Брой 11, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Велико Търново, Годишната равносметка


Датата 25 октомври събра членовете на регионалната организация на ССБ Велико Търново на отчет за периода 24 октомври 2006 до 25 октомври 2007 година. На тези събрания клубът на инвалида не може да побере членовете от региона, наброяващи 126 души. По тази причина домакин на мероприятието стана общината. Малкият салон, затоплен с климатик, създаде чудесни условия за ползотворна работа.
Както е по устав, изчакахме един час за кворум и в 10 часа председателят Ненчо Обретенов обяви началото на отчетното събрание. По традиционния начин приехме дневния ред, гласувахме за състава на отделните комисии и преброители. Това действие узакони редовното започване на събранието.
Отчетният доклад беше кратък по време, но със широк обхват за едногодишната добра работа по всички планирани дейности. Когато има обществена работа, има и неволни грешки. Една неосъществена екскурзия до Килифаревския манастир отчете председателят Обретенов като провал по негова вина.
Изкушавам се да кажа нещо повече за въпросния Килифаревски манастир. По време на турското робство в другите европейски страни започва академично обучение, а в България едва тогава се отварят вратите на килийните училища с възможности за малка грамотност. В нашата история Килифаревският манастир е записан като "първият български университет", отворил очите на над 400 български будители.
Добре изпълнените задачи показаха дейната работа на ръководството. Нашият грижовен председател е спечелили добър авторитет в различните ведомства, социалните служби, Лайънс клубовете и общината. Това се чу в отчетния доклад, чу се и от изказванията на редовите членове, които бяха доволни от изтеклата година. По много въпроси към него се отправиха благодарности за дейността му, с която улеснява зрително затруднените членове при попълване на различни документи. С увеличителна лупа, силно наведен над листата, той попълва молби и декларации. В някои случаи привиква социални служители за писмено попълване на документи. Не жали време и труд да води нуждаещи се хора на очен ТЕЛК в Плевен или да извика ТЕЛК във Велико Търново. Без да навлизам в други подробности ще кажа, че нашият Ненчо е навсякъде и при всички, които имат нужда от него. През отчетната година тринайсет души от организацията са получили парични помощи от нашия бюджет.
Докато при някои организации в страната няма връзка между слепи и сляпо-глухи инвалиди, при нас те са неразделни. Трябва да се разбере, че ние всички сме "деца на ССБ" и само допълнителното увреждане - глухотата, ни разделя.
При нас поговорката "сговорна дружина планина повдига" е в пълна сила. Нашата сплотеност е за пример и подражание. Казвам това, защото е облечена с добър организационен живот, така желан от хората с нарушено зрение и слух.
Гостите на събранието с добри думи отбелязаха своите виждания за нашето организационно движение като съюз, който търси мястото на членовете си в обществото. Наталия Николова от Социални грижи компетентно отговори на всички зададени въпроси от различен характер. Господин Атанасов, председател на ССБ в Дряново, обобщи чутото от доклада и ни пожела здраве и успех в бъдещата ни полезна работа. Нашето общинско крило, под което търсим закрила, е г-жа Росица Димитрова. Тя горещо ни приветства и с топли думи отново ни прикани по-често да споделяме нашите нужди при нея, за да ни бъде полезна с онова, което е по нейните възможности като директор на дирекция "Социално подпомагане". Благодарим Ви, г-жо Димитрова, за вашата хуманна работа, която високо ценим.
В съобщенията си нашият председател ни донесе хубава новина. На 21 ноември Лайънс клуб Велико Търново "Арбанаси", по случай празника на Християнското семейство, ще ни направи поредното дарение. Това ще се осъществи след църковната литургия в катедралата "Успение Богородично". Приятна е новината, че, в същия затоплен салон на общината, на 31 октомври 2007 година ще гостува хорът на слепите "Петко Стайнов" от София. Чрез списание "Зари" казвам на изпълнителите, че ще ни бъде приятно да ги чуем!

Аврам АВРАМОВ
29 октомври 2007 г.


Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5