Брой 06, 2020

Тема: ПОЕЗИЯ

Поетичен конкурс "Зрящи сърца"


И през тази смутна 2020 г. програма "Христо Ботев" и по-точно предаването "Познати и непознати" с водещ Цвета Николова съумя да организира, проведе и излъчи призьори в традиционния поетичен конкурс. "Зрящи сърца" се проведе за единадесети път. Безспорно голям успех както за радиото, така и за поетите с нарушено зрение. Както стана ясно, сърцето на конкурса е Цвета Николова - водещ и старши редактор в Българското национално радио. Тази година журито беше в състав: Силвия Чолева - поетеса и старши редактор в програма "Христо Ботев" на БНР, Кристина Александрова – поетеса, и моята скромност в качеството ми на труженик по браздата на словото.
Журито трябваше да оценява повече от 40 творби, изпратени от 18 автори. По регламент всеки можеше да участва с до 3 стихотворения. Категорично безпрецедентната ситуация, породена от коронакризата, се отрази на количеството на участващите, но не и на качеството на произведенията.
И така на 25 май в предаването "Познати и непознати" по програма "Христо Ботев" на БНР бяха оповестени отличените стихотворения и автори. Слушателите имаха удоволствието да чуят творбите в изпълнение на актьора Веселин Мезеклиев. Първа награда спечели Дилиян Манолов за стихотворението "Извънредна поезия". Дилиян има вече няколко награди от конкурса при предходните му издания. Второто място журито отреди на поета Петър Нешев за стихотворението "Послание към зрящите". Г-н Нешев също е печелил награди от "Зрящи сърца" в миналото. Третото място заслужи отново стар познайник на конкурса - Иван Карастоянов за стихотворението "Не ми е нужно много". Специалната награда за млад автор журито присъди на Ивайло Цанков за стихотворението "Залез над морето".
Мисля си, че след като при такава необичайна ситуация Цвета Николова и програма "Христо Ботев" успяха да се справят с провеждането на конкурса, неговото бъдеще е, ако не леко, то гарантирано, поне що се отнася до желание и усилия. Дано конкурсът да продължи и да се развива все повече, за да могат всички талантливи, а и начинаещи поети да се изявяват.
Духовността е онази част от човечеството, която най-ярко ни отличава от животните. Така че, ако някой си въобразява, че е възможно развитието или най-малкото съхраняването на цивилизационния модел без духовност, греши фатално.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 06, 2020

1 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТЕТО
За Бате Асен и палачите на детството
Не съдете децата сурово
БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА!
Писмо на един англичанин за 2 юни
ГЛОБУС
Виетнам
ОБЩЕСТВО
Винаги ли е злато мълчанието
Фирмената култура – вчера, днес и утре
6-те най-често срещани грешки, когато помагате на незрящи
ПОЕЗИЯ
Поетичен конкурс "Зрящи сърца"
Наградените от конкурса
ПРОЕКТИ
Ново ръководство за ползване на Microsoft Word от незрящи потребители
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
ТЕХНОЛОГИИ
Брайловото писмо в света на новите технологии
Изкуствено око може да помогне на слепи да прогледнат отново
Архив на изданието
1 2 3