Брой 12, 2019

Тема: ИЗКУСТВО

Театър "Вижу"


Мира ПОПОВА

Знаете ли, че съществува такъв театър? Аз вече съм била на едно от неговите представления. Беше по време на един фестивал в читалище "Славянска беседа". Много им ръкопляскаха, а студентката Моника Методиева даже получи награда за актьорско майсторство. Тя беше написала музиката, която звучеше много приятно.
Спектакълът бе сглобен от различни случки от живота на хората без зрение. Имаше например случка в магазина. Момиче влиза и пита какво сирене има и колко струва. Продавачката казва: "То е пред Вас, вижте го!". Момичето обяснява, че не вижда, и тогава жената започва доста високо и отсечено да декламира. Момичето казва: "Аз не виждам, но чувам добре!".
Интересна беше и случката на улицата. Момиче с китара и с чаша кафе в ръка говори по телефона, определя си среща с някого и казва, че ще чака на спирката. Минава зряща жена, отминава го и изведнъж се сепва: "О, не видях момичето, то сигурно проси." Връща се и пуска в чашата с кафе някаква монета. Момичето изненадано й реагира доста сърдито.
Всичко започнало преди 5 години в училище "Луи Брайл", по проект на Асоциацията на родителите на деца с нарушено зрение. Тогава задачата била децата да се окуражат, да се научат спокойно и уверено да разговарят с непознати хора. Редували се проект след проект, едни ученици си отивали, други идвали, но никой от организаторите не си мислел, че подготвят актьори. Идеята за създаване на театрална трупа се формирала в началото на тази година. Поучили се от опита на едни италианци, макар че те работели с възрастни слепи актьори.
"Погледни - п(р)огледни", така се казва нашата пиеса - казва режисьорът Цвета Балийска. - Това е авторски спектакъл. Искаме тази информация да достигне до хората и се надяваме, че точно със средствата на изкуството тя покорява сърцата на хората. За 27 минути - колкото трае представлението, те научават за слепите повече, отколкото от 50 дискусии или 20 филма. Много ни благодарят, казват, че такова нещо не са виждали. Когато са срещали невиждащи хора, не са знаели как да се държат с тях. След представлението мнозина отиват при артистите, поздравяват ги, ръкуват се с тях, разговарят и казват, че отсега нататък ще бъдат по-адекватни."
Първото представление на театър "Вижу" се провело в читалище "Николай Хайтов". След това участвали в един фестивал в Нова Загора, имали и още няколко представления. През септември се качили даже на сцената на новия театър в Националния дворец на културата. Усетили са ползата от представлението и ще продължат да го играят. То е полезно и за младите актьори - дава им самочувствие, прави ги по-уверени в себе си.Назад

Всички статии на Брой 12, 2019

100 ГОДИНИ АЙЗЪК АЗИМОВ
В памет на великия фантаст
Безсмъртният бард
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Велико Търново
Силистра
ИЗКУСТВО
Театър "Вижу"
КОЛЕДЕН РАЗКАЗ
Меденки
ПРАЗНИЧНО
Весела Коледа и Честита Нова година!
10 странни новогодишни традиции
ПРОЕКТИ
Релефни изображения на десет културно-исторически забележителности вече са достъпни за хората с нарушено зрение
Нов формат на състезание спомага за развитие и придобиване на комплексни умения, способности и сръчности
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
Архив на изданието
1 2 3