Брой 05, 2020

Тема: ИСТОРИЯ

75 години от краха на Третия райх


"Природата е против чифтосването на по-слабите същества с по-силни. Но в още по-голяма степен е против смесването на по-висока раса с по-низшестояща. Такова смесване поставя под въпрос цялата хилядолетна работа на природата над делото за усъвършенстване на човека.
От опита на историята виждаме хиляди примери за това. Историята с ужасяваща яснота доказва, че всяко смесване на кръвта на арийците с по-нискостоящи народи неизбежно довежда дотам, че арийците губят своята роля на носители на културата."
Ако смятате, че това е част от роман, сте се объркали. Това е постановка, заложена от Хитлер в "Моята борба". Книгата се превръща във фундамент на нацизма, който проповядва идеята за висшата арийска раса. Всички останали и най-вече евреите са зловредни, и трябва да бъдат ликвидирани. Освен евреите, циганите, славяните и пр. също са част от "прочистването" на света от нацистите. Но нацистите не спират само дотук. Човечеството трябва да бъде "прочистено" и от хората с увреждания, хомосексуалистите, проститутките и пр. Разбира се, както при всяка тоталитарна идеология, ако въобще можем да говорим за нацистка идеология, има и добри постановки, които се отнасят за тези, съставящи висшата раса. Националсоциализмът е съставен на основата на национализма и социализма, но са взети само елементи, които съвпадат с намеренията на Хитлер и неговите сподвижници. Трябва да се каже, че пацифизмът и хуманизмът не са сред застъпените идеи на нацизма. Но, за сметка на това, милитаризмът е основен двигател на това, оказало се най-мракобесно явление през двадесетото столетие.
Освен нацизмът, по същото време избуява и фашизмът в Италия. Това са нормални проявления, защото след края на Първата световна война Европа е в руини, а много народи са на ръба на физическото си оцеляване. Германия и нейните съюзници, сред които е и България, са поставени на колене и буквално са унижени от победителите. Те губят територии, трябва да плащат огромни репарации, Европа е преформатирана. Италия, въпреки че е сред победителките от войната, не остава удовлетворена и също скъсява дистанцията до лагера на ревизионистите, а през 30-те години става част от тях.
За разлика от нацизма и фашизма, комунизмът, проповядва интернационална борба за налагане на безкласово управление. След Октомврийската революция и създаването на СССР, комунизмът разполага със солиден плацдарм, от който трябва да започне световната революция, която така и не се осъществява.
От всичко, казано дотук, може да се изведе обоснованото заключение, че за появата на тоталитарните режими в Европа след края на Първата световна война основна заслуга имат старите демокрации - и най-вече Франция и Великобритания.
След идването на Хитлер на Власт (30 януари 1933 г.) Германия тръгва уверено по пътя на ревизионизма. Италия на Мусолини също тръгва по този път. Единствено комунистическият СССР остава спокоен във външнополитически аспект, но във вътрешнополитически има множество предизвикателства, с които Сталин се опитва да се справи. Трябва да се отбележи, че Сталин прави радикална чистка сред командващия състав на Червената армия. Според някои историци, ликвидирането на голям брой подготвени офицери е причината за загубите на Червената армия след нападението от 22 юни 1941 г., когато е задействан планът "Барбароса". Германия смята, че нападението над СССР е блицкриг, който ще доведе до бърза победа. Очевидно Хитлер не е внимавал кой знае колко в часовете по история, когато би трябвало да е изучавал нахлуването на Наполеон в Русия и печалния резултат за френския император.
Но, преди Хитлер да пристъпи към началото на своя край, той дава множество индикации за своята ревизионистична и милитаристична нагласа. В средата на 30-те години възстановява армията, после си прибира Елзас/Лотарингия, след това чрез аншлуса завоюва Австрия. В края на септември 1938 г. Париж и Лондон взимат от Чехословакия и предават на Третия райх Судетската област. Но фюрерът не се задоволява и през март 1939 г. завзема цялата Чехословакия. На 23 август същата година между Москва и Берлин се сключва пакт за ненападение, с който на практика се решава съдбата на Полша. И така на 1 септември Германия напада Полша. Накрая Лондон и Париж обявяват война, за да защитят поляците. Но това е формална постъпка, която с нищо не помага на Варшава. В средата на септември СССР също навлиза в Полша и прибира "своята" част. Официално започва Втората световна война, която е започнала всъщност много по-рано.
Спокойно може да се каже, че основите на Втората световна война са заложени здраво във Версайската система от мирни договори, които не са договори, а диктати. 30-те години са десетилетието, в което старите демокрации позволяват на тоталитарните режими да натрупат мощ, с която да поискат ревизия на статуквото. Япония започва множество действия срещу Китай и не само. Италия опитва да подобри положението си като завоюва африкански територии, тъй като за Мусолини една от целите е постигане на автаркия, т.е. държавата да може сама да задоволява своите потребности и да не се нуждае от внос на продукция. През 1936 г. се сключва Тристранният пакт между Рим, Берлин и Токио. През 1940 г. Германия прегазва множество европейски страни, сред които и идеолога на Версайския договор - Франция. Остава свободна само Великобритания. Хитлер се опитва да завоюва и Острова, но не му се отдава. И тук някъде той допуска фаталната грешка да остави в тила си не завзета територия, която по-късно изиграва значителна роля за неговия разгром. Фюрерът е убеден, че Чърчил ще го подкрепи в борбата му срещу комунистически СССР. Обаче Чърчил, както и Рузвелт, осъзнават, че към онзи момент злото е нацизмът.
На 22 юни 1941 г. Германия напада СССР и войната придобива епични размери. Неслучайно в съзнанието на руснаците това е Великата отечествена война. На 7 декември същата година Япония напада САЩ. Войната от позиционна се превръща в реална, опустошителна и кръвопролитна. В нея са дадени над 60 милиона жертви. Но и да кажете 10-20 милиона повече, надали ще сбъркате. Никой не знае колко точно са жертвите, а 1-2 милиона са в рамките на статистическата грешка. Хитлер забуксува при Москва и през декември на 1941 г. Червената армия преминава в контранастъпление. Обратът във войната е битката за Сталинград. През февруари 1943 г. Вермахтът е победен. Започва настъплението на Червената армия. През лятото на 1943 г. съюзниците правят десант в Италия, която капитулира. Мусолини е свален и арестуван. През септември нацистите го освобождават, а Хитлер го поставя начело на марионетната Италианска социална република, която просъществува до пролетта на 1945 г., когато Бенито Мусолини, заедно с любовницата му, са застреляни от италиански партизани и обесени надолу с главите.
В началото на юни 1944 г. съюзниците най-сетне пресичат Ла Манш и откриват втори фронт срещу Вермахта. Положението на Германия е неспасяемо.
На 30 април 1945 г. Хитлер се самоубива в своя бункер. Това е водещата версия на историците. Има многобройни конспиративни теории, че той е избягал и се е укрил, като е продължил да работи, заедно със своите съмишленици, за идеите на нацизма.
Напрежението между съюзниците ескалира с приближаването на нацисткия разгром. Понастоящем западните държави отбелязват победата над нацизма на 8 май, а Москва на 9 май. Но няма никакъв спор, че СССР понася най-тежките загуби и изнася основната тежест във войната срещу хитлеризма. Също така няма спор, че Великобритания и Щатите помагат с продоволствия и техника на Червената армия. Битките в Африка и Азия са продължителни и тежки, но Европа е най-тежко засегната и са нужни много години, за да се възстанови.
Последна капитулира Япония. След атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г., Страната на изгряващото слънце слага оръжие. За първи и единствен път в историята на човечеството са използвани атомни бомби. Това е потресаващо, със своите резултати, действие. Рузвелт вече е покойник, а Чърчил губи позиции във Великобритания. Но въпреки това, както английският премиер пише в своите мемоари, те нито за миг не са поставяли под съмнение използването на ядреното оръжие. Единствено условие е било - да стане възможно. И след като американците произвеждат атомните бомби, не се поколебават да ги хвърлят над двата японски града. Но с тази ненужна демонстрация на човешко изтребление те преследват и друга, по-важна цел, а именно да предупредят Сталин, че вече имат ядрено оръжие, за да озапти своите планове за прокарване на комунистическата идеология.
България през Втората световна война води една разумна политика, но и тя, както останалите, загубили Първата световна война, е жестоко наказана от победителките, така че нейните симпатии съвсем разбираемо са насочени към Берлин. България се присъединява към Тристранния пакт на 1 март 1941 г., но отказва да се включи с армията си във военни действия. България изпълнява окупационни действия в Югославия, както и развива широкомащабна работа в Новоосвободените територии. Македония най-после е част от отечеството. България спасява своите евреи - факт, който трябва да се помни винаги.
На 9 септември 1944 г. българските комунисти завземат властта. България става част от антихитлеристката коалиция, а армията й се включва във военните действия. Именно заради това, България след края на войната не губи територии. Да, страната ни не е призната за съвоюваща, което не е справедливо, но успява да запази своята териториална цялост, включително и Южна Добруджа, придобита с Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. Разбира се, ако Румъния не беше част от Тристранния пакт, изобщо нямаше да е сигурно, че Крайовската спогодба щеше да запази своята валидност.
Втората световна война е върхът в човешкото кръвопролитие и антихуманизъм. Нацизмът се опитва да унищожи цели раси и групи от човечеството. В лагерите на смъртта губят живота си над 6 милиона евреи. Унищожени са над 5 милиона цигани, хора с увреждания, хомосексуалисти и други, сметнати за излишни и вредни от нацистите. Десетки милиони са жертвите, независимо дали са военни или цивилни. Извращенията достигат умопомрачителни размери. Нацизмът, чрез своята научна доктрина, прави всякакви медицински експерименти с живи хора, включително с деца.
Понастоящем сякаш се забелязва надигане на неонацистки и неофашистки гласове, което би било най-голямата грешка на демократизма, ако позволи тези гласове да заякнат и да наберат последователи. Да, някои и досега твърдят, че всичко е пресилено, че едва ли не газовите камери са мит, но то има и такива, които твърдят, че земята е плоска. Ето защо, никога и по никакъв повод, не бива да се позволява на подобни деструктивни идеологии отново да се развият и да предизвикат нов океан от насилие, болка и смърт.
Вижда се, че нацизмът просъществува две десетилетия, както и фашизмът. Единствено комунизмът успя да оцелее - и дори и сега, в някои държави, все още има комунистически режими, с цялата условност на термина "комунистически".
А дали уроците от Втората световна война са научени, тепърва ще стане ясно. През последните десетилетия има не един конфликт, който можеше да доведе до избухването на нова, може би последна война. Но, за щастие, големите засега са на ниво и се ограничават единствено в локални спречквания помежду си.
Но е достатъчно появата само на един главозамаял се, бленуващ за световно господство, за да настъпи Адът.
Крахът на Третия райх е най-доброто, което се случи на човечеството през миналото столетие. Но цената се оказа кошмарно висока и трябва да се помни, трябва да се предава от поколение на поколение, за да не се появи отново подобна злина.

Д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 05, 2020

20 ГОДИНИ БЕЗ ГЕОРГИ БРАТАНОВ
Спомени за човека и твореца
Вярвам в небесния хляб на поезията
24 МАЙ - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
Големият ден
ИНФОРМАЦИЯ
Покана за ОС на ССБ
ИСТОРИЯ
75 години от краха на Третия райх
ОБЩЕСТВО
Международен ден на кучетата-водачи
Из книгата "Кучето-водач"
За книжките и хората
Завесата на анонимността или за едното "Браво"
Сляпата Вайша
ПОЕЗИЯ
Представяме ви
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Как може да ни бъде полезен подобреният клипборд в Windows 10
Windows 10: Някои улеснения при настройване на звуковата схема
iOS: Маркиране, копиране и поставяне на текстово съдържание с VoiceOver
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6