Брой 03, 2020

Тема: 8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА

Есета


Отричан и тачен, 8-ми март остава винаги свързан в паметта ни като Деня на жената и майката. Предлагаме Ви две есета, посветени на тях.

ЖЕНА

Виолета ДИМОВА

ЖЕНАТА! Какво е тя? Живот, подкрепа, грижа, майка, истина, копнеж, вдъхновение, цвете, ангел, демон, икона, светица, мечта, идеал, сила... Можем да изброяваме до безкрай и пак няма да "нарисуваме" нея – българската жена.
Връщайки се назад във времето, търсейки истината за нейния образ, я откриваме в Родопите и най-древния култ към богинята-майка - начало на всичко; в старите летописи като смела амазонка; като воин и пазител на семейството и дома; сред имената на войводите, бранили свободата на Родината; в легендата за 40-те девойки, вплели косите си и полетели към морската бездна, защитавайки своята чест и вяра; в свещените стихове на Ботев и Вазов, описали българската майка юнашка; в демонстрациите за равноправие и издигане в обществената йерархия; у дома - прегърнала детето си, тихо пееща любимата му песен; унесена в изгарящата прегръдка на любимия; загрижена и отговорна на работното си място... навсякъде, във всичко виждаме частици от нея - жената.
И все пак, къде е тя, каква е истинската съвременна жена? Еманципирана и решена да се издигне в кариерата си. Вярна съпруга - изграждайки с финес семейното огнище. И най-важното - създателка, творец, източник на живота - МАЙКАТА, потъваща в пълните с искрена обич детски очи и опиянена от най-милото обръщение на света - МАМО.
Това е ЖЕНАТА.

ВСИЧКО ЗА МАЙКА МИ

Николина БАРБУТЕВА

Думата "майка" няма синоним. В същността си тя е божествена. И е истинска привилегия да има в живота ти жена, към която да се обърнеш с думата "мамо", защото майката е богатство, а нейното присъствие в живота ти - привилегия от Бога. Всяка майка е най-важният човек в живота на детето си, защото тя дава всичко за него. Дори сърцето й да изгаря от болка понякога, тя ще излъже, че е добре, защото нейното дете трябва да я вижда с усмивка на лице, за да може и то да се усмихва, и чувства щастливо.
Моята майка е моят герой. Животът й след нейния брак никога не е бил щастлив, ала все пак единствена й радост от него сме аз и брат ми. Съдбата успя да я пречупи в много отношения и днес тя е един сломен човек, но, що се касае за нейните деца, е готова на най-висшите саможертви, за да ни защити и да поеме всеки удар върху себе си, от любов към нас. Тя не е от онези хора, които блестят сред тълпата, които обичат да са в светлините на прожекторите и да събират овациите. Тя е скромна, едва забележима, но с голямо сърце.
Не винаги съм била примерната дъщеря, каквото майка ми заслужава да има. Не успях да последвам нейния пример на пълно смирение и саможертва. В нейно лице успях да видя човек, който е боец, без да бъде нападателен. Видях красотата в това да си готов да простиш, без да очакваш да сторят същото и за теб. Аз не можах да продължа този пример или поне все още не съм. На тази смирена по природа жена аз дължа своето съществуване, задоволяването на всяка моя ежедневна нужда, подкрепата през годините, притесненията, които е таяла за мен в сърцето си, и лишенията, на които се е подлагала заради мен, като за някои от тях даже и не подозирам. Аз се гордея, че Бог е избрал тази жена да зачене в утробата си мен. Не зная доколко е вярна фразата, че ние избираме родителите си, но ако можех да избирам, пак би се спряла на тази силна жена.
Моята майка е моето богатство, моето всичко и не зная какво бих правила без нея един ден. Да, сърцето на майката продължава да живее извън нея чрез нейните деца, но моето сърце бие за и заради нея. Човек никога не може да се научи да живее без жената, дарила му живот. Тя няма заместител, а усещането за нейната липса е най-големият душевен затвор, в който можем да попаднем. Вярвам, че всяка майка бди над детето си, дори и след като вече не е сред нас, защото Бог отдавна е допуснал в живота на всеки да има ангел, наречен "майка", и топлината на този ангел може да бъде усетена и в най-мрачната и студена нощ, а целувката й е щитът, с който би ни предпазила и от целия свят, ако се наложи.
Майка ми е моят лъч светлина, моята пътеводна звезда, моят добър пример. Тя не е имала щастието да израсне със своята майка, не е имала възможността да бъде милвана, обгрижвана и насърчавана от нея, защото я губи, когато е била само на 7 годинки. Но аз имах щастието да бъда отгледана от майка си и тя да е до мен до днес. Да ме защитава с цената на всичко, дори и когато съм наранявала сърцето й, а това се е случвало много пъти.
Мамо, благодаря ти, че ме обичаш, защото твоята обич е това, което ме крепи всеки ден.Назад

Всички статии на Брой 03, 2020

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Есета
ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА
Слово на президента Румен Радев по повод Националния празник на България – Трети март
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
Добрич
ИЗБОРИ
Равнопоставеност при вота
ИНФОРМАЦИЯ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
ПОКАНА
ОЧЕРК
Надмогване
ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР
Обезкалинкализиране
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Извеждане на потвърждение при изтриване с клавиша Delete
Android: Промяна на жестовете за глобалното и локалното контекстно меню на TalkBack
Изрязване на аудио файлове с mp3DirectCut
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ
Пролетта като ново начало, което събужда любовта
ЮБИЛЕЙ
75 години Национална потребителна кооперация на слепите в България
Архив на изданието
1 2 3 4 5