Брой 01, 2020

Тема: ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ

Едно заслужено признание


От доста години, а по-точно още от 2013 г., председателят на Софийската регионална организация на ССБ Асен Алтънов става инициатор и организатор на превърналите се вече в традиционни, ежегодни Балканиади по шахмат за незрящи, чийто домакин е нашата столица. Разбира се, тази чудесна и амбициозна инициатива се реализира със съдействието на Столична община, федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" към Съюза на слепите в България и множество частни спонсори. Не случайно, обаче, това събитие стана популярно сред незрящите у нас с беззлобното шеговито нарицателно "Алтъниада", което показва на кого принадлежи идеята.


През октомври 2018 г. Асен Алтънов инициира и първата голяма поредица от концерти у нас, с участието на незрящи музикални изпълнители от балканските страни. Тези културни прояви бяха посветени на Международния ден на белия бастун и пожънаха невероятен успех в няколко български града. От нас щафетата поеха приятелите ни от Северна Македония, с организирането на подобна поредица от концерти в тяхната страна през април миналата година. По-късно, през есента, идеята вдъхнови и съседите ни от Република Турция, а втората поредица от концерти у нас се проведе отново през октомври миналата година.
През последните десетина години г-н Алтънов развива бурна дейност в областта на сътрудничеството и приятелството между организациите на слепите от балканските страни. Благодарение на това, нашата организация има изградени превъзходни контакти с Македонския съюз на слепите, Турската федерация на слепите, както и Съюза на слепите в Сърбия. Те са и най-активните ни партньори в различните съвместни културни и спортни събития.
С огромно удоволствие разбрахме, че активността и добрата инициатива на г-н Алтънов са били високо оценени от нашите приятели и партньори. Първото признание дойде на 10 декември от Съюза на слепите в Северна Македония, където Асен Алтънов бе официално удостоен със специален благодарствен плакет и грамота, за заслуги в развитието на приятелството и сътрудничеството между организациите на слепите на Балканите.
Следващата висока оценка дойде като коледен подарък на 25 декември в центъра на Белград, от Сръбския съюз на слепите. На своето годишно тържество, в ресторанта на Военния клуб, председателят Милан Стошич тържествено удостои Асен Алтънов с почетна грамота, за огромния му принос в развитието на сътрудничеството между организациите на слепите на Балканите, като го нарече "Алфата и Омегата" на това сътрудничество. Ето какво сподели г-н Стошич:
"Асен Алтънов е мой голям приятел, един от многото ми големи приятели от българския съюз на слепите. Ние се познаваме не толкова дълго, но контактите ни са много активни. Работим заедно за нашите членове около 10 години и г-н Алтънов ни показа как слепите от нашите държави могат да се обединяват, чрез изкуството и спорта. Затова, ние, Сръбският съюз на слепите, високо оценяваме неговите заслуги и му присъдихме това високо отличие, защото той наистина го заслужава. Честитим му от сърце и вярваме, че всички заедно ще работим и ще мотивираме незрящите хора да бъдат активни и да преодоляват трудностите. Пожелавам на него и на всички българи крепко здраве, както и много успешни съвместни мероприятия в бъдеще."
Самият г-н Алтънов прие наградата с голямо вълнение и сподели, че нашият съюз сътрудничи успешно с всички балкански страни. Той възприема наградата си не като лична, а като оценка за цялата наша организация.
"Може ли да не бъде щастлив човек, когато се говори по този начин за неговата страна, за общите ни постижения и слушайки всички тези хубави думи и пожелания?"
Заедно с г-н Алтънов, с грамота бе удостоен и председателят на Съюза на слепите в Република Северна Македония, г-н Жарко Селковски.
Високата оценка, освен голямо признание и чест за нашия съюз, е и потвърждение, че работата, която се извършва, е отговорна и благородна. Всяка добра инициатива винаги си заслужава положените усилия и, рано или късно, бива морално възнаградена.

Марина ПЕТКОВА
Назад

Всички статии на Брой 01, 2020

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2019 г.
Списък на възстановените заглавия през 2019 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Едно заслужено признание
ЕСЕ
Новогодишна детска песничка за будителите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Лом
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2019 г.
РАЗМИСЛИ ВЪРХУ БИТИЕТО НАШЕ
Писмо до Бойко Борисов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕПОРТАЖ
Читалищните седенки сякаш секват
СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА
Кан Тервел - Спасителят на Европа
ТЕХНОЛОГИИ
iOS 13: Основни нововъведения и някои особености
Архив на изданието
1 2 3