Брой 03, 2020

Тема: ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР

Обезкалинкализиране


Обезкалинкализиране

"Хляб и зрелища". Древноримската истина се ползва на въоръжение и днес. А може би най-вече днес. По правило ние, хората, сме доста елементарни за манипулиране. Достатъчно е един, двама, трима да ни кажат една и съща лъжа, и сме готови да повярваме. Както е казал Гогол: "Колкото и глупави да са думите на глупака, понякога те са достатъчни да объркат интелигентен човек". А при нашето съвремие, с неограничени канали за комуникация, манипулирането на масите е и лесно, и бързо, и постоянно. Все повече интелигентни хора спират да гледат българска телевизия. В личен план, продължавам да следя телевизионните новини по различните канали. Но не вярвам на поднесената информация, докато не я сравня поне от 3-4 източника. В целия телевизионен български ефир, комай останаха единствени острови на медийната свобода предаванията на Сашо Диков "ЕвроДикоф" и на Люба Кулезич "Честно казано". И двете са по телевизия "Евроком". Всички останали са "мисирки" (по думите на самия премиер). Сапунките, с които облъчват народа ни, също имат своята затъпяваща роля. Ще Ви разкажа една случка. В едно село хората сами започнали да си строят църква, за да има къде да търсят успокоение на душите си. При разговорите, кой и кога може да идва да помага, една женица гръмогласно заявила, че от еди колко си е съответната сапунка, така че по това време нея няма да я има, както и доста други от селото, които не пропускали нито секунда от това "вълшебство".
Управлението, а по-скоро лашкането на държавата ни, минава от криза в криза. Така е по-лесно, силните да ни обясняват, че правят всичко за народа си, докато единствено разчитат на удължаване на времето, през което ще продължат да стискат властта. А те я стискат, защото ние, българите, сме толерантни, ама толкова толерантни, че чак до неизмерима глупост. Свикнаха, че народът ни не наказва. Свикнаха, че народът ни е търпелив. Свикнаха, че могат на воля да правят, каквото си искат, за своето облагодетелстване, а народът!? Да пие една студена вода, както пак, може би, древноримляните са го рекли. И ние я пием, разбира се. Безропотно и робски така, както сме свикнали през вековете. И не е проблемът Бойко Борисов или ГЕРБ, проблемът е нашият манталитет. Нашата житейска философия. Бойко Борисов и ГЕРБ са продукт на нашето ниво на развитие. Преди 2-3 години казах: "Дано да не дойде ден, когато да съжаляваме, че Бойко Борисов не е министър-председател." Защото той е лицето, но зад него прозират потресаващи сенки.
Предполагам, че все още помните безцеремонната разправа с официално най-богатия българин Васил Божков - Черепа. По различни международни класации Васил Божков, български милиардер, е най-богатият българин, макар че за други се шушука, че са червиви от пари, но официално Черепа е номер едно по богатство. Удариха го по всички правила. Взеха му лотарийния бизнес, който си беше блага работа. Защото при този бизнес нямаш кажи-речи никакви разходи, а само печалби. Даже и милионерите, които се рекламираха и ни навиваха да търкаме талончета, са били прецаквани по възможно най-кретенски начин, и то със знанието на държавата. Милионерът от Божковите лотарии уж печели един милион, но му дават 200 бона, а после всяка година му изплащат едва по 40, в продължение на 20 години. Е това, ако не е бандитска схема, здраве му кажи. И всичко се случва под "справедливия" поглед на институциите. Между другото, за Божков се говори, че си е имал винаги парламентарна група. Плащал на депутати от различните партии, за да му прокарват идеите, както и да го информират за всичко, което се е случвало. Също бил плащал на редица високопоставени хора, намиращи се в различните държавни институции. За някои излезе информация, за други - вероятно никога няма да се появи. Но е факт, че Божков беше изградил държава в държавата. И още не мога да повярвам, че се разправиха с този финансов, икономически и какъвто си щете, мастит. Както един приятел, с много по-голям управленски, житейски и политически опит от мен, наскоро ми каза - когато някъде има купчинка пари, която все повече набъбва, тя привлича. Много хора ще си кажат, че това е великолепно, понеже са се разправили с един народен кръвопиец, бандит, мафиот и пр. Но същите тези хора следва да знаят, че това не е точно така. Просто една мафиотска група се разправи с друга мафиотска група. Тук държавността и справедливостта нямат нищо общо. Просто едната мафиотска група разполага с целия държавен апарат за извършване на своята дейност - точно така, както преди това другата мафиотска група си е плащала на множество държавни и политически кърлежи, да прокарва своите престъпни механизми.
Божков са го гласели от 2018 г. Но явно тогава се е оправил, но за кратко. Даже стана собственик и на футболния "Левски", с вероятната мисъл, че така си осигурява индулгенция. Както стана ясно, е грешал фатално. Или пък е успял да си изнесе всичко, каквото му е било нужно за другия, извън родината си, живот. Предполагам, че е смятал себе си за недосегаем. Но трябва да се признае, че този човек е умен, много умен, след като е успял да изгради своя империя. А и случаите с Цветан Василев, сем. Арабаджиеви, сем. Стайкови, сем. Баневи и други, по всяка вероятност, са му послужили като някакви червени лампички. Помните ли, когато ни убеждаваха, че Цветан Василев е най-големият мошеник на света? Сега и за дете е ясно, че отново става дума за мафиотска разправа. Ами за семействата Арабаджиеви, Стайкови и Баневи? Продължават да гният в арестите, където здравето им - физическо и психическо - се руши всеки ден. Потресаващо нечовешко отношение. Дори и към най-големите престъпници не бива да се извършва подобна безогледна антиморалност. Да ги осъдят и, ако са виновни, да получат съответните присъди, а не да се разкапват в нечовешките нашенски арести. А онзи човек, шефът на компютърната фирма, която беше набедена, че е източила данните от НАП? Колко месеца търкаше наровете в килията и едва наскоро, срещу колосална гаранция, го пуснаха, но докога?
Всяко правителство, откогато започна т. нар. преход, е правило чистки и е назначавало свои хора. Но това, което се случва през последното повече от десетилетие, говори за поголовно "калинкализиране" на институциите, а оттам и на цялата ни държава. Назначават се "калинки", с други думи, дълбоко некомпетентни хора на ключови позиции. Те са само едни пешки, да ме простят шахматните фигури, които имат своята ценност, за разлика от тези, за които пиша. Вие иначе можете ли да си обясните онова унизително отношение на Бойко Борисов към шефа на Агенция "Пътна инфраструктура"? Ако не сте чули тази гавра, потърсете си я в интернет.
Аз не мога да се примиря с подобен махленски, брутален и откровено уличен маниер, но този човечец може. Всеки индивид, имащ капчица достойнство, би реагирал, още повече, че злополучният шеф и ведомството, което оглавява, нямаха вина за премиерската безцеремонност. Оказа се, че общините е трябвало да поискат от АПИ да им се прехвърлят съответните пътни участъци, за да няма куриози, за няколкостотин метра да се изисква винетка на хората. Но този шеф, една от ятото "калинки", не посмя да каже, че няма вина. Остави се да бъде унижаван пред цяла България. А защо, защо го стори? Отговорът може да е само един. Защото е "калинка" и никога, и никъде, ако разчита на уменията си, няма да бъде сложен на такава висока позиция и да получава съответната заплата. Той е готов мълчаливо да понася гаврата на министър-председателя, за да остане на поста си.
И това е само един случай, станал ни известен. Картинката е такава навсякъде и във всички институции. Общините и областите са се превърнали във феодални владения. Държавата по същество представлява средновековна васална структура. Сметката я плащаме ние, обикновените граждани, които получават потресаваща медицинска грижа, храни второ и трето качество, нефункционално образование, социална несигурност, жалки пенсии и гигантска корупция на всички нива - от най-ниското до най-високото. "Калинките" са навсякъде, "калинките" са опасни за всички нас. "Калинките" са "скакалците" на нашето общество. Ето защо има въпиеща необходимост от обезкалинкализиране. Ако Ви звучи като обезпаразитяване, така е. Трябва всички "калинки" да бъдат изметени от заеманите позиции, ако искаме да счупим бича, който ни налага по гърбовете всяка секунда. Този бич се нарича корупция. Колкото една държава е по-бедна, толкова корупцията е по-мащабна и имплементирана във всички слоеве на обществото.
Знаете ли, че в София всеки ден има протести? По един, по два или по много. Но гласност почти не се дава. Не казвам, че всички са читави. Но има и такива протести, които се състоят от хора, изправени до стената. Хора, които нямат друг път. Отчаяни хора. Медицинските сестри, които получават унизителни заплати, от порядъка на 700-800 лв. Ако някой от Вас, лично или чрез негов близък, е доволен от медицинското обслужване, нека да ми пише чрез редакцията на сп. "Зари". Истината е, че ако човек няма късмет и се озове в болница, положението му рязко се влошава. Забелязали ли сте, че докторите за всичко или почти всичко в последно време предлагат операции? Режат без проблем, защото се оказва, че им се плаща на извършена операция. Да, знам, че това звучи кошмарно; и не само звучи, то е кошмарно. Заради пари да те кълцат, при положение, че няма нужда. Човек вече не знае какво да прави, защото доверието изчезна, като водата от язовир "Студена". Всичко това, за което пиша, е базирано на моя емпиричен, а и не само, опит. Най-голямата индустрия в световен мащаб е фармацията. Това дава много отговори, които не са успокоителни за нас, обикновените хора.
А и сега, с тоя коронавирус, съвсем ни паникьосаха. По-горе писах колко лесно се подаваме на манипулиране. Така е и с тоя царски вирус. Всява се повсеместна паника. Да, неизвестното винаги плаши, това е така. Но всяка година от грип умират много повече хора и за тях нищо не се казва, и няма такива драконовски мерки. Така беше със свинската чума, птичия грип и лудата крава. Както се казва, и това ще мине. Но трябва да си извадим поуките от случващото се понастоящем. Много хора хукнаха да се презапасяват с храни и други продукти от първа необходимост, което допълнително всява паника. Това е лошо. Не е лошо, че се запасяват, а че го правят тогава, когато кризата е налице. Всеки мислещ човек трябва да има план за своето и на близките му оцеляване. Тоест, нормално е всяко семейство да поддържа запас от хранителни, течни и други продукти, които да му стигнат поне за месец. Разбира се, който може да си го позволи, далеч по-добре е този запас да е за повече месеци или години, но месец е абсолютният екзистенц-минимум. Замислете се, ако не наведнъж, но ако си го поставите за цел, можете в течение на няколко месеца да си осигурите кризисен месечен запас, който да поддържате постоянно, като ползвате продуктите с най-стар срок на годност, а да купувате пресни провизии. Не зная дали дежурният редактор на броя Марина Петкова - или Милейди, както я наричам, ще пусне това, което ще Ви напиша, какво е нужно според мен за едно 4-членно семейство за месец, за да се затвори у дома и да изчака преминаване на кризата, ако тя е от кратковременните. Този списък е възможно най-съкратен, индикативен и, разбира се, всеки може да го допълни по свое усмотрение и потребности. И така, да започваме:
1. Храна: 30 кг брашно, 5 кг боб, 5 кг ориз, 3 кг леща, 10 пакета макарони и подобни, 3 кг захар, 2 кг сол, 5 л. олио, 10 пакета сухари, 10 шоколада, 20 бр. суха мая, 5 бр. сода за хляб, 10 бр. бакпулвер, 10 бр. черен пипер, 5 бр. червен пипер, 5 бр. сухо мляко, 5 бр. яйца на прах, 50 бр. различни консерви (пастет, риби, месо, царевица, гъби, домати, компот и пр.), 3 буркана мед;
2. Лекарства: 40 бр. обезболяващи, 40 бр. против разстройство, 40 бр. против алергия, 40 бр. против запек, препарат за промивки на рани (йодасепт, риванол, кислородна вода и пр.), 2 бр. тигрова мас, 2 бр. калиев перманганат (много полезно вещество, което служи за запалване на огън, за разтвори - за промивки, за пречистване на вода и пр.), 40 бр. лепенки, 40 бр. марли, 10 бр. бинт, 50 бр. предпазни маски, презервативи (тук пак зависи, но презервативът може да се ползва и като резервоар за пренасяне на вода);
3. Санитарни: 10 бр. сапун, 3 л. течен сапун, 2 бр. шампоан, 5 бр. паста за зъби, 5 бр. дезинфектант, 3 кг прах за пране (ако не са Ви спрели водата), 30 бр. тоалетна хартия, дамски превръзки (според броя на дамите; аз бих купил поне 50 превръзки, може и някоя комшийка да има нужда), 30 пакетчета с мокри кърпички на алкохолна основа, 30 пакетчета сухи носни кърпички, 10 ролки домакинска хартия;
4. Енергия: 3 тестета кибрит, 10 бр. обикновени запалки, 15 бр. свещи, сух спирт, 2 бр. фенери (има самозареждащи се и на батерии), туристически газов котлон и поне 10 флакона с газ, минигенератор на бензин (продават ги като генератори за парти, с мощност 1-2 киловата, работят обикновено на бензин, така че предвидете поне 20-30 л. от това гориво), огнище и подпалки (ако сте в къща);
5. Течности: Водата е най-важното, което трябва да осигурите. Препоръчвам Ви винаги да държите на съхранение поне 15 десетлитрови туби с минерална вода. Няколко бутилки с алкохол въобще няма да са Ви излишни. Алкохолът, освен за директна употреба, служи за дезинфекция, компреси и пр.
Помнете, при възникване на криза и спиране на тока, най-напред следва да изконсумирате храната от хладилника и фризера, и едва тогава да посегнете към запасите си. Стига да имате възможност, запасите могат да се разширят и като разновидност, и като количества.
Както са казали някои умни хора, липсата на план е план за провал. Простете, но на мен ми се стори адски глупаво, да хукнем по магазините и да се запасяваме сега, когато всички тръбят, че има опасност. Според мен, всеки разумен човек трябва да има подготовка, поне на елементарно ниво, за което съставих горния списък. Този списък може много да се разшири, но това зависи от финансовото и ситуационно положение на всеки. Ако човек има достатъчно средства и място за съхранение, може да си изгради склад, в който да постави своите провизии, които редовно да освежава, като ползва тези, които са закупени най-отдавна, и да ги заменя с нови.
Призивът на Бойко Борисов - да не се запасяват хората - според мен е като да се гаси пожар с бензин. Хората не вярват. Доверието го няма, но в същото време си ги търпим. Пълен нонсенс, но това е положението.
И тук няма как да Ви спестя един цитат, който е писан като за нас:
"...бедните държави са бедни, защото властимащите вземат решения, които пораждат бедност. Те постъпват неправилно не по грешка или от незнание, а нарочно."
Цитатът е от книгата "Защо нациите се провалят. Къде са корените на силата, просперитета и бедността". Автори са Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън. Има я в електронната библиотека на Читалището, така че я препоръчвам.
Само искам да уточня, че тук една малка част, онези, които са на върха на пирамидата, умишлено държат населението бедно, неграмотно, болно, гладно и до стената. "Калинките"... Те толкова си могат. Те не са виновни, че са тъпи. Истинските виновници са онези, които поставят "калинките", марионетките на ключовите позиции, за да ги ползват, както им е угодно.
Няма нищо да кажа за къщата в Барселона или за бащинството на онова детенце, на онази хубавелка. В крайна сметка, всеки има право на личен живот, па даже и премиерът. Въпросът е друг. Говори се и за някакъв остров, но дали е така или не е, не мога да кажа. Това, което натрапчиво ми се струва, е, че един Череп броди из света и тепърва ще се пускат, меко казано, любопитни информации. Такава, каквато е тази за барселонската къща, примерно. Черепа може да се окаже доста костелива хапка и да счупи нечии зъби. Предстои да разберем.
"И тъй, по плодовете им ще ги познаете." [Матей, 7:20]

Д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 03, 2020

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Есета
ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА
Слово на президента Румен Радев по повод Националния празник на България – Трети март
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
Добрич
ИЗБОРИ
Равнопоставеност при вота
ИНФОРМАЦИЯ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
ПОКАНА
ОЧЕРК
Надмогване
ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР
Обезкалинкализиране
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Извеждане на потвърждение при изтриване с клавиша Delete
Android: Промяна на жестовете за глобалното и локалното контекстно меню на TalkBack
Изрязване на аудио файлове с mp3DirectCut
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ
Пролетта като ново начало, което събужда любовта
ЮБИЛЕЙ
75 години Национална потребителна кооперация на слепите в България
Архив на изданието
1 2 3 4 5