Брой 06, 2020

Тема: 1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО

За Бате Асен и палачите на детството


Венко ДИМИТРОВ

Здравейте и честит празник!
Не че искам да ви го развалям, но днес навсякъде хората се поздравяват с онази песничка "Къде са ми детските книжки", а колцина от тях знаят какво се случи с Бате Асен - човека, който я изпя. Нещо, от което ме заболява сърцето, като се сетя.
Може би не е подходящо като материал или като време, просто ми се искаше да припомня какво понякога се случва на добри хора като него, Бог да го прости. Израснах с неговите песни и наистина ми е много мъчно от случилото се.
Сори, ако съм ви развалил настроението.


1 юни е Денят на детето. Навсякъде звучи една стара, но неостаряваща детска песничка, с която порасналите деца си пожелават никога да не губят детското в себе си и поне за малко да забравят, че са възрастни.
Тя е "Къде остана детството" или както всеки я знае "Къде са ми детските книжки", изпята от незабравимия Асен Кисимов. Бате Асен събира зрителската обич с чудесните си роли в театъра, телевизията и киното, завинаги остават в сърцата и изпълненията му на други детски песни като "Тече, всичко тече" и "Зайченцето бяло".
Дотук с милите детски спомени.
През 1995 г. в един софийски трамвай група неонацисти го пребиват и наръгват в главата, защото им приличал на турчин. Търсели някой "небългарин" и намират дребничкия, 60-годишен мъж с артистична барета и детска книжка под ръка. Следва светкавичен удар в слепоочието, черепът хлътва, мъжът губи съзнание, смазват го с ожесточение, пребиват го като куче, всичко е оплискано с кръв, хората в трамвая не гъкват.
Актьорът прекарва известно време в болница за лечение на черепната си травма. Няколко години след това той не може да играе на сцената - забравя репликите. На тях не им се случва нищо. Учуден е от постъпката на тези млади хора, но им прощава, защото смята, че добротата е тази, която е от значение и която може да промени хора и събития.
Асен Кисимов мисли, че човек се ражда добър и оттам нататък зависи как ще бъде настроен да възприема околния свят. "За съжаление" - казва актьорът - "днешният свят е изпълнен с много насилие, което сякаш се е превърнало в нещо нормално и затова най-верният път е именно добротата".
В интервю в предаването "Всяка неделя" актьорът (още с видими рани от побоя) официално прощава на своите нападатели и с голямото си сърце отново пледира за доброта и толерантност. Младежите с бръснатите глави обаче така и не се свързват с него, за да му се извинят - оказват се съвсем не толкова смели, колкото в деня на нападението.
За сметка на това на откритите телефони в едно радио разни фашизоиди ще крещят "Zieg Heil!" и ще обясняват, че всъщност Бате Асен приличал на евреин и освен това бил "комунистическа свиня", поради което "жалко, че оживя тая отрепка".
През 2005 г. анонимен автор включва името на актьора в списък с така наречените "предатели". Този списък е публикуван във форум на страницата на партия "Атака". Обвинението към него и към още десетки изтъкнати български общественици и творци е, че е "приятел на евреите и че заради поведението си и голямата си уста е бил справедливо пребит през 1995 г. от скинари в трамвая".

Ние те помним, Бате Асене, помним и фашистките ти палачи. Помним и безкрайната ти доброта, но знаем, че злото се възцарява, когато другите добри хора не правят нищо. Години по-късно неонацисти продължават безнаказано да проливат кръвта на хора с различни убеждения, с различна прическа или с друг цвят на кожата. Възмездие трябва да има. И ще има!


Назад

Всички статии на Брой 06, 2020

1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
За Бате Асен и палачите на детството
Не съдете децата сурово
БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА!
Писмо на един англичанин за 2 юни
ГЛОБУС
Виетнам
ОБЩЕСТВО
Винаги ли е злато мълчанието
Фирмената култура – вчера, днес и утре
6-те най-често срещани грешки, когато помагате на незрящи
ПОЕЗИЯ
Поетичен конкурс "Зрящи сърца"
Наградените от конкурса
ПРОЕКТИ
Ново ръководство за ползване на Microsoft Word от незрящи потребители
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Брайловото писмо в света на новите технологии
Изкуствено око може да помогне на слепи да прогледнат отново
Архив на изданието
1 2 3