Брой 11, 2019

Тема: СПОРТ

Европейско първенство по голбал


Акуила, Италия
27.10. - 3.11.2019


България и този път успя да обезпечи участието си в Европейското първенство по голбал в група "Ц". Благодарение на субсидията от Министерството на младежта и спорта, предоставена на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", както и подкрепата на Съюза на слепите в България, нашият отбор имаше една добре структурирана годишна програма, която изцяло беше насочена и съобразена с континенталния шампионат.
Юнският голям международен турнир, организиран в Етрополе, участието на националите ни в Балканската лига, състояла се в Румъния в началото на август, за да се стигне до лагер-школата от 12 до 20 октомври в гр. Дряново. Благодарение на ССБ, Община Дряново и ММС, отборът имаше добри условия и проведе отлична подготовка.
Тазгодишният национален отбор беше сформиран от Светлозар Дамянов от училището за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна, Станислав Йорданов, Ивайло Вътов, Веселин Кушнеренков и моя скромност. Бързам да уточня, че за мое огромно съжаление не успяхме да мотивираме повече ученици, които да бъдат включени в отбора и да могат да преминат медицинската класификация, която от година на година става все по-прецизна. На лагера дойде и Емриш Мемишев, ученик също от Варна, който оказа впечатляваща подкрепа на отбора, като се включи на пълни обороти, както в общофизическата подготовка, така и в голбалната. Благодарности за този младеж, който за съжаление няма право да се състезава в официални състезания, именно заради невъзможността да премине ситото на медицинската класификация.
На българския национален отбор, обаче, му е било писано да претърпи сериозна загуба, която се изрази в отпадането на един от основните състезатели, Ивайло Вътов – Йовко. Който след лагера постъпи в болница с двустранна бронхопневмония и получи категорична лекарска забрана за участие в европейското първенство. И така от дълбока резерва, каквато трябваше да бъда, се наложи да се включа наравно с останалите, защото при четирима голбалисти, треньорът Мартин Йорданов нямаше почти никакви възможности за изграждане на кой знае колко много тактики. Като преводач и асистент на мястото на Ивайло, с отбора отпътува Анита Димитрова, която редовно публикуваше материали във фейсбук страницата на Федерацията.
Пристигнахме в Акуила на 27 октомври вечерта. Чакаха ни за техническата конференция, защото се оказа, че почти нищо от това, което ни бяха пратили като предварителна информация, не беше останало по същия начин. На 28 октомври проведохме и официалната си тренировка. На 29 октомври двама от нашите състезатели - Веселин Кушнеренков и Светлозар Дамянов - преминаха през медицинска класификация и получиха Б2, съответно за 4 и 2 години.
Първият наш двубой се състоя на същия ден, срещу отбора на Словакия. Въпреки трудното начало за нас, понеже словаците дръпнаха с 2:0, в крайна сметка успяхме да спечелим мача с 15:8. На 30 октомври се изправихме срещу фаворита в нашата група, отбора на Черна Гора. Опитахме се да се противопоставим, но регистрирахме загуба с 15:5. На 31 октомври имахме два мача. В първата среща трябваше да противодействаме на Румъния, където в последните години изградиха много добър отбор. И тази среща загубихме с 19:12. Досега румънците са губили от нас на големи форуми, но дойде време, когато и ние паднахме от тях. След това имахме сблъсък с домакините от Италия. Смятахме, че трябва да ги бием, но крайният резултат - 15:5 напълно ни опроверга, а ние не можехме да повярваме, че това се случва. Италианците бяха напълно преодолим отбор, но очевидно ние не успяхме да намерим начина, за да си вземем нашето. На 1 ноември трябваше да изиграем и последния си мач в групата. Съперници ни бяха сънародниците на Хамлет. Този двубой можеше да ни отвори вратата към четвъртфиналите. Можеше, но отново не се получи. Регистрирахме загуба от Дания с 12:3. Българският национален отбор беше подкрепян от родна агитка, пристигнала специално за европейското първенство. Това бяха приятели и семейства на част от състезателите. За тяхна радост, не пропуснаха мача със словаците и се насладиха на единствената родна победа.
До финала стигнаха отборите на Черна Гора и Словения. Изиграха страхотен финал тези два отбора. Словения водеше през цялото време, но черногорците не се предаваха. Треньорът на Черна Гора беше изгонен от залата и така положението им се утежни още повече, но до последния съдийски сигнал тимът на Черна Гора не се отказа и успя да докара резултата до 8:8. Следваха продължения, при които правилото за златния гол тежеше като дамоклев меч над словенци и черногорци. При това абсурдно правило няма по-добър или по-слаб отбор, там късметът е определящ, както и психиката, концентрацията и физическата издръжливост. Първото продължение свърши, изтъркулваше се и второто - и, когато всички очаквахме дузпите, бяха останали едва 19 секунди, топката беше при словенците, тогава техният треньор взе таймаут. Каза им, че това е техният последен удар и ако не успеят да вкарат, черногорците ще имат право на последен удар в продължението. Словенците и тактическият таймаут направиха необходимото, и с удара след прекъсването златният гол се оплете в мрежата на Черна Гора, което изстреля Словения на върха.
За този финал спокойно може да се каже, че беше изключителен.
Оформи се следното крайно класиране:
1. Словения;
2. Черна Гора;
3. Русия;
4. Унгария;
5. Румъния;
6. Италия;
7. Дания;
8. Холандия;
9. Франция;
10. България;
11. Словакия;
12. Хърватска.
Следващото европейско първенство в група "Ц" ще се проведе през пролетта на 2021 г. в Румъния.
Дали България ще участва с обновен и свеж отбор, тепърва предстои да стане ясно. Ще бъдат положени усилия за привличането на младежи, които имат голбални качества, за да имаме възможност да се противопоставим по-сериозно на останалите държави от нашата черга. Вижда се, че голбалът на Балканите търпи разцвет. Имам предвид Черна Гора, Словения, Румъния. Новият треньор на българския национален отбор, Мартин Йорданов, е мотивиран и има голямо желание да работи за голбалната кауза. Надявам се и да има материал, с който да работи. Защото, ако няма поне 3-4 момчета, няма и как да искаме нещо по-различно от това, което се случи сега в Италия, в онази Италия преди 7 години, в Англия и пр.
Но успеем ли отново да привлечем няколко млади момчета, напълно постижимо е отново да изпитаме онези невероятни положителни емоции от Португалия преди 10 години, от Турция преди 12 години, от Дания преди 9 години.
Накрая нека да кажа, че италианците се справиха перфектно с организацията на европейското първенство. Откриването беше много помпозно. През цялото време разполагаха с множество доброволци и организационен екип, така че никой нямаше основание да се оплаква за каквото и да е. Самото първенство се проведе в спортната база на местния университет. Гала вечерята беше пищна и богата не само откъм храна и напитки, а и откъм музика и песни на живо.
Благодарности заслужават всички, които бяха част от делегацията, защото, въпреки тежките моменти, никой не си позволи да си изпусне нервите. Всички стискаха зъби и се окуражаваха един друг. За първи път в новата история на българския голбал, националният ни отбор е съставен от едва четирима състезатели. Такъв случай е имало през 1989 г., когато участваме на европейското първенство в Дания.
Парадоксалното е, че дори и да имахме състезател, който да включим на мястото на разболелия се Ивайло, международната федерация не позволява смяна на състезател през последните 6 седмици преди съответното първенство. Това само по себе си е, меко казано, странно. Разбира се, че то трябва да се промени. Но дори и без тази пречка, ние нямахме полезен ход, с който да противодействаме на ситуацията, което означава, че червените лампички, светещи за българския голбал, вече са повече от тези на коледна елха.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2019

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Русе
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ХІ Генерална асамблея на Европейския съюз на слепите
Среща на незрящите от Балканите по проблемите на брайловата грамотност и достъпа до информация
ХVІІ Международна конференция под мотото "Модерното образование и офталмологията връщат вярата в бъдещето"
Национално общо събрание на Сръбския съюз на слепите и презентация на помощно-техническото средство "умна ръкавица - АНОРА"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕПОРТАЖ
Голямото брайлово четене и в града на седемте хълма
СПОРТ
Световно първенство по шоудаун
Европейско първенство по голбал
Архив на изданието
1 2 3 4 5