Брой 02, 2020

Тема: ЛАЗАРИЛО

Зъболекарски кабинет "Супердент " - отляво


Ангел СОТИРОВ

"Зъболекарски кабинет "Супердент" - отляво, "автобусна спирка "Хлебозавода" - 5 м на север, "ресторант "Сто риби" - 49 м на северозапад", "Аптека 36" - 30 м на север", "Вие се движите по улица "Съединение" посока юг"… Тази информация ми съобщава в дясното ухо безжичната слушалка "Плантроникс". Разбира се, това става благодарение на приложението "Лазарило", наскоро инсталирано от мастър Джеваатин Мустафа на моя смартфон, чийто блутут го препредава на въпросната слушалка. Това е своеобразен толкинггайд (говорещ водач). Посредством това удивително приложение неговият ползвател, без значение дали ходи пеш, или е в кола, бус или влак, "вижда". Най-вече автобусни и ж. п. гари, спирки и по-важни обекти около тях.
Лазарило, както вероятно се досещат някои от вас, е умалително на Лазар и значи Лазарчо. Работата по това приложение е започнала още през 2014 г. и се съдържа в студентската дисертация на чилиеца Рубен Еспиноза, който през 2016 г. с още двама души учредява компания, продължила неговите разработки. Употребата му започва през 2016 година. То е развито в Чили, а не в Испания, както си мислех първоначално.
Приложението сега е много различно от онова, представено в студентската разработка на Рубен Еспиноза. Лазарило се ползва в 29 страни на 20 езика. И пак според моя приятел и благодетел Педро Зурита - приложението носи името на момче, персонаж на прочут испански роман от XVI век, което придружавало някакъв слепец. Лазарило сега на испански означава "придружител на сляп".
За Лазарило бях чувал от моите консултанти по говорещи телефони Добромир Колев и Стойчо Стойчев. Стойчо още от септември 2017 г. ползва въпросното приложение. Но не съм предполагал колко може то да бъде полезно, ако стане българоезично.
От април миналата година екип към софийския рехабилитационен център за слепи в състав Димитър Димитров - Багерът, Диляна Маджарова и Недялко Димов - Деко започва да адаптира програмата, така че тя да може да бъде ползвана и от българи. И още в края на май тя проговаря на български. В разговор по телефона с г-н Недялко Димов, директор на споменатия рехабилитационен център, проведен през месец декември 2019, той ми заяви, че работата им по това приложение е завършена на 99 процента. В резултат на моето 10-дневно ползване на този безплатен, свръхсведущ и отзивчив придружител аз му изразих своето възхищение от тяхната работа. Поднесох му и моята благодарност към техния креативен триумвират, който направи въпросния продукт достъпен и за българските слепи.
И не бих се втурнал да споделям радостта си от тази ми нова навигаторска придобивка с вас, читателите на списание "Зари", ако не бях разбрал, че мой приятел от Варна, учител по компютърна грамотност, чест мой консултант по компо-проблеми, въобще не беше чувал за тази изключителна програма. Програма, благодарение на която от 18 декември 2019 г. аз сякаш прогледнах.
Лазарило като всяко нещо си има и своите странности. То не ме информира за номерата на жилищните блокове, за буквите на техните входове. Тези данни аз получавам от друго, също много полезно приложение, именувано "Нотнав". Поради това съм принуден и аз като българския корифей на тифлоджаджите - супермастъра Иван Доброволов, да ползвам едновременно две приложения. "Нотнав" като компенсация за необявените от "Лазарило" автобусни спирки ми представя акуратно не само улицата, но и скоростта на моето придвижване, надморската височина, на която се намирам. Но и то си има своите ексцентричности. Никога не иска да произнесе номера на блок 279, който е само на метър и нещо от мен, а най-стриктно ми донася за блок 277, отстоящ на цели двайсетина метра от нас. Лазарило винаги съобщава автобусните и ж. п. гари и спирки, улиците и другите важни обекти по нашия маршрут. То наистина понякога като че ли прекалява със своята разточителност при доставяне на сведения за обкръжаващата ни среда. Например изстрелва в скоропоговорка: "автобусна спирка "Автогара - юг, трети сектор на 24 м на югозапад, пети сектор на 32 м на североизток", "Лавка и сервиз - 5 м на север", "аптека "Адонис" - 40 м на югозапад", "Бърза храна "Синбад" - 42 м на северозапад", "магазин и сервиз "Липненски" - 36 м на югозапад". Именно поради неговото многословие колегата Румяна Каменска си предпочита "Дотуокър", изглежда, доста по-пестилив на обяснения. Усърдният информатор ни известява и за несъмнено важни обекти като "Пластичен хирург на 62 м на юг", "Прокредитбанк - 25 м на запад".
Благодарение на Лазарило аз научих имената на улиците в моя квартал, в който живея повече от 30 години. Не знаех, че всички, дори и най-късите, си имат имена - от хубави по-хубави: "Хан Крум", "Георги Цариградски", "Димитър Кудоглу". Разбрах, че улицата, по-която минавам най-често, се казва Юлия Вревская - руска баронеса, участвала в Руско-турската война от 1877-1878 г. като медицинска сестра и оставила своите кости в България.
Лично от мое име, а и от името на българските ползватели на това забележително приложение да благодарим на неговите разработчици! Да изкажем и нашата дълбока признателност на българската тройка, направила програмата достъпна за нас!Назад

Всички статии на Брой 02, 2020

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЖАК ПРЕВЕР
В месеца на виното и любовта да се насладим на прекрасната поезия на Жак Превер
В КИТАЙ
Годината на Металния плъх
ЗА ЛЕВСКИ
Вещите, снимките, гробът на Левски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ИСТОРИЯ
9 март - Ден на спасението на българските евреи
ЛАЗАРИЛО
Зъболекарски кабинет "Супердент " - отляво
МЕСЕЦЪТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Февруари - всичко е празник!
Манифест на наслаждението
Любов в началото, любов докрай
Местни сортове вино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ХУМОР
Магистралният водопровод или "Страданията на Станчо Ангелов"
Епиграми
ЮБИЛЕЙ
150 години от основаването на Българската екзархия
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6