Брой 01, 2020

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

iOS 13: Основни нововъведения и някои особености


След неколкомесечно чакане новата версия на iOS стана достъпна за крайните потребители. Тя включва множество подобрения, засягащи хората с нарушено зрение, по-важните от които са:
- По-усъвършенствана Siri. Сега гласът на асистента звучи по-близко до естествения човешки говор, с по-ясно изразена интонация.
- Добавена е функцията гласов контрол. Тя представлява набор от възможности за управление на устройството чрез гласови команди.
- Налични са нови звуци за екранния четец Voice Over, както и обратна връзка чрез вибрации. Тя доста напомня на тази в Android. Когато фокусирате елемент, почукайте два пъти върху него, стигнете в края на списъка и, при много други събития, те ще бъдат оповестявани както чрез звук, така и с различни типове вибрации.
- Контекстно меню към някои приложения. То предлага изпълнение на по-важни техни команди направо от началния екран. Опцията може да се активира чрез плъзгане нагоре и надолу, когато чрез шайбата ("Rotor") на Voice Over е избран елементът "Actions".
- Улеснено скролиране. Сега в повечето екрани при включен Voice Over, в дясната част на дисплея има контрола, наречена "Vertical scroll bar". Докато сте върху нея, с плъзгане нагоре и надолу можете да се придвижвате между страниците в даден списък.
- Когато снимате с камерата, вече се докладва повече информация за хората, които попадат в снимката. Освен техния брой, съобщава се и бъдещото им положение, нивото на камерата. Voice Over може да разпознае лицето на някого, ако името му е зададено в библиотеката със снимки.
- Възможности за персонализиране на жестовете с докосване, както и на клавишните комбинации, използвани чрез физическа клавиатура.
- Задаване на гласови профили ("Activities"). Те могат да бъдат извиквани автоматично при отваряне на дадено приложение или чрез шайбата на Voice Over.
- Персонализиране на пунктуацията. Могат да се определят нейни групи, които да бъдат произнасяни, да се игнорира определен символ или да се промени текстът, чрез който бива докладван.
- Забраняване на функцията за откриване на езици. Понякога Voice Over автоматично променя гласа, когато срещне текст на друг език. Това може да бъде контролирано чрез превключвателя "Detect Languages" в опциите на екранния четец.

AccuRadio: Иновативното радио преживяване

Всички познаваме предимствата и недостатъците на стандартните радио станции, независимо дали са FM или онлайн. Докато слушаме, не е необходимо да подбираме музиката и да управляваме възпроизвеждането, но пък за сметка на това често чуваме реклами и нямаме контрол върху плейлиста. Тук ще Ви представя AccuRadio, която обединява множество жанрове и разполага с възможности за персонализация, липсващи при стандартните радиостанции.
AccuRadio е налична като мобилно приложение за Android и iOS, както и през уеб браузър. Достъпна е за използване чрез екранен четец. Разполага с 975 канала, в които се възпроизвеждат песни от жанрове като Hiphop, Pop, Blues, Rock, Dance, EDM, Country, класика, Jazz, R&B, Reggae, музика от различните десетилетия (70-те, 80-те, 90-те и т. н.). Всеки жанр включва определено количество канали с различна музикална селекция. Например: HitKast, Classic Rocktopia, Big EDM Beats, Romantic Piano, Classic R&B Love Songs, Feel Good ’80s & ’90s и други.
Когато пуснете да се възпроизвежда някои от каналите, песните се просвирват една след друга, като в стандартен музикален плейлист. Можете да преминавате към следващата песен неограничен брой пъти, както и да блокирате определен изпълнител или трак. Няма аудио-реклами, само визуални в приложението, но те не възпрепятстват работата с него.
За да се възползвате от всички предимства, необходимо е да си направите AccuRadio профил или да се впишете чрез Facebook. Така ще можете да съхранявате определени канали като любими, да виждате историята на слушаното от Вас, да блокирате изпълнители и песни, да оценявате възпроизвежданите тракове, което може да ги изпрати в каналите за Top 100 най-харесвани песни от даден жанр.
Качеството на музиката не е твърде високо, но би могло да се нарече задоволително, както е при повечето онлайн радиа. Можете да търсите жанрове и канали чрез вградената за тази цел функция.

iOS: Промяна на устройството за възпроизвеждане на звук

Напоследък все повече хора използват Bluetooth слушалки и тонколони, за да подобрят звука от своите смартфони. Този тип аксесоари осигуряват удобство и много приятни емоции при възпроизвеждане на музика, но затрудняват взаимодействието с устройството при използване, посредством екранния четец Voice Over. Това е породено от закъснението, характерно за повечето Bluetooth аудио аксесоари.
Затрудненията се усещат осезаемо, когато опитаме да намерим чрез екранната клавиатура дадена песен в You Tube, или е необходимо да изпратим текстово съобщение до някого, докато звукът от телефона се възпроизвежда чрез Bluetooth тонколона или слушалки.
В iOS съществува функционалност, чрез която лесно се променя текущото устройство за възпроизвеждане. Чрез нея можете да превключвате звука между вашия iPhone и свързания с него Bluetooth аксесоар, като не е необходимо да го изключвате или премахвате от списъка с устройства за автоматично сдвояване. За да се възползвате от тази възможност, направете следното:
- Докато Bluetooth аудио устройството е свързано с Вашия iPhone, отворете Control Center. Можете да го направите, след като се фокусирате върху индикатора за оставащия процент батерия и плъзнете бързо три пръста нагоре по дисплея, като започнете от долната му част.
- След като се покаже екранът на Control Center, намерете областта за контрол на възпроизвеждането. Ще я познаете по бутоните "Play/Pause", "Previous" и "Next".
- Почукайте бързо два пъти с пръст върху някой от тях, като при втория път задръжте малко повече. Ще се отвори разгънатият екран с контроли за управление на възпроизвеждането.
- Намерете бутона "Show Playback Destination" и го активирайте. Ще се появи списък с аудио устройства, между които е и Вашият iPhone. Чрез активиране на елементите в този списък, можете да определяте откъде да се възпроизвежда звукът.
Например, ако искате да използвате по-интензивно дисплея на мобилното Ви устройство, изберете "iPhone" от списъка и ще чувате звука през неговите високоговорители. Когато отново пожелаете да слушате музика чрез свързания Bluetooth аксесоар, изпълнете горните стъпки и го изберете.
Надявам се, че гореописаната функционалност ще направи използването на Вашите Bluetooth аудио устройства по-удобно и приятно.

iOS 13: Някои улеснения, свързани с батерията

След обновяването до най-новата версия на iOS може би някои от Вас са забелязали, че лентата на състоянието, където се намира индикаторът за оставащия процент батерия, се открива по-трудно чрез Voice Over. Самата площ на тази област като че ли е по-малка или поне така се усеща при работа с екранния четец. Тук ще Ви покажа някои улеснения, които можете да използвате, когато проверявате нивото на батерията на Вашия iPhone. Накрая ще обърна внимание и върху новата настройка за оптимизиране на зареждането, която при доста потребители оказва негативно влияние върху живота на батерията.
Добавяне на "widget"-а "Batteries"
Когато сте на началния екран ("Home screen") и плъзнете с три пръста надясно, ще се визуализира страницата с така наречените "widget"-и или както на места се среща на български, "джаджи". Това са прозорчета с различен вид полезна информация. Например, даден "widget" може да показва метеорологичните условия в момента, друг да дава информация за текущия трафик и т. н.
В най-долната част на страницата с "widget"-и се намира бутон с име "Edit". Когато го активирате, ще се отвори списък с всички налични "джаджи" и тези, които вече са активни. От тук можете да добавите "widget"-а "Batteries". Това става чрез бутона "Insert" преди името му.
Можете да подреждате "джаджите" чрез двукратно натискане и задържане на бутона "Reorder", наличен до всяка от тях. Когато го задържите, плъзнете нагоре, докато не поставите "джаджата" на желаното място. След като приключите с подреждането, щракнете върху бутона "Done".
"Batteries" показва нивото на батерията на Вашия iPhone, както и това на различни Bluetooth слушалки и тонколони, ако информацията е налична. От тук лесно можете да проверявате статуса на батерията, без да е необходимо всеки път да търсите областта в най-горната част на екрана.
Добавяне на жест за придвижване до лентата на състоянието
В iOS 13 имаме възможност да конфигурираме жестовете и клавишните комбинации на Voice Over. Налични са и някои команди, за които по подразбиране не е зададен начин за извикване. Такъв е случаят с придвижването до лентата на състоянието. Ето как можете да зададете жест, който да изпълнява това:
- Отворете приложението "Settings".
- Намерете "Accessibility", "Voice Over", "Commands". От тук са достъпни командите, чиито жестове и клавишни комбинации могат да бъдат променяни.
- Влезте в "All Commands", "Basic Navigation" и отворете елемента "Move to Status Bar".
- Активирайте бутона "Add Gesture". Ще се визуализират всички жестове, които могат да бъдат използвани.
- Аз съм задал "Four finger triple tap" (трикратно почукване с четири пръста). Вие можете да определите друг жест, стига той вече да не се използва за някоя команда.
Ако това е така, ще бъде показано съобщение, в което е споменато името й. Най-добре е да си служите с неактивни жестове, в противен случай можете да промените начина за извикване на често използвана функция и да си създадете излишно неудобство.
За съжаление, зададената по този начин команда не може да се активира, когато сте на началния екран. Но при отворено приложение този метод сработва нормално. Надявам се при някое от следващите обновявания на iOS това нелогично поведение да бъде коригирано.
Изключване на звука при липса на елемент
Многократно сме чували повтарящия се дрънкащ звук, когато изследваме екрана и попаднем на място, където няма контроли. Ако не Ви е проблем да се лишите от този сигнал, това ще улесни намирането на лентата на състоянието в значителна степен. Ето как можете да го направите:
- Отваряте "Settings", след това "Accessibility", "Voice Over", "Audio", "Sounds & Haptics".
- От тук могат да се включват и изключват звуците и вибрациите на Voice Over. Всеки звук може да бъде прослушван, деактивиран или да се остави само обратната връзка с вибрация (ако има такава) за конкретното събитие.
- Отворете елемента "No Item Discovered". Ако натиснете бутона "Preview", ще чуете звуковия сигнал за липса на контрола.
- За да го деактивирате, променете опцията "Sound" на "off".
Така няма да чувате този звук, когато изследвате екрана, и по-лесно ще намирате лентата на състоянието в горната му част.
Оптимизирано зареждане на батерията. За или против?
Ето, че стигнахме до поредната нова настройка в iOS 13. На теория, тя би трябвало да ограничи процеса на остаряване на батерията, като запази нейния капацитет максимално дълго. Това става чрез предвиждане на навиците на потребителя.
Например, ако оставяте телефона да се зарежда в 12 през нощта и го изключвате в 8 сутринта, системата ще сметне това за обичайна практика и през повечето време устройството ще бъде с ниво на батерията от около 80 процента, вместо очакваните 100. Известно време преди да го изключите, то ще добави и останалите 20. Какво става, обаче, ако нямате обичаен времеви интервал за зареждане?
Това, което крайният потребител вижда, е, че батерията е напълно заредена, а всъщност устройството самостоятелно се опитва да прецени колко от зареждането да бъде спестено. Така се цели намаляване на времето, в което батерията е заредена напълно – и, вследствие на това, предотвратяване на по-бързото й износване.
Като резултат от факта, че след обновяването до iOS 13 тази настройка е включена по подразбиране, при много потребители в световен мащаб се получи значително намаляване на времето, в което смартфоните им са работоспособни. Ако Вие не сте забелязали по-бързо изтощаване на батерията, можете да оставите тази настройка включена. Ако има съществена промяна, обаче, доста е вероятно да е породена от оптимизираното зареждане.
Преди да пристъпите към изключването на тази функция, можете да погледнете подробната статистика за използването на батерията в раздел "Battery" в настройките на Вашия iPhone. Ако там всичко изглежда наред, ето как да изключите оптимизираното зареждане:
- Отворете "Settings", "Battery", "Battery Health".
- Намерете опцията "Optimized Battery Charging" и променете стойността й на "off".
- Потвърдете промяната чрез бутона "Turn Off".
Вече устройството Ви ще се зарежда така, както преди появата на тази функция.

Стефан ЦВЯТКОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2020

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2019 г.
Списък на възстановените заглавия през 2019 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Едно заслужено признание
ЕСЕ
Новогодишна детска песничка за будителите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Лом
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2019 г.
РАЗМИСЛИ ВЪРХУ БИТИЕТО НАШЕ
Писмо до Бойко Борисов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕПОРТАЖ
Читалищните седенки сякаш секват
СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА
Кан Тервел - Спасителят на Европа
ТЕХНОЛОГИИ
iOS 13: Основни нововъведения и някои особености
Архив на изданието
1 2 3 4