Брой 06, 2020

Тема: ОБЩЕСТВО

Винаги ли е злато мълчанието


Знаете ли, че когато не сте съгласни с нещо, трябва непременно, ама непременно да го изразите по някакъв начин!
В живота си постоянно се препъваме в една особена порода от човешкия вид – това са хората, които мълчаливо и индиферентно приемат всичко, поднесено им от живота. Тяхното мълчание е въплъщението на присъщата им овча покорност, депресивна леност и апатия, а най-често на пълно равнодушие, или пък малодушие и боязън да се изявят. Лишена от всякаква мисъл за индивидуалност, тази "армия на мълчаливите" е масата, електоратът, раята, стадото, което в живота си не очаква нищо друго, освен да бъде изведено на паша, стригано, доено… Е, а края си го знаем.
Убедена съм, че в живота на всеки от нас се е случвало, при това неведнъж, да премълчи по една или друга причина. Дали от елементарно чувство за такт, или пък от желанието да предпазим свои близки се е налагало да спестим на околните мнението си по някой проблем.
Има огромна разлика обаче между премълчаването на по-умния в споровете с глупаци, за да не би околните да не могат да направят разликата, и премълчаването от мързел, малодушие, безразличие или страхливост и скатаване. Изхождайки от множество различни примери от живота, последното е коствало хиляди пречупени човешки съдби и дори прекъснати животи.
Често пасивността и пораженчеството могат да са качества на просто добрите и безконфликтни хора. За разлика от сивата и бездушна маса те са по-уязвими, но с много по-чисти и непокварени души. Тяхното мълчание или премълчаване е и тяхната защита от ударите на околните, и инстинктивното им желание да останат ненаранени. Те са безобидни и безопасни за другите, а собствената им уязвимост ги превръща във вечните пораженци. Те прикриват болката си зад маската на външно безразличие, но рядко си дават сметка, че това неумолимо и безвъзвратно ги погубва.
Нека да не забравяме обаче, че не всеки неудачник е жертва и не всеки паднал на дъното иска да се изправи.
За съжаление злото царува, когато добрите хора премълчават и не му противостоят, а арогантността безмилостно размазва интелигентността, стремежите към човещина и жаждата за просвещение.
Друго е обаче при бездушните "мълчаливи" – тези, на които или им е все едно какво се случва, или пък нямат куража да защитят интересите си. Като че ли те са и преобладаващата част от човешкия род. Те премълчават, виждайки проявите на несправедливост, водени от първосигналния си инстинкт за самосъхранение. Те ще подминат паднал на улицата човек, няма да се намесват в защита на слабите и винаги гледат сеир, ако станат свидетели на обществен скандал, в който имат избора да вземат страна в защита на справедливостта. За тях не съществува емпатията, а на хората, изразяващи себе си, те гледат с пренебрежение и дори с насмешка. Върху самите тях могат да се извършват по най-финия начин всякакъв род издевателства, унижаващи човешкото им достойнство и отнемащи изконните им човешки права и свободи. Тези представители на мълчаливото мнозинство ще ореват света, очаквайки някой друг да брани интересите им, докато самите те остават наврени в мишите си дупки. Това са техният жалък страх и мизерното желание някой друг да се занимава с проблемите им. И ако тези хора биват бити, пак ще си бъдат бити, докато очакват някой да ги защитава, а те в това време да си пият кротко ракийката и просто да наблюдават.
Вглъбени в дребничките си насъщни проблеми, те ще подминават с мълчание всяка проява на самоуправничество и ще си премълчат. Ще премълчат не защото одобряват, а защото, дори и по някакъв начин определени действия да ги засягат лично, за тях е много по-просто и безболезнено да бъдат влачени от инерцията и пасивността.
Затова, преди да решите да помагате на някого, поинтересувайте се защо този човек е в беда и заслужава ли вашата защита, и което е по-важното – вашето съчувствие и уважение.
Безразличието е форма на леност, а леността на свой ред е отсъствие на любов и самоуважение.
Учудващо е, че въпреки чувството за справедливост, заложено в българите, те все по-често напоследък са склонни да подминават с мълчание всякакви управленски авантюри и посегателства върху извоювани придобивки.
Защо огромната част от хората предпочита да мрънка под сурдинка или пък да негодува "смело и самоотвержено" в социалните мрежи, а в същото време не смее да надигне глас, за да защити себе си и бъдещите си поколения? Защо се превръщаме в мрънкащи същества, свили се в илюзорната си охлювна неприкосновеност?
Аз винаги съм мислила и също така и занапред ще мисля, че безразличието към несправедливостта е предателство и низост. Ето защо - всички скатаващи се индивиди напълно и справедливо заслужават всичко онова, което ги сполита. Защото с мълчанието и безразличието си към този или онзи проблем те са съучастници в извършващото се зло и го подкрепят. Както е казал Конфуций - "Колкото и големи да са прегрешенията ти, те са нищожни в сравнение с малодушието".
Затова, когато не реагирате с отхвърляне на огласяни намерения, вие автоматично приемате офертата и в този случай нямате право да вините когото и да било.
На тази земя стопани сме ние – човеците, и никой няма право да отнема правото ни на избор. Когато обаче човешкото същество не заяви своето несъгласие с решенията и действията на други човешки същества, това е приемане по подразбиране. Колко много неправилни неща са се случвали на хората, само защото с мълчанието си те са изразявали своето съгласие!
И не коронавирусът или какъвто и да е друг природен катаклизъм ще убие армията на мълчаливото мнозинство, и не мизерията, в която затъват ден след ден. Убиват ги постепенно инерцията, апатията и безразличието. Убива ги тяхното вечно скатаване, мишкуване и охлювна свинщина. А всъщност може би нищо няма да ги убие, защото те вече са мъртви.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 06, 2020

1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
За Бате Асен и палачите на детството
Не съдете децата сурово
БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА!
Писмо на един англичанин за 2 юни
ГЛОБУС
Виетнам
ОБЩЕСТВО
Винаги ли е злато мълчанието
Фирмената култура – вчера, днес и утре
6-те най-често срещани грешки, когато помагате на незрящи
ПОЕЗИЯ
Поетичен конкурс "Зрящи сърца"
Наградените от конкурса
ПРОЕКТИ
Ново ръководство за ползване на Microsoft Word от незрящи потребители
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Брайловото писмо в света на новите технологии
Изкуствено око може да помогне на слепи да прогледнат отново
Архив на изданието
1 2 3