Брой 07-08, 2020

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Създадоха "умен" бастун за незрящи


33-годишният турски изобретател Кюршат Джейлан, който също има зрително увреждане, разработи интелигентен бастун с подкрепата на двамата си другари, с който има за цел да промени живота на около 253 слепи хора.

Кой е Кюршат Джейлан?
Завършил Програмата за психологическо консултиране в Университета в Бозязаджъ в Истанбул през 2011 г., той работи като ръководител на отдел иновативни технологии за слепи в Академията за млади гуру (YGA), нестопанска организация. Според Джейлан "инвалидността е основата, за да може човек да приеме, че има само една разлика".

Какво е WeWalk?
WeWalk е проект за умен бастун за незрящи, първия в света, способен да открива препятствия над земята и да предупреждава потребителя. Може да се свързва със смартфони и постоянно да се актуализира с нови приложения. По този начин получавате нови функции всеки ден. Google Maps е един от първите примери за това. За разлика от обикновения бастун WeWalk обединява всички хора със зрителни увреждания по света. Тази иновативна и интелигентна джаджа помага на незрящите хора да се движат по-удобно и безопасно. Предупреждава своя потребител да възприема препятствията като знаци и препятствия, които могат да се появят пред човека на нивото на гърдите и главата. Умният бастун има тъчпад за подаване на команди, микрофон за подаване на гласови команди по желание, компас и високоговорител. Този бастун работи с интелигентната технология, използвана от хората всеки ден, за да помага на хората със зрителни увреждания. Бастунът има вътрешен говорител, гласов асистент, Google и сензори, като последните изпращат вибрации, за да предупреждават човека за препятствия над нивото на гърдите. Говорейки за WeWalk, който беше избран за най-доброто изобретение на годината в Турция в категория "Достъпност", Кюршат Джейлан казва: "В наши дни, когато говорим за изобретяване на летящи автомобили, има незрящи хора, които трябва да използват обикновен бастун. Когато съм в метрото, много пъти не знам кога заминава моята мотриса. Не знам какъв автобус се приближава или какви магазини има около мен. Това е информация, която WeWalk може да ви предостави".
Международните инвеститори проявяват голям интерес към неговото изобретение, което ще промени живота на милиони хора със зрителни увреждания.
"Разработихме смарт бастуна WeWalk с двамата ми приятели - Гьокхан Меричилер и Садър Юнлю. В момента управляваме този проект като 3-ма партньори. Аз съм на 33 години. На пазара сме от 5 месеца."

Голям интерес на инвеститорите
Джейлан обясни големия интерес, който получават от различни части на света: "Ние сме установени в Турция, Англия и САЩ. Намираме се в три различни страни. Сега сме на път да приключим инвестиционния си тур. Почти сме се договорили с фонд в Обединеното кралство и имаме друг фонд в Азия". Кюршат Джейлан обясни какво представлява WeWalk и как променя живота на хората със зрителни увреждания: "WeWalk е интелигентен бастун, предназначен за незрящи хора. Той има 3 основни характеристики. Първо, човекът със зрителни увреждания може да открие препятствия на земята, като размаха бастуна наляво и надясно, докато върви по пътя. Второ, технологиите се развиват много бързо, особено навигационните технологии, интелигентните градски технологии. За човек с увредено зрение аудио навигацията е несравнима благословия. Те трябва да използват бял бастун в едната ръка и телефона в другата. Мислим, че можем да предложим всичко това директно чрез бастуна. Искахме човекът да има достъп до информация и технологии чрез бастуна, който има. Той сега алармира човека със зрителни увреждания за вибрации, когато вижда препятствия на нивото на главата и е в състояние да взаимодейства директно със смартфони.

Използва се в 30 страни
Умният бастун започна да се използва от незрящи хора в 30 страни. Продажната му цена в Турция е приблизително 2 хиляди лири, докато продажната цена на смарт бастуна в чужбина беше определена на 500 долара. С интелигентния бастун хората със зрителни увреждания ще могат да научат не само адреса, на който искат да отидат, но и какви магазини или правителствени офиси са в посоката на маршрута.
"Ние комбинираме съществуващите технологии с много по-лесна употреба. Например, получихме този имейл от Ирландия: "След като ослепях, бях депресиран. Върнах се към живота благодарение на WeWalk".
"Това ни прави много щастливи. Ние непрекъснато се подобряваме."
Джейлан отбеляза, че известният турско-американски сърдечно-съдов хирург Мехмет Йоз също харесва проекта и доброволно го подкрепя. И добави, че президентът Реджеп Ердоган и министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк също проявяват голямо внимание към този проект.

Международно признание на проекта
Избран за едно от най-добрите изобретения на 2019 г. от списание Time, WeWalk спечели 2 отделни награди на Gitex Technology Week и Edison Awards (2018). Умният бастун, разработен от Джейлан и неговите другари, също получи подкрепа от Министерството на транспорта на щата Ню Йорк и Центъра за хора със зрителни увреждания "Хелън Келер". Представянето на проекта в градския съвет в Бруклин имаше голямо отражение. Проектът беше представен като примерен проект в Организацията на обединените нации.Назад

Всички статии на Брой 07-08, 2020

ГЛОБУС
Как живеят слепите хора в Германия
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Силистра
НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ
Една чудесна инициатива
Присъединете се!!!
ОБЩЕСТВО
Кой с каквото е богат или новите дрехи на царя
Млади, нахални, мързеливи и необразовани, но винаги с големи претенции
Кой е истинският убиец?
За благото на неблагодарните
Робство в ХХІ век
Разказ от Родопите
ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАР
Джипокрация
РАЗМИСЛИТЕ НА ВИЖДАЩИЯ ЧОВЕК
Брайл - езикът природа
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СИЛНО СОЦИАЛНО
Една различна баница
ТЕХНОЛОГИИ
Създадоха "умен" бастун за незрящи
ЮБИЛЕЙ
120 години от рождението на Антоан дьо Сент Екзюпери
Архив на изданието
1 2 3 4 5