Брой 05, 2020

Тема: ОБЩЕСТВО

Международен ден на кучетата-водачи


Световният съюз на слепите (WBU) се присъединява към останалия свят в честването на Международния ден на кучетата-водачи (IGDD) - 29 април.
Международният ден на кучетата-водачи се провежда ежегодно в последната сряда на април. На него се подчертава критичната роля, която тези животни за обслужване имат, също наричани "работещи кучета" или "кучета с виждащи очи", за да се даде възможност на слепите да избягват пречките и да пътуват безопасно, уверено и независимо.
За да се избегне заразяване с Covid-19 и се спазват правилните социални практики за дистанция, хората със зрителни увреждания сега са принудени да останат вкъщи, без достъп до основни услуги, или да намерят изобретателни средства за независимо пътуване, когато е абсолютно необходимо. Това е мястото, където ролята на правилно обучените кучета-водачи става много важна. Употребата им значително намалява необходимостта от физическо взаимодействие на зрително затруднен човек с други хора.
Затова Световният съюз на слепите се възползва от възможността да лобира правителствата и създателите на политики за разработване и прилагане на законодателства за премахване на дискриминацията срещу използването на кучета-водачи в обществените места: да се насърчи широката общественост да разшири социалните практики за дистанциране с кучетата-водачи и да информира лицата, които са слепи или частично незрящи, че въпреки липсата на доказателства за кучетата, че са носители на Covid-19, изследванията показват, че хората могат да действат като приносители (повърхност) за разпространение на болестта, т.е. те могат да носят вируса или части от вируса върху козина на палтото си, в носа или устата, и затова е необходимо да хигиенизираме по-често не само за себе си, но и всеки, който ще се грижи за кучето Ви водач, ако не се чувствате добре.
ЕСС ще продължи да се застъпва, от името на нашите членове, за разработването на стратегии за справяне с последиците от тази пандемия и, в крайна сметка, с тяхното изкореняване, Нашата цел е да гарантираме, че хората с увреждания, особено слепите и частично незрящите, не са лишени от правата си, залегнали в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и че те остават в програмата на правителствата, докато продължават да се стремят към постигане на Целите за устойчиво развитие (ЦУР).
---------------------
Световният съюз на слепите (WBU) е организация, която представлява приблизително 253 милиона души по света, които са слепи или с частично увредено зрение. Членовете са организации на слепите, които се застъпват от свое име, и организации, които служат на слепите в над 190 страни, както и международни организации, работещи в областта на зрителното увреждане. Посетете нашия уебсайт http://www.worldblindunion.org

Преведе от английски:
Кеворк КАБЗАМАЛЯННазад

Всички статии на Брой 05, 2020

20 ГОДИНИ БЕЗ ГЕОРГИ БРАТАНОВ
Спомени за човека и твореца
Вярвам в небесния хляб на поезията
24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
Големият ден
ИНФОРМАЦИЯ
Покана за ОС на ССБ
ИСТОРИЯ
75 години от краха на Третия райх
ОБЩЕСТВО
Международен ден на кучетата-водачи
Из книгата "Кучето-водач"
За книжките и хората
Завесата на анонимността или за едното "Браво"
Сляпата Вайша
ПОЕЗИЯ
Представяме ви
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как може да ни бъде полезен подобреният клипборд в Windows 10
Windows 10: Някои улеснения при настройване на звуковата схема
iOS: Маркиране, копиране и поставяне на текстово съдържание с VoiceOver
Архив на изданието
1 2 3 4 5