Брой 03, 2020

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Android: Промяна на жестовете за глобалното и локалното контекстно меню на TalkBack


Екранният четец за мобилната операционна система Android разполага с два вида контекстни менюта. Те се наричат глобално и локално.
Както подсказва името, съдържанието на глобалното меню не се променя в зависимост от обекта, върху който сме застанали. В него присъстват команди като: "Четене от следващия елемент", "Изговаряне буква по буква на последната команда", "Настройки за синтезиран говор", "Затъмняване на екрана".
Локалното контекстно меню се отнася до текущия елемент, върху който сме били фокусирани, преди да го отворим. Чрез него може да се зададе какво да се прочита при плъзгане наляво и надясно.
Ако за текущия елемент са налични допълнителни действия, това се докладва от екранния четец. Чрез локалното контекстно меню можем да видим възможните действия и да ги изпълним. Например, по този начин би могло да се затвори всяко известие, което сме получили.
За съжаление, жестовете по подразбиране за отваряне на двете контекстни менюта са по-трудни за използване и не винаги сработват. Глобалното контекстно меню се извиква чрез плъзгане надолу и надясно, а жестът за локалното е нагоре и надясно.
Аз съм задал глобалното меню при мен да се отваря с плъзгане нагоре и надолу, а локалното с обратния жест (надолу и нагоре). Тук ще Ви покажа как и Вие да направите същото:
1. Влезте в настройките на Вашия смартфон и намерете "Достъпност", след това "TalkBack", "Настройки", "Жестове". Ще се отвори списък с тези, чието предназначение можете да променяте.
2. Придвижете се до "Нагоре и след това надолу" и го активирайте. Ще се покажат всички функции, които можете да зададете за този жест.
3. Намерете "Отваряне на глобалното контекстно меню" и го изберете. Отсега нататък, щом плъзнете бързо нагоре и надолу, ще се отваря това меню.
4. Придвижете се до елемента "Надолу и след това нагоре" и го активирайте. Ще се визуализира същият списък с функции.
5. Намерете "Отваряне на локалното контекстно меню" и го изберете. Отсега нататък, щом плъзнете бързо надолу и нагоре, ще се отваря това меню.
Ако смятате, че ще Ви бъдат удобни други жестове за достъп до двете контекстни менюта, можете да ги зададете по същия начин, както е описано по-горе.Назад

Всички статии на Брой 03, 2020

8 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА
Есета
ДЕНЯТ НА СВОБОДАТА
Слово на президента Румен Радев по повод Националния празник на България – Трети март
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
София
Добрич
ИЗБОРИ
Равнопоставеност при вота
ИНФОРМАЦИЯ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!
ПОКАНА
ОЧЕРК
Надмогване
ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР
Обезкалинкализиране
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Windows 10: Извеждане на потвърждение при изтриване с клавиша Delete
Android: Промяна на жестовете за глобалното и локалното контекстно меню на TalkBack
Изрязване на аудио файлове с mp3DirectCut
ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ
Пролетта като ново начало, което събужда любовта
ЮБИЛЕЙ
75 години Национална потребителна кооперация на слепите в България
Архив на изданието
1 2 3 4 5