Брой 09, 2020

Тема: ОЧЕРК

Юбилярът загадка


Ангел СОТИРОВ

Да, мълчалив и загадъчен. Сигурно не съм прав, но неговата личност ми се струва доста загадъчна. Може би, защото той често решава успешно загадките в любимото ни списание "Esperanta ligilo" ("Есперантска връзка"). Вероятно и защото малко знаех за неговия живот, за неговите хобита, обществени роли и градинарски постижения. Сведенията ми за него бяха невъобразимо оскъдни, макар и да го познавах лично още преди 5 десетилетия от моето тригодишно изгнаничество във Варна. Едва през последните няколко седмици установих, че той е рядко срещащ се скромен човек, силно обсебен от някаква неразбираема от мен момчешка срамежливост. Там май се коренят и прословутите негови несловоохотливост и неманифестност. Казах му не на шега, че с моите писания ще го направя световно и национално известен. Това, вместо да го зарадва, май го изплаши. Известно време той отказваше да ми сътрудничи при съставянето на този текст. Дълбоко съм убеден, че това не бе заучена лицемерна поза, а искрено притеснение от прожектора на масмедиите.
Той е роден на 17 август, дата на която се появява на белия свят и моята по-малка дъщеря Неда Кленска. Впечатлен от това съвпадение, реших непременно да се опитам да съчиня добър текст за този сякаш малко странен интроверт. Странен, но без съмнение много достоен и интересен човек. Родителите му го именуват с едно от най-българските имена - Стоян. Семантиката на това име според проф. Николай Ковачев съдържа пожелание носителите му да устояват на трудности, естествено - да са и живи. Както ще видите в последващия разказ, моят персонаж е имал остра нужда точно от такова пожелание. 12-годишен Стоян от каменарски капсул се опитва да направи някаква везна. Експлозивът избухва и той губи частично зрение и три пръста от лявата си ръка. Въпреки злощастието, юношата завършва успешно основното си образование в родното си крайдунавско село Айдемир.
Предан адепт на езиковия проект на д-р Есперанто той става през 1972 г. Пръв учител му е неговият съгражданин и колега сляпо-глухият Марин Илиев. Впоследствие завършва двустепенен курс при варненската есперантистка Саша Недева. Най-вероятно поради неговата мълчаливост през 2014 го избират за касиер в ръководството на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България (АНЕБ). Или поради бъдещата си банкерска роля е станал мълчаливец… Знайно е, че съществува поговорка: "Парите обичат мълчанието". А само след 5 години Стоян Минчев Станчев двукратно е избиран и то винаги с пълно единодушие за председател на АНЕБ. Двукратно, защото според някаква държавна институция първото събрание на АНЕБ не било свикано legе artis?! Нашият зеленозвезден херой взема участие и в международни форуми на слепите есперантисти далеч извън България. Заедно с него през 1985 г. участвахме в световния конгрес на слепите есперантисти в Аугсбург (Германия).
И като японец същи той придобива целия си трудов стаж от 39 години в едно единствено предприятие, във варненското производствено предприятие на слепите "Успех". Въпреки тоталната си слепота и яко увредената си лява ръка, в него Стоян успешно изпълнява професионалните си задължения в цех "Кроненкорки" и в цех "Термопластични пластмаси". В тази специална фабрика той среща и своята половинка - Николинка Коюнджиева. С нея създава здраво семейство, чийто продукт са прекрасните им синове с хубавите български имена Росен и Милен.
Въпреки не съвсем младежката си възраст, той не пропуска тренировките си по шоудаун, стреляне с лък и колоездене. Напротив - дори ходи и допълнително! Това се налагало, тъй като бил картотекиран в представителния отбор на варненския "Успех". С една година по-голям от Стоян се оказва само шоудаунистът от Горна Оряховица Иван Кожухаров.
През последното десетилетие слухът му рязко намалява. Няколко месеца преди да оглави АНЕБ го избират за председател на местното дружество на сляпо-глухите. Според Димитър Грудев - Стоян Станчев няма никаква, ама никаква кръвна връзка с дотогавашния председател Станчо Добрев, както е видно от бащиното му име Минчев, с което най-вече е известен сред варненските и пловдивски успехъри.
Негов учител по брайл е харизматичният Атанас Панайотов, дългогодишен брайлов копист във варненското училище за слепи. Брайловите умения на Стоян Станчев изглежда са на доста прилично равнище за късноослепял, защото есперантските речници са винаги на работната му маса. И за мой срам, наистина ме е срам, въпреки своята свръхзаетост със семейни, хобийни и обществени ангажименти, той ми е правил експресни справки в тези брайлови фолианти.
Компютърната грамотност на моя благодетел е на доста добро равнище. "Моя благодетел", защото често ми е дърпал електронни книги, разбира се, пак по моя молба. И за малко да забравя - няколко години Стоян Станчев е учител по компютърна грамотност.
Бях приятно изненадан, че текстовият ми герой също като мен отглежда на апартаментната си лоджия различни растения, включително люти чушки. Стоян даже обеща да ми подари една добре узряла свръхлюта чушка за семе. Правенето на домашна кайсиева ракия е другото му хоби. Повече от 30 години той се опитва да произвежда този изключително пивък и благоуханен елексир. Половин литър от това невероятно кайсиево чудо успях да си изпрося от раз.
Макар и на патерица, да поздравим г-н Стоян Станчев по случай неговия 70-годишен юбилей. Да му пожелаем добро здраве, високи постижения в неговите хобита и обществени роли!!!Назад

Всички статии на Брой 09, 2020

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДИСКУСИЯ
Има ли място политиката в печатния орган на Съюза на слепите?
ДОСТЪПНОСТ
Задават ли се поредните избори, на които незрящите за пореден път няма да могат да гласуват независимо?
ЗДРАВЕЙ ОТНОВО, ПРИЯТЕЛКО!
Кой говори от GPS-а: Гергана Стоянова упътва шофьори и незрящи
МНЕНИЕ
Весела Коледа и щастлива Нова година, приятели!
НАШИЯТ БРАЙЛ
Грамотни ли?
Поредно доказателство за жизнеността на шестте точки - Lego пуска конструктор с брайловата азбука
ОЧЕРК
Юбилярът загадка
ПРЕМИЕРА
Симаргал - роман като на кино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РОДЕН КРАЙ
До притоците на красивата Велека
СПОРТ
Шахматен турнир
Архив на изданието
1 2 3 4