Брой 12, 2019

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Звездни мигове за дует "Настроение"

Докато се усетим, ето че се изтърколи и тази година. Малко по малко, всеки момент от живота на дует "Настроение" се превръща в неподражаеми мигове, очертаващи живота и дейността му. Замисляйки се над всичко случило се през изминалите 12 години, все по-често си задаваме въпроса: какъв е смисълът на това, което правим? За мен и моята семейна партньорка на сцената отговорът е един: това, което правиш, трябва да е осмислено с две неща, които да присъстват в твоята същност. Нещата, с които се занимаваш, трябва да ти доставят удоволствие или да ти носят пари. Ако едно от двете го няма, по-добре изобщо да не се захващаш с това, което правиш.
С музикалното си присъствие на този свят, дует "Настроение" най-вероятно е получил свише благоволението и привилегията да носи удоволствие не само на себе си, но и на хората, които обичат и разбират музиката. За добро или зло, семейната формация, освен с музика, се занимава активно и със спортна дейност, което е причина за амбицията да се бори за най-доброто място, както на спортните, така и на музикалните сцени.
За нас 2019 година в музикално отношение не е никак по-различна от предишните години. Още в нейното начало участвахме в осмомартенския празничен концерт, организиран от Областния съвет на пенсионерите в гр. Пловдив.
Като една загрявка за предстоящите музикални изяви дойде и участието ни в набиращия все по-голяма популярност народен събор на фолклорната песен в Пловдив. Този събор започна като паралелно издание на Роженския фестивал, иницииран от Община Пловдив и кметството на район "Тракия". Истински уважителното присъствие на дует "Настроение" на фестивала на 12 май бе придружено със специално подготвена грамота на брайлов шрифт - като подарък от кмета на район "Тракия" г-н Костадин Димитров, която бе поднесена от организаторите на фестивала за прекрасното ни изпълнение на родопско-македонските песни.
След този пловдивски фурор дойде време да се осъществи и една тригодишна наша мечта, а именно да участваме на може би най-младия и високо квалитетен фестивал в Югозападна България, фестивалът за македонски песни „Фолклорна магия“ в гр. Банско.
Заедно с наши колеги от Пловдив заминахме за Банско. В столицата на двугласното мъжко пеене пристигнахме с чувството, че каквото и да стане в Банско, най-важното за нас е самото ни участие на банската сцена. Атмосферата, обгръщаща фестивала, е неповторима и изцяло подвластна на измеренията на македонската музика. Като изключим тук-там промъкващите се песни от другите фолклорни области, югозападната звучност преобладаваше навсякъде вътре и около фестивала. При високата кункурентна присъственост на множеството изпълнители, дует "Настроение" се завърна от фестивала с грамота за отлично изпълнение. Извън музикалната изява, за нас останаха като спомен от Банско особено незабравящите се мигове на вечерта, прекарана в града на банската духовност и автентична обстановка.
Дълго време след участието ни в Банско си мислех, че няма да имаме подобни щастливо изживени мигове, но със сигурност съм се заблуждавал. Дори в един момент с моята дуетна половинка бяхме забравили за фестивала на хората с увреждания в гр. Перник. Поради независещи от главния организатор на фестивала, Анита Тараланска, обстоятелства, датата на фестивала беше променяна неколкократно. По стечение НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, неговата дата НАЙ-НЕОЧАКВАНО съвпадна с рождената ДАТА на дамската половинка на дует "Настроение". Още по-ненормалното в случая бе това, че по същото време мъжката част от дуета трябваше да замине на състезания по велотандемно колоездене в гр. Варна. Дилемата беше кой къде да иде. В края на краищата достигнахме до консенсус дуетът да пее в Перник, а за останалите мероприятия, ако има възможност.
След взетото решение, заминахме за Перник. Екипът на г-жа Тараланска ни посрещна с подобаващото уважение. Осигури ни необходимите условия за изявата и ни остави да се подготвим за излизането ни на сцената. В Перник се включихме с две песни, синбеците на които ни подари неповторимата прима на градската песен Бони Милчева. Наложителното отпътуване от Перник не ни даде възможност да останем за награждаването, но това по принцип никога не е било проблем за нас. Винаги отиваме с нагласата да си изпеем песните, а оценката на журито е била на второ място. Само че на пернишка сцена изживяхме нашите звездни мигове. Рожденният ден на дамското присъствие на дует "Настроение" ПРЕМИНА ПО НАЙ-НЕОЧАКВАНИЯ ЗА НАС начин. Организаторите поднесоха на рожденничката копие на иконата на Йерусалимската света Богородица, заедно със саксия червени рози. Към розите, впоследствие в Пловдив, за дуета пристигна и златният медал за прекрасните песни, изпълнени на пернишката сцена.
Със сигурност, обаче, най-неповторимият миг от Перник за нас ще остане прегръдката на Мими Иванова заедно с дуета, запечатана със снимка за спомен от фестивалния празник.
Тук не мога да не спомена още един миг от прекрасните музикални преживявания на дует "Настроение", този път в града под тепетата. Това се случи на 26 септември, на представянето на книгата "Духът е воля", написана за житие-битиетата на една не малка част наши приятели по съдба. Събитието се състоя в залата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) в Пловдив. След презентацията на книгата, нашият дует подгря тържеството с изпълнения на песни от репертоара на дует "Ритон" и Фамилия "Тоника".
2019 година със сигурност е значима за нас. По право, в края на годината се случват най-хубавите неща от живота, защото те са най-желани, най-бленувани, най-истински. И навярно е така, чертаейки и припомняйки си случилите се преживени мигове по време на музикалните ни изяви. Краят на годината по принцип е време за равносметка за свършените дела. За дует "Настроение" 2019 година БЕШЕ ДОБРА ГОДИНА, ИМАЙКИ ПРЕДВИД последното ни участие НА МУЗИКАЛНИТЕ СЦЕНИ С КОНКУРСЕН ХАРАКТЕР. Благодарение на финансирането на РО на слепите - гр. Пловдив, участвахме на фестивала за шлагерна и стара градска песен "С песни от свила - минаха години" в Свиленград. И тук, както и на предишните фестивали, не посрамихме пловдивската организация. От Свиленград се завърнахме не с един, а с цели два златни медала, единия от журито, а другия - като оценка на публиката. Като добавим към тях и очарователните благопожелания и покани за ново участие в Свиленград - мисля, че няма какво повече да искаме от живота.
Ретроспекцията на дует "Настроение" НЯМА ДА Е ПЪЛНА, АКО НЕ СПОМЕНА ЗА ПОЧТИ ПОСЛЕДНАТА ни ИЗЯВА. Това се случи на 12-ти ноември, на националния спортно-музикален празник на сляпо-глухите в гр. Пловдив. Вечерната трипесенна изява на дуета вдигна на крака не малка част от присъстващите, които с неудържим възторг запяха заедно с нас прекрасната песен "Бургаски вечери".
Заедно и поотделно с моето дуетно „цвете“ се погъделичкахме и с по едно индивидуално изпълнение. Аз изпях песента на Емил Димитров "Моя страна", а моята половинка зарадва присъстващите с "Боянският майстор" на Лили Иванова.
Ето така измина 2019 година за дует "Настроение". Следвайки предначертания свише път, направихме това, което можахме.
Надявам се в края на годината, по случай коледните и новогодишни празници, дует "Настроение" със своите изпълнения ОТНОВО да зарадва почитателите на ПРЕКРАСНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЕСТРАДНИ И ШЛАГЕРНИ ПЕСНИ.

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2019

100 ГОДИНИ АЙЗЪК АЗИМОВ
В памет на великия фантаст
Безсмъртният бард
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Силистра
ИЗКУСТВО
Театър "Вижу"
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Меденки
ПРАЗНИЧНО
Весела Коледа и Честита Нова година!
10 странни новогодишни традиции
ПРОЕКТИ
Релефни изображения на десет културно-исторически забележителности вече са достъпни за хората с нарушено зрение
Нов формат на състезание спомага за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3 4 5