Брой 11, 2019

Тема: СПОРТ

Световно първенство по шоудаун


Олбия, Италия
30.09 - 6.10.2019 г
.

За първи път България участва на световно първенство по шоудаун. През миналата - 2018 г. имахме своя прощъпулник на континенталното първенство, което се проведе в Полша. Световното първенство се състоя край гр. Олбия на о. Сардиния, в луксозен хотелски комплекс, разположен сред природата. Главните организатори - Масимо Санапо (шефът на подкомитета по шоудаун в международната федерация) и Елена Сантини (международен съдия и обучител на съдии по шоудаун), както и всички от организационния екип, се справиха блестящо с организирането и провеждането на това голямо събитие.
Участие взеха 29 дами и 44 господа от 17 държави. В отборната надпревара национални тимове имаше от 11 страни. Българите участваха с четирима шоудаунъри - Бехие Ахмед при жените и при мъжете - Христомир Пандов, Добромир Удрев и моя милост. По-добре е да не разказвам за мъжкото представяне, защото видяхме, че сме много далеч от добрите в тази игра. Наредихме се в долната част на класирането. Но ако някой отсрами България, то това е безспорно Бехие, която след като изби спортносценичната треска на европейското през миналата година, сега играеше много спокойно, самоуверено и показа истинската си шоудаун същност. Реализира 3 победи и се нареди на 16 място, което е успех за България. В отборното първенство имаме и своята първа победа. Постигнахме я срещу отбора на Южна Корея и така се наредихме на 10 място.
Проведохме сондажи за евентуално треньорско обучение у нас. Надявам се, че ще успеем да го осъществим, защото се вижда, че без подготвени треньори няма как да готвим и добри състезатели.
В края на юни, в София проведохме обучение за съдии по шоудаун, а обучители бяха Масимо Санапо и Елена Сантини. Именно на това обучение г-н Санапо обяви, че България е спечелила домакинството на Европейското първенство по шоудаун през 2020 г. За това домакинство ние поставихме въпроса още през 2018 г., когато бяхме на европейското в Полша. След това поискахме разрешение от Министерството на младежта и спорта и такова ни беше дадено, после официално кандидатствахме и, за радост, България получи доверието на международната федерация да бъде следващият домакин на континенталното съревнование. Точните дати са 24-30 август 2020 г. Надявам се и вярвам, че отново ще обединим сили и ще бъдем отлични домакини, което се надявам, че ще доведе и до солиден тласък в развитието на родния шоудаун.
По покана на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", патрон на Европейското първенство по шоудаун в България през 2020 г. ще бъде президентът на Република България, г-н Румен Радев.
Това е знак, че и държавата подкрепя усилията за развитие на спорта сред хората със зрителни увреждания. Много ми се иска бизнесът, медиите, обществеността също да ни подкрепят, за да може България за пореден път да се представи на високо равнище.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2019

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХІ Генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Среща на незрящите от Балканите по проблемите на брайловата грамотност и достъпа до информация
ХVІІ Международна конференция под мотото "Модерното образование и офталмологията връщат вярата в бъдещето"
Национално общо събрание на Сръбския съюз на слепите и презентация на помощно-техническото средство "умна ръкавица - АНОРА"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕПОРТАЖ
Голямото брайлово четене и в града на седемте хълма
СПОРТ
Световно първенство по шоудаун
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6