Брой 06, 2020

Тема: ОБЩЕСТВО

Фирмената култура – вчера, днес и утре


Войникът в Римската империя е служил до 40-годишна възраст. След това за вярната си служба е получавал пари, земя, привилегии и обществено положение. Има единични случаи, в които обикновен войник дори е ставал император. Нещо, което за цели прослойки, например търговците, е било невъзможно. Разбира се, красивата приказка за издигналия се до императорски трон обикновен войник също не е била кой знае колко реално осъществима – да оцелееш до 40 в непрестанни кървави битки съвсем не е лесно начинание.

Едва ли в днешния значително по-мирен свят римските критерии за възнаграждението на вярната служба са особено валидни. Проблемът е, че в родната злощастна действителност те на практика са трудно достижими. Отношението към наемния работник у нас в най-добрия случай е като към кучето на роба в Древен Рим. Липсата на елементарно уважение по вертикалата, нередовното изплащане на трудовите възнаграждения, претоварването със задължения извън подписания трудов договор са всекидневна практика.
В рамките на фирмената култура има система от ритуали, които са целенасочено обърнати към най-важния ресурс във всяко едно предприятие – човешкия. Всъщност това са най-простички и банални неща – "Добър ден!", "Приятна вечер!", ръкостискане при раздяла с уволнения, материално поощряване на старателния, достойно изпращане с малко и скромно тържество на пенсионера. Тези най-простички и банални неща не са елементарна проява на добро възпитание. Те са нещо повече - престиж за фирмата и пари, ама много пари. Не е едно и също да работиш в световната марка за дамско бельо "Волфорд" и да продаваш гащи на Женския пазар. Заплащането и отношението са доста различни. Не е едно и също да купиш за любимата си бельо на "Волфорд" и гащи от Женския пазар. Цената и качеството са доста различни. Уж все са гащи, ама едва ли благоверната в миг на ярост или възбуда ще си позволи да метне "волфордските" през джама. За да се стигне до тази наистина впечатляваща разлика, причината е именно във фирмената култура. Райнер Волф основава компанията си през 1948 година. Оттогава досега, с присъща австрийска педантичност, целенасочено, се налага един и същ етикет на общуване във фирмата – "Добър ден!", "Приятна вечер!", ръкостискане при раздяла с уволнения, материално поощряване на старателния, достойно изпращане с малко и скромно тържество на пенсионера. Това прави атмосферата в компанията спокойна за работа и привлекателна на пазара на труда. Хората се натискат да бачкат за "Волфорд", защото знаят, че трудът им ще бъде оценен достойно. Хората не си и помислят да бягат от "Волфорд", защото получават добри заплати и към тях се подхожда уважително. Оттам следват резултатите – качествена продукция, която се купува като топъл хляб, въпреки по-високата си цена, разширяване на дейността в други страни, завладяване на нови световни пазари. В момента, 71 години след своето основаване, "Волфорд" е една от водещите световни корпорации в бранша си. Стъпка по стъпка, педантично, целенасочено и упорито – това е пътят на нейния успех. През същите тия 71 години през Женския пазар в София са преминали около 67 856 дистрибутори на родни гащи, продали са около два милиона бройки и са завършили кариерите си с фалит и семейни скандали.
Човешкото същество е като атомна бомба. Ако го натискаш прекалено дълго, то ще избухне и ще помете всичко около себе си. Ритуалите на фирмената култура са точно за това – бавно отпускане на клапата, спокойствие и само спокойствие, както е казал Карлсон, който живее на покрива и бомбата не избухва. Простичко е – като ръкостискане!

Петър КАЛИНОВНазад

Всички статии на Брой 06, 2020

1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
За Бате Асен и палачите на детството
Не съдете децата сурово
БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА!
Писмо на един англичанин за 2 юни
ГЛОБУС
Виетнам
ОБЩЕСТВО
Винаги ли е злато мълчанието
Фирмената култура – вчера, днес и утре
6-те най-често срещани грешки, когато помагате на незрящи
ПОЕЗИЯ
Поетичен конкурс "Зрящи сърца"
Наградените от конкурса
ПРОЕКТИ
Ново ръководство за ползване на Microsoft Word от незрящи потребители
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Брайловото писмо в света на новите технологии
Изкуствено око може да помогне на слепи да прогледнат отново
Архив на изданието
1 2 3 4 5