Брой 02, 2020

Тема: МЕСЕЦЪТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

Местни сортове вино


Историята на местните сортове вино може да се проследи още от тракийската епоха, както са установили археолозите. Последните сортове, създадени в България, датират от 70-те години на ХХ век и са много пивки, но днес, както повечето български научни постижения от това време, са позабравени.


МАВРУД
Мавруд е стар местен сорт, който се отглежда само в България от най-древни времена. Разпространен е главно в Пловдивско и по-малко в Пазарджишко и Старозагорско. Маврудът е къснозреещ сорт - в района на Пловдив гроздето узрява в началото на октомври. Най-подходящи за мавруд са дълбоките, свежи наносни почви в топлите микрорайони на страната, където няма опасност от ниски зимни температури.
Маврудът е един от най-ценните местни сортове за червени вина. Захарността на гроздето е от 17 до 23%. Вината, произведени от този сорт, са с наситен рубинен цвят, достатъчно танини и киселини и специфичен, много приятен аромат, в който преобладават горски плодове и подправки. Вината се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като развиват мощен, комплексен аромат, мек, плътен и хармоничен вкус.


ГЪМЗА
Гъмзата е стар местен сорт, отглеждан от стари времена в Северна България. В Унгария, Словакия, Франция, Румъния, бивша Югославия, Австрия, Турция е познат под името кадарка. У нас доскоро беше основен сорт за червено вино в Севернобългарския лозарски район. В другите райони на страната се среща като единични лози.
Гъмзата е сравнително къснозреещ сорт - бере се към края на септември до първите дни на октомври. Голям недостатък на сорта е тънката и крехка кожица на зърното, която във влажна есен се напуква и гроздето се напада силно от сиво гниене. За да се избегне това, се препоръчват проветриви хълмисти терени с леки отцедливи почви и бързо обиране на гроздето. Устойчивостта към ниски зимни температури е слаба. При узряване сортът достига 19 - 21,8% захари.
Във Видинско натрупването на захари протича по-интензивно и технологичната зрялост настъпва по-рано - около 15 септември. В години с по-топла и суха есен червените сухи вина от сорт "Гъмза" се отличават с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малина, подчертана, но мека свежест и приятни танини.


ЧЕРВЕН МИСКЕТ
Синоними - Турска ружица (бивша Югославия), Синя теменуга и Романщина (Великотърновско и Врачанско).
Червеният мискет се смята за стар български сорт. Разпространен е предимно в Подбалканската долина и Средногорието и на по-малки площи в Старозагорско, Сливенско, Ямболско и Врачанско.
Подходящи за сорта са хълмистите и проветриви терени. По устойчивост на измръзване този сорт заема първо място сред местните сортове и превъзхожда редица чужди винени сортове. Гроздето натрупва 18 - 21% захарност, за подобряването на която се прибягва до купажиране с други сортове. Вината имат сламеножълт цвят, хармоничен вкус и приятен фин мискетов аромат. При купажиране със сортовете "Димят" и "Ризлинг италиански" се получават прочутите бели сухи евксиноградски вина.


ПАМИД
Това е много стар местен сорт, отглеждан по нашите земи още от траките. В миналото е бил най-разпространеният у нас сорт. Сега площите му са силно ограничени. Отглежда се още в бивша Югославия, Албания, Турция - около Одрин, Гърция, Унгария, Румъния.
Памидът е среднозреещ сорт - бере се към средата на септември. Гроздето не е достатъчно издръжливо на сиво гниене, има средна устойчивост на ниски зимни температури. Сравнително сухоустойчив е, не е особено взискателен към почвите. Най-доброкачествено грозде се получава върху хълмисти терени с леки отцедливи почви. Сортът е предпочитан за консумация в прясно състояние. Натрупва достатъчно захари - от 18 до 24%, но киселинността му е ниска - 4 - 5 г/куб. дм. Получават се светло червени, леки трапезни вина за масова консумация. Те имат ниска киселинност и нисък екстракт, поради което не са подходящи за отлежаване, а се консумират млади, веднага след като ферментират и се избистрят.


ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА
Това е стар местен сорт, отглеждан от незапомнени времена в микрорайона на Мелнишко, откъдето идва и името му. Разпространен е само у нас в малки размери в Благоевградски окръг около Сандански, Мелник, Петрич и селата Хърсово, Марикостиново, Капатово, Виногради и други.
Широка мелнишка лоза е къснозреещ сорт. Ценните си качества той развива само в Мелнишкия микрорайон, който се отличава с висока температурна сума през вегетацията, ранна пролет, горещо лято, дълга топла суха есен и сравнително мека и топла зима. Гроздоберът обикновено започва през първата половина на октомври. Задоволително устойчив е на сиво гниене, не е устойчив на ниски зимни температури. Гроздето има много добра захарност - 20 - 24% и достатъчна титруема киселинност - 6 - 8 г/куб. дм. Младите вина се отличават с наситен черешов цвят, интензивен аромат, доминиран от череша, достатъчна плътност и характерна пикантна тръпчивост. Много добре се развиват в контакт с дъбова дървесина. Отлежалите вина от този сорт се отличават с богат, комплексен аромат, в който се долавят интересни тонове на тютюн и кожа, вкусът е със запазена свежест и мека тръпчивост.
Известни са и научно селектираните сортове Евмолпия, Рубин, Мелнишки рубин, Плевенски колорит, Сторгозия, Руен.

Блока подготви Ира АНТОНОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2020

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЖАК ПРЕВЕР
В месеца на виното и любовта да се насладим на прекрасната поезия на Жак Превер
В КИТАЙ
Годината на Металния плъх
ЗА ЛЕВСКИ
Вещите, снимките, гробът на Левски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ИСТОРИЯ
9 март - Ден на спасението на българските евреи
ЛАЗАРИЛО
Зъболекарски кабинет "Супердент " - отляво
МЕСЕЦЪТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Февруари - всичко е празник!
Манифест на наслаждението
Любов в началото, любов докрай
Местни сортове вино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ХУМОР
Магистралният водопровод или "Страданията на Станчо Ангелов"
Епиграми
ЮБИЛЕЙ
150 години от основаването на Българската екзархия
Архив на изданието
1 2 3 4 5