Брой 11, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново, Полезна работа - добър отчет


Две години и половина изтекоха от създаването на нашата регионална организация. За това кратко време пожънахме добър урожай. Ще споделя как тече нашата организационна работа.
Всеки четвъртък през текущия месец членовете на НАСГБ търсим топлина и развлечение в клуба на инвалида в старопрестолния град. Магнитната сила на обичайните сбирки се крие във взаимоотношенията, в които няма официалности и ние другарски споделяме всичко, което ни радва и вълнува.
В този кът със скромни подаръци отбелязваме рождените дни на членовете. С кратко историческо слово говорим за международните дни посветени на инвалидите. Като граждани на старата столица Търновград празнуваме всички национални празници с особено чувство на гордост. Тук ми идва мисълта да подредя имената на нашия град, дошли при нас, записани от летописци в богатата история на второто българско царство.
При хан Крум населеното място на хълма Царевец се нарича Тръново. По времето на Асеневци столицата на държавата се нарича Търновград. През турско робство носи името Търново, а някои летописци са го отбелязали с името малкия Цариград. По време на социалистическия строй през 1964 година с указ на правителството получава името Велико Търново.
В навечерието на историческия ден 22 септември, когато е провъзгласена независимостта на България, се състоя нашето регионално отчетно събрание.
В определеното време за работа, в десет часа, всички членове бяха заели своите места, готови да изслушат отчета на ръководството.
Няма да се впускам в шаблонни приказки, които са познати на слушатели и читатели. Многословието носи отегчителност и притъпява интереса на присъстващите. Този метод е наш принцип и затова събранията ни имат бодър дух и активно участие в изказванията. Освобождението на мисълта от притеснение се дължи главно на веселия характер на нашия председател Димитър Станев, който предразполага човека към откровени думи.
Благодарение на нашата високообразована сътрудничка Цеца Станева чухме доклад, за който може само да ни се завижда. За около дванайсет минути, с малко, но точни думи тя показа цялостната работа на организацията през изтеклата година. С изключение на една неосъществена екскурзия, другите показатели бяха изпълнени навреме и качествено. При разбора на отчета изказванията бяха само благодарствени. В новите проекторешения се чуха хубави идеи за разнообразяването на живота на съюзните членове чрез бъдещата работа.
Успехите при нас не идват сами. Работата се разпределя на всички по малко. Тук трябва да отбележа, че председателят Станев отблизо следи нещата и изисква от всеки отговорник точно и навреме да си изпълни задачата. Другата сила на нашата дейност идва от съвместната работа на двамата председатели - Станев на асоциацията и Ненчо Обретенов на ТО на ССБ, който се ползва с добър авторитет във ведомствата в града.
Гостите, дошли на нашето събрание, се подреждат както следва: Пръв беше г-н Парапанов, който даде интервю пред местни журналисти от града за причината на неговото присъствие при нас, за целта на асоциацията като организация. По време на събранието той поднесе отличия на нашата структура за добрата работа и подари плакет на кмета на Велико Търново доктор Румен Рашев.
Вторият пристигнал гост беше Росица Димитрова, директор на дирекция Социално подпомагане в общината. В изказването си тя напомни за нейната хуманитарна работа и ни прикани по-често да я посещаваме и заедно с нея да решаваме нуждите и проблемите, възникнали при нас.
При започнало вече събрание влезе кметът на Велико Търново г-н Рашев. За пръв път той идва при нас и не скри вълнението си от чутото в доклада, че имаме воля и амбиция да надскочим себе си и да водим пълноценен живот. Впечатляващи бяха думите му: "Човек не знае в следващия миг какво му носи съдбата и затова вие заслужавате по-голямо внимание от обществото". С топли думи той изрази готовност да откликва на нашите нужди и проблеми. Превозът, който ни отпусна общината, за да отидем на фестивал в Добрич, не представлява проблем, заяви д-р Рашев и при подобни случаи той настоя пак да търсим неговото съдействие за конкретни услуги. Това зарадва членовете и ги вдъхнови за нови творчески и спортни изяви.
Гост на събранието беше председателят на ревизионната комисия към асоциацията Маринка Спасова, придружена от Горнооряховския председател на НАСГБ Марин Пейчев. Много впечатляващо беше спонтанното изказване на Спасова:
- Много години работя в управлението на ССБ и НАСГБ, толкова хубав и сдържан доклад не съм чувала. Дерзайте, колеги, макар и млада организация, вие доказахте вашата способност да сте добър колектив и да вършите полезна работа.
След деловата част на събранието нашият председател се беше погрижил масите да бъдат отрупани с лакомства и питиета по болярски. По този начин ние отпразнувахме предварително следващия празничен ден на Независимостта на България, провъзгласена на 22 септември от княз Фердинанд в подножието на хълма "Царевец", пред светинята "Свети 40 мъченици", построена от цар Иван Асен Втори по случай победата над вековния враг на България – Византия в битката при Клокотница.

Аврам АВРАМОВ

Редакцията на списание „Зари има удоволствието да публикува стихотворение на Аврам Аврамов, посветено на величието на Велико Търново, столицата на Втората Българска държава.

ЦАРЕВЕЦ РАЗКАЗВА

Търновград, слънце на български възходи
от далечно време ярко грееш.
Търновград, звезда на възродено царство
в прегръдките на Янтра живееш.

Търновград, факел на болярски основи
от Царевец горе блестиш като злато,
с царски палати доказваш история,
историята пише защо си богато.

Вековно българско светило
вяра пренесло през огън и пожари,
няма да стигне на творците мастило
стройно да изпишат твоите мемоари.

От царско време мисълта дохожда,
книгите разгръщам на предците ни,
искам да отсея вековната подлост
пожъната от меча на нашите деди.

Аврам АВРАМОВ


Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5