Брой 12, 2019

Тема: ПРАЗНИЧНО

10 странни новогодишни традиции


Щастие, късмет, любов и пари през Новата година - това си пожелават всички хора по света. А за да е по-сигурно, че желанията им ще се сбъднат, всяка нация си има ритуали за 31 декември, които да гарантират сполуката през следващите 12 месеца. Жителите на Сао Пауло задължително обличат цветно бельо, специално предназначено за новогодишната нощ. Ако празнуващият е облякъл червено бельо, то той се надява на любвеобилна година. Ако цветът е жълт, то той се надява парите да бъдат негов спътник през следващите 365 дни. Ето още странни 10 новогодишни традиции от различни точки на света.
1. В малкото чилийско градче Талка съществува традиция да се посреща Нова година в гробището. В продължение вече на 17 години жителите на Талка се събират в новогодишната нощ на градското гробище. След тържествената церемония, около единадесет часа, кметът на града церемониално отваря портите на гробищния парк и желаещите могат да се отидат до гробовете на своите близки, традиционно в присъствието на класическа музика. Тази сравнително нова традиция датира от 1995 г., когато местно семейство решава да посрещне Нова година на гроба на свой близък. В наши дни чудатата традиция спазват над 5000 семейства.
2. На места като Куско и Мачу Пикчу в Перу, хората посрещат Новата година с някои от древните обичаи на инките. Един от тях, Темаскал (в превод "баня"), с течение на годините се е превърнал в популярна туристическа атракция. В своята същност този обичай представлява малка конструкция от дърво, която символизира Майката Земя. Преди баня стените се нагряват много силно, като допълнително се внасят и нажежени до червено вулканични камъни. Посетителят присяда и започва бавно да облива стените и камъните със студена вода. Пространството обилно се насища с пара и с ухания, отделяни от тревите и билките, нахвърляни върху горещите камъни. Смята се, че който влезе в тази постройка, се преражда духовно.
3. В Русия все по-популярен става един екстремен обичай за посрещането на Нова година. Домакин на този обичай е най-дълбокото езеро във света - Байкал. В новогодишната нощ професионални водолази пробиват дупка в леда и се гмуркат минимум на 40 метра дълбочина. Ритуалът нямаше да е толкова чудноват, ако водолазите не носеха със себе си в дълбините коледна елха.
4. Жителите на Манила посрещат Новата година, заобиколени само от кръгли вещи (по възможност), наподобяващи по форма монетите. Те се смятат за символ на просперитета и богатството през идващата година. Много домакинства поставят на видно място купчини с кръгли плодове, като често броят на плодовете е точно 12. Някои филипинци използват по-модерен прочит на традицията и носят дрехи на точки. В някои части на Филипините този обичай е на голяма почит и на тези, които не го спазват, не се гледа с добро око.
5. В навечерието на Нова година испанците имат странната традиция да изяждат 12 зърна грозде (или uvas), лапвайки по едно зърно на всеки удар на часовника, отброяващ часовете до полунощ. Смята се, че този ритуал осигурява добро здраве и просперитет за всеки от месеците на новата година. В някои от по-големите испански градове хората се събират на градския площад и ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава (вид леко газирано каталунско вино, с бял или розов цвят).
6. Във Финландия младите жени хвърлят през рамо обувката си и, ако тя падне с върха към вратата, ще има сватба. Дългогодишна финландска традиция е и Новата година да се прогнозира с… разтопен калай. Калаят се загрява и се излива в съд с вода, а по образувалите се форми в течността се гадае бъдещето. Формата на сърце означава сватба, корабът - пътуване, а прасето е знак за изобилие от храна.
7. В Панама посрещането на Новата година е свързано със специални кукли на известни личности, наречени munecos. Популярните хора могат да са актьори или пък политици, спортисти или певци - техните кукли се изгарят публично сред празничния огън. Този ритуал, който странно напомня на африканските вуду ритуали с кукли, всъщност представлява старата година и се смята, че пречиства хората от злите сили, за да започнат начисто новата година.
8. По време на новогодишните празненства в Шотландия, наречени Хогманай (Hogmanay, ново утро), из цялата страна се изпълняват огнени ритуали. При тези церемонии, най-известни в малкото рибарско градче Стоунхейвън, няколко обучени човека обикалят града с огромни огнени топки, които въртят умело около себе си. Те символизират слънцето и се смята, че пречистват от лоши сили. Шотландците имат и ритуал, наречен "първи стъпки" (first-footing), който се изпълнява веднага след полунощ на 1-ви януари. Според традицията, който пръв премине прага на дома, трябва да носи дар (обикновено сол или уиски), за късмет на домакинството.
9. По време на коледните празници в Беларус, неомъжените жени играят игри, за да видят бъдещето си - коя от тях ще се омъжи през новата година. В една от тях пред всяка жена се поставя купчина царевица и се пуска петел. Към чиито куп се насочи петелът първо, тази жена ще се омъжи първа. В друга игра омъжена жена скрива предмети из къщата, а неомъжените й приятелки ги търсят. Която намери хляб, ще се омъжи за богат мъж, а която открие пръстен, ще си намери красив съпруг.
10. В предишните няколко десетилетия хората в Естония са се стремели да се хранят седем пъти на 31 декември. С това те са смятали, че си осигуряват изобилие през новата година, а всеки човек, изял седем ястия, разполага със силата на седем човека. В съвременния прочит на тази традиция, особено в столицата Талин, храната в този ритуал е заменяна най-често с алкохол.Назад

Всички статии на Брой 12, 2019

100 ГОДИНИ АЙЗЪК АЗИМОВ
В памет на великия фантаст
Безсмъртният бард
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Силистра
ИЗКУСТВО
Театър "Вижу"
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Меденки
ПРАЗНИЧНО
Весела Коледа и Честита Нова година!
10 странни новогодишни традиции
ПРОЕКТИ
Релефни изображения на десет културно-исторически забележителности вече са достъпни за хората с нарушено зрение
Нов формат на състезание спомага за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6