Брой 02, 2020

Тема: МЕСЕЦЪТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

Февруари - всичко е празник!


Не зная друг месец в годината, изпълнен с толкова фестивали, карнавали и награди за всякакви постижения. Ако има - с радост приемам опровержения!
Вторият месец от годината е наречен на бога на любовта, светлината и изкуствата - Аполон Феб, на фебра - любовната треска, на фебриите - камшиците, с които древните римски жреци прогонвали лошите духове в края на зимата. Месец февруари е любимо време на света да празнува и да възнаграждава плодотворните човешки усилия, веселието, красотата, повика за живот и новото начало.
Най-големият религиозен празник в света Кумбх Мела в Индия завършва през февруари, после идва Новата година в Китай. Време, в което на тези две места, събрали половината население на Земята, се честват слънцето, любовта, надеждата, щастието.
В Бразилия февруари отваря с големия Момо-ключ Карнавала в Рио и страната, най-голямата в Южна Америка, се превръща в необятен дансинг. Карнавалите в Европа може да отстъпват по масовост и обилие на разголена плът (моля ви, само защото е зима), но по добро настроение и оригинални идеи - никога! Венеция, немските Фашинги, скандинавските празници на Фрейр, бога на слънчевата светлина и мира между хората.
У нас февруари е месец на кукерите - маскираните мъже, които гонят със страшния си вид злите сили на зимата.
Всички обичат втория месец на годината, за да покажат какво са достигнали през изминалата. Затова най-големите награди за кино в света - американските Оскари, английските БАФТА, Златна мечка в Берлин - се раздават точно сега. За тях звездите минават по червения килим, облечени според последния фешън повик, а най-новите модни колекции се представят в Италия, Франция и Англия точно през февруари.
Аполоновият месец излъчва и десетки музикални и театрални фестивали в Европа и по света. Кавалкадата повеждат в началото на месеца "Грами" - най-известните и многобройни музикални награди в света.
Какво да кажем за баловете - Австрия трепетно чака втория месец на годината, за да отвори всички възможни салони и зали за валсиращи двойки от цял свят. В родината на Щраус баловете през този месец са стотици, а най-известният - Балът в Щатсопера, се състои в невиждан блясък и разкош. Всяка година в залата на прочутата опера се разглобяват и изнасят всички столове, за да се превърне тя в бално пространство. Виена, въпреки многобройните си разходи по организацията, събира през февруари огромни приходи от желанието на богатите и известните да се покажат, да слушат музика, да се обличат и танцуват в стил ХІХ век. Не остана по-назад и София - тя също си има своя Виенски бал през февруари. А защо не е софийски? Може би заради стила.
Свети Валентин и Трифон Зарезан - какво по-добро съчетание от двата празника на католическа и православна Европа, за да честваме и се порадваме на най-омайните неща в живота - любовта и виното.Назад

Всички статии на Брой 02, 2020

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЖАК ПРЕВЕР
В месеца на виното и любовта да се насладим на прекрасната поезия на Жак Превер
В КИТАЙ
Годината на Металния плъх
ЗА ЛЕВСКИ
Вещите, снимките, гробът на Левски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ИСТОРИЯ
9 март - Ден на спасението на българските евреи
ЛАЗАРИЛО
Зъболекарски кабинет "Супердент " - отляво
МЕСЕЦЪТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Февруари - всичко е празник!
Манифест на наслаждението
Любов в началото, любов докрай
Местни сортове вино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ХУМОР
Магистралният водопровод или "Страданията на Станчо Ангелов"
Епиграми
ЮБИЛЕЙ
150 години от основаването на Българската екзархия
Архив на изданието
1 2 3 4 5