Брой 03, 2020

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Почетохме и св. Трифон, и св. Валентин

Малък Сечко тази година се оказа необичайно топъл и приветлив. Това беше в унисон с настроението, с което съюзните членове от двете пловдивски териториални организации осъществиха едно оригинално замислено мероприятие.
По стара традиция, на 14 февруари нашият народ отбелязва Деня на лозаря и винаря. През последните десетилетия популярност доби и честването на тази дата като Ден на влюбените. За съжаление след кончината преди повече от десетилетие на голямата Величка Кърпарова, инициативи по този повод в Пловдив не сме реализирали.
Като сценарий честването бе замислено и подготвено от председателката на ТО "Пулпудева" Снежана Кирчева, в активно взаимодействие с председателката на ТО "Марица" Тони Петрова и сътрудничката на РО Пловдив - Ани Караиванова. И в ранния следобед на уречения ден, в голямата зала за събрания на съюзния културен дом се събраха много хора. Вместо столове за участниците в събрания, обаче, в помещението бяха подредени маси, като присъстващите можеха да се почерпят с чаша вино, безалкохолно питие, ядки и соленки.
Организаторите бяха подготвили комплексна програма. В основата беше състезание-викторина в три кръга, в което участваха 4 отбора: от музикален състав "Тракийски цвят", от дамски клуб "Орхидея", от спортен клуб "Марица" и от Клуба на инвалида към НАСГБ. Участниците от първите два отбора и водещата Ани Караиванова бяха облечени в народни носии, подчертавайки вековните български традиции при отбелязването на този празник.
Интересен материал за обредните традиции в различните краища на страната прочете водещата, след което запозна състезателите и публиката с регламента на викторината. Капитаните на отборите - Марин Маринов, Мария Дичева, Кирил Дамянов и Димка Дамянова - представиха своите съотборници и стартът на дългоочакваното събитие бе даден.
В първия кръг от тематичната викторина бяха включени въпроси, отнасящи се до различните обичаи, поверия и обреди, свързани с празника Трифон Зарезан. Тези, които внимателно бяха слушали материала, прочетен в началото, се справиха бързо и успешно. Вторият кръг включваше пословици и поговорки, които, прочетени донякъде от водещата, трябваше да бъдат довършени от отборите. При третия кръг се четяха стихове или пасажи от проза, като отборите трябваше да познаят автора и произведението. За всеки верен отговор в символичната бъклица пред отбора се капваше капка вино - монета от 1 лев. Ако отборът не можеше да отговори, думата се даваше на публиката. При волно или неволно подсказване отборът трябваше да тегли нов въпрос. Възбудата в залата нарасна дотолкова, че трябваше да се въдворява ред и тишина.
Между кръговете имаше музикални изпълнения и поетична рецитация. Със свои изпълнения се представиха състав "Тракийски цвят" и певческата група при дамски клуб "Орхидея", а Георги Генов прочете стихове от големия съвременен поет Недялко Йорданов, посветени на любовта. През януари т.г. Недялко Йорданов навърши 80 години. Много от стиховете му се превърнаха в текстове на емблематични за българската естрада песни. Гвоздеят на програмата разбира се беше изпълнението на младата, обичана от всички певица и завеждаща брайловата библиотека в Пловдив - Петя Алексиева.
За участващите във викторината отбори РО - Пловдив осигури награди.
И като замисъл, и като провеждане това мероприятие хареса на всички - и участници, и присъстващи, и организатори останаха безкрайно доволни.

Георги ГЕНОВ



Назад

Всички статии на Брой 03, 2020

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Есета
ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА
Слово на президента Румен Радев по повод Националния празник на България – Трети март
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
Добрич
ИЗБОРИ
Равнопоставеност при вота
ИНФОРМАЦИЯ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
ПОКАНА
ОЧЕРК
Надмогване
ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР
Обезкалинкализиране
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Извеждане на потвърждение при изтриване с клавиша Delete
Android: Промяна на жестовете за глобалното и локалното контекстно меню на TalkBack
Изрязване на аудио файлове с mp3DirectCut
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ
Пролетта като ново начало, което събужда любовта
ЮБИЛЕЙ
75 години Национална потребителна кооперация на слепите в България




Архив на изданието
1 2 3 4 5