Брой 01, 2020

Тема: СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА

Кан Тервел - Спасителят на Европа


Кан Тервел е един от най-бляскавите владетели на младата българска държава, на която е начело от 701 до 721 г. Той е син на кан Аспарух и внук на Кубрат.
Кан Тервел, както и неговите предшественици, е християнин, но не налага Христовото учение върху цялата държава, върху народа.
Прославил се е с придобиването на нови територии към България и победоносни битки с арабите, тръгнали по волята на пророка Мохамед да налагат радикалния ислям върху цяла Европа.
Ще припомним само някои от най-славните дела на този велик български владетел, които са достойни да се гордеем като българи, че имаме изключителен принос в съществуването и развитието на европейската християнска култура.
През 705 г. помага на незаконно сваления от трона византийски император Юстиниан II да си върне престола. Тогава българските войски за пръв и последен път превземат Константинопол, и с въоръжена сила възстановяват властта на сваления император. В израз на дълбока благодарност, кан Тервел е удостоен с титлата КЕСАР (цар), получава богати златни дарове. На България е дарена обширната област Загоре (Загора), в която се включват територии на Горна Тракия, от Южното Черноморие до Чирпанските възвишения. Три години по-късно Юстиниан II прави опит с въоръжена сила да си върне тази изключително плодородна територия, но кан Тервел разбива византийските орди и запазва района в границите на своята държава.
Апогея на славата си кан Тервел достига през 718 г., когато прогонва, а в значителна част и унищожава арабските войски, нахлули и окупирали византийската столица Константинопол.
В началото на VIII век арабите тръгват на военен поход, да осъществят повелята на пророка Мохамед да завладеят и ислямизират Европа. На европейския континент те нахлуват едновременно през Босфора и Гиблартар. В западната част на европейския континент те успяват да завладеят цяла Испания и нахлуват във Франция, и установяват там своя власт в продължение на шест века.
С голяма войскова част, наброяваща двеста хиляди войни, арабите прекосяват Босфора и обсаждат Константинопол през 716 г. Обсадените византийски войни оказват съпротива на непрестанните арабски нападения, от всички страни на столицата, в продължение на една година. В Константинопол хранителните продукти са изчерпани и войните са изтощени до краен предел. Падането на Константинопол във властта на арабите се е очаквало да стане всеки момент. Тогава от хълмовете около столичния град се появяват хиляди въоръжени български конници, начело с кан Тервел, развявайки голямо знаме, на което отдалеч личи Христовият кръст. Византийците са помислили, че българите идват на помощ на арабите, като отмъщение за вероломното нападение от страна на византийците през 708 г. Изненадата им е била огромна, когато българските войски започват бойни действия срещу арабските нашественици. От крепостните стени на обсадения град ромеите започнали радостно да крещят: "Христос побеждава!". Повече от една година продължили бойните действия на българите, за пълното ликвидиране на военните арабски отряди, окупирали на различни места византийската столица. В средата на 718 г. арабите били окончателно прогонени. Пет хиляди от тях избягали с кораби оттатък Проливите, а трийсет и три хиляди били избити. Кан Тервел бил обявен за светец и от Източната, и от Западната християнски църкви, и го нарекли "Спасителя на Европа".
Урокът на историята трябва да се знае, да се изучава и помни! Да не се повтарят трагични, гибелни грешки и действия, които костват живота на стотици хиляди и задържат развитието на европейската култура. Въпреки това името на кан Тервел и неговото велико дело в продължение на много години беше забравяно. То липсваше в учебниците по история, не се споменаваше в медиите, не присъстваше в програмите на държавници, политици и общественици.
Хиляда и триста годишнината от унищожаването и прогонването на арабските нашественици, окупирали Константинопол, бе един много добър повод отново да си припомним за кан Тервел. По инициатива на фондация "Българска памет" бе създаден Национален инициативен комитет за отбелязване на славната годишнина. В комитета са включени видни представители на науката и културата.
По инициатива на Националния комитет за честване на тази годишнина и с финансовите средства на фондация "Памет Българска - братя Диневи", в гр. Свети Влас, на най-посещаваното място от хиляди български граждани и чуждестранни туристи, бе издигнат паметник на кан Тервел. Това е първият в България паметник на този наш владетел. Бронзовата скулптура с височина 5 метра е дело на архитект Петко Йорданов. Тя впечатлява със своята красота и внушава уважение към паметта на прославения българин.
На 28 юни 2018 г. паметникът на кан Тервел в гр. Свети Влас бе тържествено открит от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. На тържеството присъстваха част от членовете на Националния инициативен комитет - като акад. Антон Дончев, проф. Николай Михайлов и проф. Стоян Райчевски. Официални гости бяха висши командири от Военноморския флот, много български и чуждестранни гости.
Сливенският митрополит Йоаникий извърши Света литургия и освещаване на паметника.
Паметникът на кан Тервел се намира на обширен площад, на стотина метра западно от църквата "Свети Власий".
Българската православна църква единствена досега не забрави своя възлюблен син. В някои православни християнски храмове из България има икони, на които Тервел е изографисан като светец цар, светец войн и като светец монах.
След 721 г. Тервел се замонашва и предава властта на своя син Кормисош.

Георги ПЕТРУШЕВНазад

Всички статии на Брой 01, 2020

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2019 г.
Списък на възстановените заглавия през 2019 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Едно заслужено признание
ЕСЕ
Новогодишна детска песничка за будителите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Лом
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2019 г.
РАЗМИСЛИ ВЪРХУ БИТИЕТО НАШЕ
Писмо до Бойко Борисов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕПОРТАЖ
Читалищните седенки сякаш секват
СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА
Кан Тервел - Спасителят на Европа
ТЕХНОЛОГИИ
iOS 13: Основни нововъведения и някои особености
Архив на изданието
1 2 3 4