш по-духовни. Но и през новите пазарни времена Данчо си е пак същият. Преди десетина години е помолен да разработи експресно кратък исторически обзор за развитието на пловдивското производствено предприятие на ССБ, по случай някаква годишнина. Разработката е спешна и е в размер на цели 8 страници. И пак авторът Данчев не се сеща да поиска възнаграждение за своя висококвалифициран труд.

През ноември се навършат 50 години откакто Данчо започва да изучава есперанто. След години той ще пробва поетичното си перо и на този език, и в бъдеще ще печели национални и международни награди. Той е един от учредителите на пловдивското дружество на слепите есперантисти и дългогодишен негов председател. Учредител е и на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България и е член на нейния управителен съвет. Седма година е отговорен редактор на сп. „Есперантска искра”, което се разпространява в над 20 страни и читателската му аудитория брои над 300 души. При списването на това списание той внася повече поетичност и художественост. От няколко години Данчо е редактор на рубрика „Съсъдбеници” в органа на Международната лига на слепите есперантисти сп. „Есперантска връзка”, в която представя интересни разработки.

Данчо Данчев е автор на стотици журналистически текстове в български и чуждестранни печатни медии. Почти във всеки брой на „Зари” той има неизменно авторско присъствие със свои публикации, третиращи различни проблеми и сюжети от живота на хората с нарушено зрение.

Десетилетия наред Данчо е член на редица управленски и помощни органи на различни сдружения. В тях той винаги манифестира ярко и отстоява твърдо своите идеи и позиции. Но звездния му миг на това поприще е учредения от него литературен клуб „Следа”. Клубът досега е издал 6 литературни сборника, провел е много литературни четения в Пловдив, а също и в други населени места в страната и чужбина.

Съвсем отскоро колегата Данчев е и председател на една от пловдивските организации на ССБ. В тази си нова роля той е брилянтен еталон за това как трябва да се служи на невиждащите хора и техните близки. Два пъти седмично председателят Данчев е отзивчив и неизтощим техен консултант, дискретен душеприказчик и безвъзмезден психотерапевт.

С белите си коси, с топлия и спокоен глас, с невероятната си способност да мотивира и убеждава, да отстъпва и да постига целите си без особени усилия и устремност, винаги добронамерен и лъчезарен, готов за компромиси и битки, за благотворителни и доброволчески акции, Данчо веднага ти става симпатичен.  През последно време често си мисля, че с това свое излъчване и качества на характера, той вероятно щеше да бъде един от шестимата невиждащи пастори в Полша, разбира се ако беше роден там. А може би щеше да бъде обичан и цитиран университетски преподавател…

На 23 октомври т.г. Данчо Данчев навърши 70 години. Ние – неговите приятели, колеги, ученици и читатели, го поздравяваме с юбилея и му пожелаваме добро здраве, дълголетие, много нови поетични и журналистически текстове, а защо не и още няколко авторски книги!


Ангел СОТИРОВНазад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5