Брой 01, 2020

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Зрително затруднените в Пловдив отбелязаха два знакови дни от календара

В Пловдив има вече дългогодишна традиция по един или друг начин да се отбелязват дати, свързани с живота на хората с увреждания, с историята и дейността на техните организации. Такива са Международният ден на слепите - 13 ноември, както и 3 декември - Международният ден на хората с увреждания. Акцентът тази година бе поставен върху изяви, показващи познанията и уменията на незрящите и слабовиждащите, в области като спорта и културата.
На 13 ноември, в залата от старото крило на НЦРС - Пловдив, отбори от по 5 души от два спортни клуба - "Изгрев" от Пловдивската РО и "Марица" от ТО на НАСГБ - седнаха един срещу друг и премериха сили в спортната табла. Преди започване на играта Георги Генов, член на УС на СКЛУ "Изгрев" и отговорник на секцията по спортна табла в клуба, и Кирил Дамянов, председател на ОСКСГ "Марица", припомниха накратко значението на делото на големия френски хуманист Валентин Аюи, за да могат днес хората с увредено зрение да творят, да спортуват и да се интегрират успешно в обществото.
Прие се да се играе до достигането на 5 точки. След разяснението на регламента и тегленето на жребий кой срещу кого ще играе, съдията Милко Кичуков даде старт на турнира. От НЦРС осигуриха сладки и безалкохолни напитки. Междувременно делегация от гости на Центъра посети залата, уверявайки се във възможностите, които той предоставя за осигуряване на пълноценни занимания на незрящите и слабовиждащите. Крайният резултат от състоялата се надпревара, протекла в спортсменски дух, беше 4:1 в полза на изгревци.
На 5 и 6 декември, за трета поредна година, в хотел "Интелкооп" към Централния кооперативен съюз, също се събраха хора с борбен дух. Любезните домакини от хотела и домакините на спортното събитие от РО - Пловдив се бяха постарали да осигурят необходимите условия за пребиваване и участие на пристигналите шахматисти от клубове на хора с увреждания от страната - от Монтана, Шумен, Варна и сборен отбор от София. Пловдив участваше с два отбора, "А" и "В". Спортното събитие бе посветено на Международния ден на хората с увреждания - 3 декември.
Състезанието откри председателят на РО Велик Атанасов. Съдия на срещата беше Димитър Илчев. След оспорваните битки по швейцарската система първи се класира пловдивският отбор "А", в състав Расим Низам, Любомир Иванов и Милко Кичуков; второ и трето място заеха отборите на Монтана и Варна. Индивидуален първенец стана шахматистът от Монтана Божидар Тодоров, следван от тримата пловдивчани от отбор "А".
Дългогодишните ни приятели от Лайънс клуб "Филипополис", водени от ротационния си председател Анна Алексиева, отново поднесоха изненада, осигурявайки подаръци за участниците в състезанието. По време на вечерята се срещнаха стари познати, които, макар и съперници в лютите спортни битки, си оставаха приятели в живота.
На 10 декември се състоя още едно събитие, посветено на Международния ден на хората с увреждания. В културния дом на Пловдивската регионална организация на слепите се събраха участници и публика, за да осъществят второ издание на състезанието "Стани богат", "изкарано на бис" от зрително затруднените след първото представяне през октомври. Въпросите подготви и основен организатор отново бе Снежа Кирчева, а водещ - Ани Караиванова.
Този път "шпаги" кръстосаха 4 отбора: ТО "Пулпудева" с капитан Пламен Маджаров, ТО "Марица" с капитан Кирил Дамянов, ТО "Асеновград" с капитан Красимир Касабов и ТО "Пловдив" към НАСГБ с капитан Илия Кърджанов. Битките бяха много по-оспорвани от тези при предишното състезание. При еднакъв брой сгрешени отговори сгрешилите си биеха дузпи до победа. Така във втория кръг "Пулпудева" елиминира асеновградчани, а в третия "Марица" отстрани ТО на НАСГБ. Така до финалния четвърти кръг стигнаха ТО "Пулпудева" и ТО "Марица". Пулпудевци се оказаха по-добрите - спечелиха и второто издание на играта. Както някой шеговито се изрази: "Те победиха, защото, докато другите тичаха на пистата "Стани богат", отборът на "Пулпудева" тичаше на друга писта - "Остани богат".

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2020

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2019 г.
Списък на възстановените заглавия през 2019 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Едно заслужено признание
ЕСЕ
Новогодишна детска песничка за будителите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Лом
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2019 г.
РАЗМИСЛИ ВЪРХУ БИТИЕТО НАШЕ
Писмо до Бойко Борисов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕПОРТАЖ
Читалищните седенки сякаш секват
СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА
Кан Тервел - Спасителят на Европа
ТЕХНОЛОГИИ
iOS 13: Основни нововъведения и някои особености
Архив на изданието
1 2 3 4