Брой 12, 2019

Тема: ПРОЕКТИ

Релефни изображения на десет културно-исторически забележителности вече са достъпни за хората с нарушено зрение


Ваня ДИМИТРОВА

Преди няколко години екипът на Сдружение "Център за подкрепа на социалната интеграция - Приоритети" реализира проект, финансиран по столична програма "Култура", по който бяха изработени макети на 5 емблематични сгради в центъра на София. Макетите бяха посрещнати с интерес от незрящите, но, за съжаление, в момента те се съхраняват във фондовете на Музея за история на София, без да са изложени на достъпно място за посетители.
Като продължение на тази линия на развитие, през 2019 г. работещият към сдружението екип реши да насочи усилията си в същата посока, но с известна промяна в крайния продукт. Този път беше разработен и, за щастие, беше одобрен от Агенцията за хората с увреждания проект за изготвяне на релефни изображения на популярни културно-исторически обекти от цялата страна.
В края на август бе сключен договор между сдружението и АХУ, с който стартира реализацията на проект "Иновативни възможности за запознаване на лица със зрителни увреждания с обекти от културно-историческото наследство на България".
След сериозни обсъждания екипът на сдружението избра да съсредоточи усилията си върху следните десет обекта: Паметника на Васил Левски и Националния дворец на културата (София); Рилския манастир; Античния театър (Пловдив); къщата-музей "Тодор Каблешков" (Копривщица); кораба "Радецки"; Мадарския конник; археологическия средновековен комплекс "Перперикон"; остров "Св. Анастасия" (Бургас) и катедралния храм "Св. Успение Богородично" (Варна).
Представянето на всеки един от обектите включва техни релефни изображения, съпроводени от два пояснителни текста. Основният вариант на представяне е брайловият. За удобство на ползвателите материалът не е събран в един голям том, а е разпределен в 10 самостоятелни книжки. На първите страници на всяка книжка е поместен текст "Културно-историческа справка", в който се дават сведения за представяния обект - кога е създаден, с какво е характерен, каква е неговата съдба през годините, какво е неговото място в българската история.
Следва кратък текст, озаглавен "Специализирано описание". В него се дават конкретни инструкции на незрящия или слабовиждащ ползвател - как да се запознае с обекта, къде да постави ръцете си, откъде да тръгне, какво се намира на даденото място, какво следва наляво или надясно. Така, стъпка по стъпка, следвайки описанието, съответният любознателен потребител може, от една страна, да придобие цялостна представа за показания на изображението паметник от културно-историческото наследство на България, а, от друга, да се запознае и с най-съществените негови детайли и специфични характеристики.
Цялостното изображение, както и споменатите току-що детайли, са изработени върху микрокапсулна хартия. Както вече бе казано, двата текста, отпечатани на брайлов шрифт, и релефните изображения на всеки един от представените обекти са поместени в отделни книжки. По този начин беше постигнат компактен и удобен за ползвателите формат. Към така получените комплекти от по десет брошури е добавена и книжка на плоскопечатен шрифт, в която са включени всички пояснителни и информативни текстове, както и снимки на поставените в брайловите варианти релефни изображения. Комплектите се допълват и от аудиодиск, на който същите текстове са качени в MP3 формат.
За релефните изображения бяха използвани подбрани от интернет пространството подходящи снимки, които в хода на работата трябваше да бъдат обработени и адаптирани спрямо перцептивните възможности на незрящите. Това е много деликатен процес, защото в него, от една страна, от изображенията трябва да се отстранят много детайли, които при опипване изглеждат само като точки, чертички или петна, затрудняващи ориентацията в разпознаването на изображението.
Много сериозно предизвикателство пред работещите екипи се оказа проблемът за намиране на най-добрия баланс между стремежа на един лист с формат А4 да бъде показан цялостният облик на разглеждания обект и, в същото време, да бъдат съхранени и показани в достатъчно голям за опипване размер най-съществените детайли от неговата конструкция. Точно това наложи обектите да бъдат представени с повече от едно изображение - например картина на целия обект в перспектива и на следващата страница друга картина с отделна част от него, заснета от друг ъгъл.
Фирмата външен изпълнител "БГ Асист" сътрудничи по проекта за оформлението, предпечатната и печатната подготовка на книжките.
Преди да се пристъпи към пълномащабната реализация на замисъла, бяха отпечатани работни варианти на изображения на три обекта, които екипът предостави за тестване на лица от целевата група. Техните препоръки също допринесоха за подобряване качеството на релефните изображения и особено на специализираните описания към тях.
Изпълнението на дейностите по проекта приключи в началото на декември. Изработихме 50 комплекта, съдържащи десет книжки на брайлов шрифт, една на плоскопечатен шрифт, за да има възможност незрящият ползвател да разгледа изображенията и с помощта на зрящ помощник, както и един компактдиск с аудиозапис на текстовете. Описанията на релефните изображения в аудио и дигитален формат са достъпни и на сайта на сдружението.
Състояха се срещи в осем града: Плевен, Габрово, София, Враца, Пловдив, Сливен, Бургас, Варна, където книжките бяха представени и предоставени на незрящи и слабовиждащи ползватели. Част от тях вече достигнаха и до центрове за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания, брайловите библиотеки и специализираните училища. Навсякъде книжките предизвикаха голям интерес.
Екипът на Сдружение "Център за подкрепа на социалната интеграция - Приоритети" се надява, че резултатите и от този проект на сдружението ще се окажат още една реалистична възможност за хората със зрителни увреждания да се доближат до истинските културно-исторически ценности на нашата страна.Назад

Всички статии на Брой 12, 2019

100 ГОДИНИ АЙЗЪК АЗИМОВ
В памет на великия фантаст
Безсмъртният бард
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Силистра
ИЗКУСТВО
Театър "Вижу"
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Меденки
ПРАЗНИЧНО
Весела Коледа и Честита Нова година!
10 странни новогодишни традиции
ПРОЕКТИ
Релефни изображения на десет културно-исторически забележителности вече са достъпни за хората с нарушено зрение
Нов формат на състезание спомага за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5