Брой 02, 2020

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Бабинден

На традиционната среща в събота на чаша кафе в малката сладкарничка срещу кино "Добрич" чувам женски гласове. Събрали сме се десетина души от "ХобиСклуб". Различавам гласовете на Светла Стоева, Николинка Вичева и Радка Иванова. Заслушвам се и чувам, че говорят за идващия Бабинден - вторник, 21 януари.
Продължавам да подслушвам женския спор и се включвам без покана в разговора. От всички идеи, които после обсъдихме, най си ни хареса да отпразнуваме в ресторант "Рубин" на улица "Сан Стефано". Речено - сторено. Михаил Панчев, Иван Тодоров и Рачето спретнахме сценарий, списък на желаещите, меню за празника и интересни артистични изпълнения. На 21 януари точно в 12 часа на вратата ни посрещнаха любезните домакини Нели и Иван Драганчеви, а Златка Василева от "ХобиСклуб" накичи всички влизащи със здравец и китка за здраве. Посрещна ни тиха и приятна музика от дуо "Ив-Ко" - Ивелина и Коко, с подбрани класически пиеси, които по-късно преминаха в популярни ритми, български хора и ръченици и култови изпълнения от "Ламбада" до "Туист ъгейн".
Дали от общото въодушевление или от хубавото сунгурларско вино, или от мускатовата ракийка, или от хубавите подбрани вицове от гинеколога доктор Михаил Панчев, или от припомнянето за бабите в миналото, прочетено от Мария Велинова, настроението на всички стигна до своя апогей. С бурни аплодисменти поздравихме Руска Добрева - най-жизнена баба, Радка Иванова, че е отгледала осем внучки и един правнук, и Николинка Вичева като най-трудолюбива баба. Не спря и музиката от неуморните музиканти, не спряха и танците на Георги Милев, Коста Димитров, Иван Тодоров, Михаил Панчев, Златка Василева, Теменужка и Жеко, Рачето, Дора, Марийка Атанасова, Красимира Шопова, Юлия Савова, Стоянка Георгиева. С красивите танци събудихме интерес от приятелски групи от Основно училище "Панайот Волов" и Детска градина № 20 "Радост". В общото въодушевление се включиха нашите приятели - медицинските сестри от Хирургията на МБАЛ "Добрич".
И като всички хубави приказки тържеството на "ХобиСклуб" завърши с приятно и запомнящо се настроение. Хубавите снимки на Мишо са доказателство за това.

Иван ТОДОРОВ

142 Години от Освобождението

На паметника на Цимерман се състоя поклонение по повод великата дата 27 януари. Поклонението бе открито от журналистите Даниела Русева и Михаил Добромиров. В памет на загиналите смели войни заупокойна панихида бе отслужена от архиерейския наместник на добричка духовна околия ставрофорен иконом Иван Дойчев.
Признателните добричлии и този ден поднесоха почитта си към руските войни, паднали в изпълнение на войнските маневри на великия руски генерал Цимерман. В своето слово кметът на град Добрич г-н Йордан Йорданов поздрави присъстващите и отправи благодарствени слова в присъствието на генералния консул на Руската федерация във Варна г-н Владимир Климанов. На тържеството присъстваха г-жа Даниела Димитрова - народен представител, Красимир Кирилов - областен управител на област Добрич, Мая Димитрова - председател на Общински съвет - Добрич, д-р Емилия Баева - зам.-кмет, общински съветници, членове на кметския екип, граждани на Добрич. Възстановчиците от Регионален клуб "46 пехотен Добрички полк" отбелязаха великата дата с оръжеен залп. На връщане автобусите спряха до Костницата в близост до паметника на хан Аспарух, където с едноминутно мълчание поднесохме почитта си към загиналите руски войни.
Големият празник - Освобождението на Добрич от турско робство, продължи в залата на Неправителствената организация "ХобиСклуб", където се събрахме повече от 35 човека. Възстановихме старото приятелство с Регионална библиотека "Дора Габе" в лицето на Невяна Христова - директор и Галя Маринова - библиотечен специалист, с които традиционно провеждаме литературни четения. Този път на срещата ни събра един млад библиотечен специалист - Детелина Руменова, която направи исторически прочит на събитията около Освобождението на Добрич (Хаджиоглу Пазарджик). Младата библиотекарка дойде с подготвен материал от книгите на Любка Бобчева - археолог по образование, създател и бивш директор на Историческия музей в град Добрич. Интересно поднесеният прочит на Детелина завладя аудиторията, а пълната тишина и вниманието бяха знак за недвусмислената благодарност на хората. Общата снимка е доказателство за обновените срещи между Регионалната библиотека и слепите и слабовиждащи хора от "ХобиСклуб" - Добрич.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 02, 2020

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЖАК ПРЕВЕР
В месеца на виното и любовта да се насладим на прекрасната поезия на Жак Превер
В КИТАЙ
Годината на Металния плъх
ЗА ЛЕВСКИ
Вещите, снимките, гробът на Левски
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Добрич
Пловдив
ИСТОРИЯ
9 март - Ден на спасението на българските евреи
ЛАЗАРИЛО
Зъболекарски кабинет "Супердент " - отляво
МЕСЕЦЪТ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА
Февруари - всичко е празник!
Манифест на наслаждението
Любов в началото, любов докрай
Местни сортове вино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ХУМОР
Магистралният водопровод или "Страданията на Станчо Ангелов"
Епиграми
ЮБИЛЕЙ
150 години от основаването на Българската екзархия
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6