Брой 01, 2020

Тема: ЕСЕ

Новогодишна детска песничка за будителите


Будители лииии, какви ти будители? Това звучи толкова приспивно, та да си дремнеш чак. "За деца еее…" - ще каже някой. Ми да, още от деца ни приспиват с разни врели-некипели. Я вижте как звучи примерно това (звучи началото на "It’s my life" на Bon Jovi). Къде-къде по-събуждащо, налииии? Някак тъй по-живо, по-западно, по-новичко. Е, парчето е на двайсетина годинки, но пак младее. Ми да, то будното и младото на Запад веч вирее. Злите езици твърдят, че тук е останало по-заспалото човечество.
Я, странно! Алармата (звук на щурче). Пак има нещо сбъркано. Щурчовата песен навява други асоциации - по-скоро вечерни, отколкото утринни. Пак съм станал преди нея. Ама тъй е по-добре, че каквито будители имаа. По-бива сам да се събудиш, иначе като цъкнеш копчето, и на екрана изскачат едниии… маниииииииии, не ти е работа! То едни мъженствени младежи и младежки, малко чалнати, ма хубавки инак. И като зачетат и заразправят едни събуждащи истории в стихове - тука някой се напил, с джипа някого пребил, дядо някъде обрали, баба другаде прострели. Ужасии, почти като извадени от детска приказка. Истински хорър. Ама ние тия си ги знаем още от деца. Туй баба Яга, туй Кашчей Безсмъртни, туй дяволчето Фют… Кого плашите бе, ей? Не сме толкоз лесни.
Вече поразсънени, почват да ни заливат с далеч по-позитивни новини - истински опровержения на туй, че всички инициативни и умни били напуснали страната. Нищо подобно! Тия ги разправяйте на някого другиго. Я вижте каква хитра демокрация си имаме, какви изкусни схеми за купуване на гласове, какви изобретателни мними полицаи, какъв богат пенсионерски контингент мята злато и хилядарки през балкона. И тоя франсъзин Микрон, не щял нашите и украинците. Ми нали Ви ги пускаме да ги научите на чест и достойнство бе, чоджум. Пък и Вие може нещичко от тях да възприемете. Не сме чак толкоз прости, я!
И тия хейтъри, страната била затъвала. Други са вече нещатааааа. Сега глупавите бягат навън. Твърде нездравословна им се види наситената с интелект атмосфера, поболяват се. Прави се санитарно прочистване. Дърво да е, ще го отсечеш, прасетата и козите ще убиеш, ама хора са това, не бива! Който не се сеща сам да офейка, пардон, да се евакуира, оказва му се държавна помощ. Я вижте, тия, дето толкоз ахмашки се оставиха да им изнамерят незаконните тераси и постройките по тях, как бяха пратени скорострелно в чужбина. Ми да, не били научили испански като хората. Език най-добре се учи на място, пък и консулската служба го изисква, ще ги принуди. Тук недообразовани мързеливци не търпим. Марш в Испания! Като се изучат, тогава да се връщат. Тъй се прави, хуманно и по европейски.
Що за дивашко съсловие е туй от възрожденски будители? С оружие е лесно! Ама с оружие се гони само башибозука, а простотията - не. Просвещението е трудно начинание. Ама сега сме къде-къде по-напреднали! Те с оружие не можаха да изкарат низките страсти из народа, а ние изнасяме всички неуки по чужбината, да се изучат и усъвършенстват. Ей го, вчера министърът на културата и награди връчил на заслужили дейци по случай празника - професори, преводачи, читалищни фигури, библиотекари, архивисти. Одобрявам. И на някои читалища даже, по случай 65-ата им годишнина дал награди. Който е прескочил тия години, пропуснал е момента. Да почака до 160 като търновската библиотека, па тогаз ще му мислим.
А Вие, дето сте все още скептици, да не мислите, че им е лесно на будителите с толкоз заспал народ? На едно събрание издъхнал някакъв човек, светла му памет. Дошла линейката, обаче изнесли почти половината хора, докато намерят мъртвеца. Пък и тооо, да си напредничав не винаги е добре. Като във вица, в който един тир помел стадо овце. Слязъл тираджията, отива при чобанина да го компенсира с долари, евро, лири стерлинги, а дядото - не, та не. Ядосал се шофьорът и му рекъл, че бил много изостанал. Дядото отвърнал: "Че нали, ако бях избързал, и мен щеше да пометеш."
То, човек не знае дали не е по-добре да спи и да се не буди, за да види грозната реалност. Е, хайде, лека нощ! Че тооо, ако няма заспали, кого ще будят будителите?

Негослав СЪБЕВНазад

Всички статии на Брой 01, 2020

В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Обща информация
Списък на записаните нови заглавия през 2019 г.
Списък на възстановените заглавия през 2019 г.
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Едно заслужено признание
ЕСЕ
Новогодишна детска песничка за будителите
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Пловдив
Лом
ОЩЕ КНИГИ
Книги, издадени на брайл в Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" през 2019 г.
РАЗМИСЛИ ВЪРХУ БИТИЕТО НАШЕ
Писмо до Бойко Борисов
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РЕПОРТАЖ
Читалищните седенки сякаш секват
СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА
Кан Тервел - Спасителят на Европа
ТЕХНОЛОГИИ
iOS 13: Основни нововъведения и някои особености
Архив на изданието
1 2 3 4