Брой 11, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт


233 са членовете на тукашния Съюз на слепите, който обхваща освен Харманлийска още и община Симеоновград. Това стана ясно на годишното отчетно събрание на съюза провело се миналия петък в клуба на 5-и квартал. В него се събраха доста от членовете, като сред тях имаше и такива от селата. Самото събрание започна с поетичен рецитал, посветен на българката и изнесен от Калина Стайкова, Диана Делчева и Стефчо Маринов – и тримата с нарушено зрение и членове на съюза. Оказва се, че те са в групата "Художествено слово", която вече се е представяла със свои рецитали в доста градове на страната и е пожънала големи успехи. В град Добрич харманлийци са получили дори първа награда с рецитала на поемата "Изворът на Белоногата" и стихове на Ивайло Балабанов. Те са участвали още на творческата четиринадесетдневка в Пловдив, както и на 2 октомври в Стара Загора.
Освен с художествено творчество, тукашните слепи са отпразнували заедно още коледните и осмомартенските празници, а така също и рождените дни на своите членове. През изминалата година те са организирали излети, а така също членове на съюза са записали специални курсове по плетиво и компютри.
„Добре е, че идвате на събранията, защото по този начин се чувствате съпричастни към живота и работата на съюза”, отправи поздрав и председателят на регионалния съюз на слепите и член на УС на националния – Дина Желева. Тя похвали активното участие на групата "Художествено слово" на културния фронт и допълни, че е крайно време обществеността да приеме, че хората с нарушено зрение също могат да бъдат хора на културата.
„Трябва да възпитаме нашето общество да започне да ни приема като всички останали”, каза още г-жа Желева. Тя поясни, че настоящата председателка на тукашната организация Калинка Стайкова е създала добри традиции в работата с кметовете на населените места, които откликвали и занасяли предвидените от съюза продукти или подаръци за членовете от селата, особено за тези, които били на легло.
В хода на дискусията дойде реч още за базите, които слепите могат да ползват с намаление, както и за ТЕЛК-овете, като се оказа, че очни такива имало само в четири града в страната. Затова и Съюзът се бори поне във всички областни градове да има офталмолог, защото сега се налага на хората да чакат по две години.

Материалът е препечатан от в. "Харманлийски наблюдател"

Таня ЧАВДАРОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5