Брой 12, 2019

Тема: ПРОЕКТИ

Нов формат на състезание спомага за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности


Нова форма за осмисляне на свободното време, съчетана с подобряване на физическите и психическите характеристики на хората със зрителни увреждания, се реализира с провеждането на комбинация от три вида спорт, обединени в Първи национален турнир по триатлон за незрящи.
Мащабната масова проява на представителни отбори на спортните клубове от Федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания" оживи за няколко дни Дряново и околностите му! Десетки спортисти с доказани проблеми в зрението и техните придружители се впуснаха с ентусиазъм в оспорвана надпревара, за спечелването на Купа "Стара планина" по триатлон за незрящи.
Веднага след откриването и техническата конференция на турнира, проведени в хотел "Поп Харитон", велоалеята край с. Цинга се огласи от глъч и овации за финиширащите екипи, състоящи се от незрящ състезател и водач на тандем. Впускайки се в надпревара с времето, последните двойки финишираха със скриващите се зад сивите облаци лъчи на залязващото слънце. А обсъжданията, коментарите и споровете, свързани с тандемите, се пренесоха на гостоприемната територия, предоставена ни от любезния персонал на хотела.
На километровото разстояние най-добро време дадоха Тодор Георгиев и Негослав Събев от СК "Бялата лястовица" - Габрово, завършили първи и трети, а втори се класира Хакан Осман от СК "Болид" - София. В класирането за най-добър водач на тандем призовите места заслужиха Петър Нанев от СК "Успех" - София, Мирослав Янев от СК "Успех" - Варна и Димо Димчев от СК - Пазарджик.
Отборен първенец и носител на Купа "Стара планина" по колоездене с тандем стана СК "Пирин спорт" - Благоевград, следван от СК "Успех" - Варна и СК "Витоша" - София.
Но най-интересното предстоеше през следващите два дни.
Подкрепена с вкусна закуска в ресторанта на хотел "Поп Харитон", цялата армада от незрящи спортисти и техните придружители се изсипа в спортната зала на гр. Дряново. Там ни посрещнаха с отворени врати Стефан и Ангел, които се бяха постарали, заедно със собствениците от общината, да осигурят чудесни условия за провеждането на състезанията по шоудаун и стрелба с лък.
Под ръководството на съдиите Вики, Диди, Теди и Желю се изиграха първите три кръга, в резултат на които се определиха и шестимата финалисти, които в преки двубои всеки срещу всеки трябваше да определят индивидуалния победител в турнира по шоудаун. А жителите на Дряново с неподправено любопитство наблюдаваха настъпилото оживление около спортната зала на китния балкански градец.
Третият ден от Първия национален турнир по триатлон за незрящи започна устремно, с набраната инерция от предишните състезателни дни. Слънцето щедро раздаваше топлите си есенни лъчи, а в спортната зала отново закипяха страстите в редиците на незрящите спортисти.
Най-вълнуващите мигове за 48-те незрящи състезатели се свързаха със стрелбата с лък, изискваща пълна мобилизация на тялото, волята и духа. Всеки имаше право да забие по 12 стрели в мишената, а съдиите Кали, Иван и Светла дирижираха с вещина участието на стрелците, според степента на увреждането им.
Паралелно със стрелбата с лък, в малката зала за тренировки кипяха страстите във финалната шестица в състезанието по шоудаун. Третото място заслужи Хакан Осман, а Добромир и Теодор в директен двубой трябваше да определят крайния победител. Финалната среща протече оспорвано, с първоначално преимущество за Тео, заличено във втория сет от Добромир. Но в последния трети сет Теодор наложи волята си и спечели срещата, с което напълно заслужено си осигури и златния медал в дисциплината.
Отборен победител и носител на Купа "Стара планина" по шоудаун заслужено стана СК "Вихър" - Варна, с подгласници отборите на СК "Доростол" - Силистра и СК "Витоша" - София.
Последният ден от турнира по триатлон за незрящи завърши с преки двубои между състезателите с равни точки в турнира по стрелба с лък, за определяне на крайното класиране в дисциплината. Индивидуален победител по стрелба с лък и носител на златен медал стана Тодор Георгиев от СК "Бялата лястовица" - Габрово, с подгласници Бончо Бонев от СК "Успех" - Варна и Кънка Витова от СК "Пауталия" - Кюстендил.
Отборното състезание и Купа "Стара планина" по стрелба слък спечели отборът на СК "Пауталия" - Кюстендил, следван от СК "Витоша" - София и СК "Успех" - Варна.
Първият национален турнир по триатлон за незрящи бе закрит официално с тържествена церемония в голямата зала на хотел "Поп Харитон", на която присъстваха и представители на Община Дряново, Съюза на слепите в България и Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания".
Комплексен индивидуален победител в Първия национален турнир по триатлон за незрящи и носител на златен медал стана Тодор Георгиев от СК "Бялата лястовица" - Габрово, със спечелени 122 точки. Второто място и сребърен медал със 121 точки завоюва Хакан Осман от СК "Болид" - София. Третото място и бронзов медал бе отредено за Бончо Бонев от СК "Успех" - Варна, с равен брой точки с втория, но с по-малко класирания в челната тройка на отделните турнири.
Както интересно и оспорвано започнаха състезанията по отделните дисциплини в триатлона за незрящи, така и завърши надпреварата, с минимални разлики в представянето на всички състезатели и отбори. Всичко това доказва старание и проява на висок спортен дух, майсторство и ценни качества, показани от незрящите спортисти в процеса на подготовката и участието в спортните дисциплини на турнира.
Организацията и провеждането на Първия национален турнир по триатлон за незрящи стана възможно с финансирането на проектно предложение от Агенция за хората с увреждания /АХУ/, представено от Спортен клуб "Успех" - София! Турнирът по триатлон за незрящи се осъществи и със съдействието на Съюза на слепите в България /ССБ/, и Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" /ФСХЗУ/. Успешното провеждане и приключване на проект "Първи национален турнир по триатлон за незрящи" е показателно за постигането на поставените основни цели - като развиването на комплексни физически умения чрез участие в три вида спорт, социално приобщаване на хората без зрение и промяна на обществените нагласи към тях.
Постигането на целите на проекта ще съдейства за социално приобщаване на хората със зрителни увреждания и активното им включване в обществения живот.
Изграждането на волеви качества, стремеж за изява и повишаване на комплексността на уменията за независим живот увеличават шанса на хората с нарушено зрение за последваща успешна трудова реализация.
Популяризацията на дейностите по проекта и медийното им отразяване, от своя страна, ще представят пред обществото хората със зрителни проблеми като равноправни и достойни граждани, които могат да допринасят за развитието на страната.
Проектът "Първи национален турнир по триатлон за незрящи" напълно кореспондира с целите и приоритетите на АХУ и ССБ, а именно: допринася за преодоляване на обществената изолация на хората със зрителни увреждания, постига трайното им социално приобщаване, води до повишаване на личностното самочувствие и утвърждава обществената значимост на тази уязвима група. Практикуването на различни видове спорт е предпоставка хората със зрителни увреждания да повишат своя интегритет.
Ежегодните турнири в спортните клубове стимулират и насърчават хората с увреждания към пълноценно участие, към усвояване на знания и умения, към духовно израстване. Атмосферата на отборния дух и здравословната надпревара са насочени към общите цели на АХУ - "създаване на благоприятна среда в микрообщностите и развитие на възможности за пълноценен живот на хората с трайни увреждания, чрез активното им включване в спортни прояви".
Проектът "Първи национален турнир по триатлон за незрящи", като нова форма за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности, чрез физически натоварвания на всички групи мускули и сетива, търси и ще утвърди тези положителни ефекти за организма на хората с увредено зрение. За да се постигне по-висок градус на състезателната атмосфера и разширяване на социалните контакти на незрящите спортисти, бяха привлечени състезатели от спортни клубове, работещи с хора със зрителни увреждания от цялата страна. Всички клубове, членуващи във ФСХЗУ, споделят виждането, че шоудаунът, колоезденето с тандем и стрелбата с лък са от онези видове спортове, които много бързо завладяват незрящите хора и те много лесно преодоляват препятствията при практикуването им.
Провеждането на националния турнир по триатлон за незрящи, като нова форма за спортни изяви в общността, ще повиши вниманието на обществото към лишените от зрение, като хората ще могат да се убедят във физическите и умствените способности на незрящите, и да ги възприемат като нормални участници в общественият живот, със заличаване на всякакви предубеждения.
Сигурни сме, че чрез реализацията на състезанията по триатлон ще се повиши интересът към спорта сред незрящите, ще се създаде усещане за "голямата общност" на любителите на нови динамични и атрактивни спортове, и ще се генерират силни и стабилни мотиви и стремежи за нови предизвикателства за постигане на "здрав дух в здраво тяло".

Иван БАКЪРДЖИЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2019

100 ГОДИНИ АЙЗЪК АЗИМОВ
В памет на великия фантаст
Безсмъртният бард
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Силистра
ИЗКУСТВО
Театър "Вижу"
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Меденки
ПРАЗНИЧНО
Весела Коледа и Честита Нова година!
10 странни новогодишни традиции
ПРОЕКТИ
Релефни изображения на десет културно-исторически забележителности вече са достъпни за хората с нарушено зрение
Нов формат на състезание спомага за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3