Брой 09, 2020

Тема: ЗДРАВЕЙ ОТНОВО, ПРИЯТЕЛКО!

Кой говори от GPS-а: Гергана Стоянова упътва шофьори и незрящи


Славяна МАНОЛОВА


"Завийте наляво, след 200 метра завийте надясно..." Ако се чудите кой ви говори от GPS-а, това е актрисата Гергана Стоянова. За нея казват, че е най-известният глас на България, защото е озвучила стотици роли във филми, анимации и сериали, прочела е десетки аудиокниги за платформата Storytel и може би най-важното - благодарение на нея незрящите могат да ползват компютри и мобилни устройства чрез българския текстови синтезатор SpeechLab.
Извън озвучаването Гергана се изявява като тв водеща, управител е на продуцентска къща, записва музикални и рекламни видеоклипове, документални филми, прави телевизионни проекти и сценарии за корпоративни събития. И, разбира се, не забравя актьорството - преди корона-кризата я гледахме в театър "Сълза и смях", а от 2019 г. е анестезиоложката д-р Поли Грънчарова в сериала "Откраднат живот".
"Бях много заета по време на карантината, защото имах време да се занимавам с всичко, което отлагам с години. Слушах музика, учих текстове на испански и английски, рисувах, уших си няколко неща от дълго складирани платове, разсадих цветята, правих йога... Въобще, счупих се от активности. С нетърпение чаках да отпуснат строгите мерки, за да си почина на работа", разказва през смях Гергана.
Смята за невероятен късмет да попадне в екипа на документалния филм за Иван Грозев - един от тихите герои на България, съратник на Левски, човек, чиято предприемчивост, упоритост и бизнес нюх трябва да се изучават днес в училище.
"Снимахме по време на карантината при изключителни мерки за сигурност - обяснява актрисата. - Идеята за филма е на Българската търговско-промишлена палата, която ще отбележи 125 години от основаването си с него. Иван Грозев е първият председател на палатата. С режисьора Степан Поляков имахме щастието да работим по изключителния текст на Катерина Хапсали и го приехме като мисия. Вълнувам се от срещата на публиката с "Патриархът на градежа", която се надявам да се случи през септември."
Сега Гергана очаква началото на снимките за новия, десети сезон на "Откраднат живот". Успяла да открадне няколко дни за кратки почивки в родния Бургас.
"Имам вълнения около децата, които са в съдбоносен период от живота си. И двамата. С приключването на седми клас на сина ми минах през уроци по български, математика и рисуване с него. Да приключим и с кандидатстванията и да се наспим най-после. А дъщеря ми завърши средното си образование във Великобритания. С нея приключенията започнаха още през март с няколко неуспешни опита да я приберем заради усложнената обстановка покрай Covid-19. Сега и на нея предстои кандидатстване. За щастие и двамата израснаха като отговорни, умни и качествени хора. Каквито и вълнения да имам край тях - талантите им компенсират всички тревоги", гордее се майката.
Въпреки всичките си ангажименти Гергана продължава работата в дублажа. Отдавна не се изненадва, когато познати й се обаждат, за да питат какво ще стане по-нататък в сериала. Случва се да изпълнява няколко роли едновременно, което изисква не само концентрация, но и огромен професионализъм. "Трудно е само когато героините са прекалено много и на една и съща възраст - открехва вратата на студиото актрисата. - Или при анимациите с много герои. Защото гласът се продира и гърлото започва да боли ужасно, колкото и да се щадиш. Но обикновено е много интересно. Улавям се с какво удоволствие чета, когато филмът и героите ми харесват. Както беше в хотел "Елеон", където озвучавах едновременно няколко героини, между които две камериерки, които непрекъснато си говореха заедно - Даша и Юля. Фантастично предизвикателство!"
Забавно е, когато озвучават корейски филм например, където всички си приличат, чудят се кой кой е и не разбират и дума от езика. "Веднъж филмът свърши, тръгнаха някакви финални надписи, а ние държим още три страници в ръцете си... Някакви битки, говореха един през друг... Със сълзи се смяхме", разказва актрисата.
Знаенето на чужд език, естествено, помага. Тя се оправя с английски, испански и руски. И в турските сериали повечето й колеги вече нямат проблем. Но в корейски, китайски и шведски се виждат в приключение.
"Когато работя с неопитни колеги, разбирам колко много сме натрупали през годините. На 13 март отпразнувах 25 години от първия си дублаж. Затова, когато озвучавам реклама например, клиентът понякога казва: "Е, вие я записахте за 10 минути и искате 100 лева". Казвам: "Не! Записах я за 10 минути и 25 години!"
А къде й е по-трудно - на сцената, пред камерата или пред микрофона? "Оооо, никъде не ми е трудно. Вечер с такова вдъхновение си разглеждам графика за следващия ден. Почивам си от работата с работа! Ако знаете само за седмица през колко интересни професионални ангажименти минавам... И с колко много хора се срещам... И как не се сещам кого откъде познавам... Понякога имам чувството, че съм 100-годишна. Познавам всички, навсякъде, защото съм работила с десетки екипи за последните 25 години", казва Гергана.
Когато успее, ходи на плуване. Новата й страст е канго джъмпс.
"От 20 години не се оставям да ми остане време - категорична е актрисата. - Аз си го планирам. Планирам си и рисуването, и свиренето на китара, и ездата... А за да има време и за почивка, обикновено работя без почивка, за да си разчиствам по няколко дни и да изчезна нанякъде. За последните две години изгледах всички мюзикли, които се играят в Лондон. Всичките ми занимания са полезни и приятни за мен, децата и близките ми хора. И днес мога да си позволя да правя само това, което искам. И да се виждам и чувам само с тези, с които искам. Аз съм щастлив човек, защото обичам да обичам!"Назад

Всички статии на Брой 09, 2020

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДИСКУСИЯ
Има ли място политиката в печатния орган на Съюза на слепите?
ДОСТЪПНОСТ
Задават ли се поредните избори, на които незрящите за пореден път няма да могат да гласуват независимо?
ЗДРАВЕЙ ОТНОВО, ПРИЯТЕЛКО!
Кой говори от GPS-а: Гергана Стоянова упътва шофьори и незрящи
МНЕНИЕ
Весела Коледа и щастлива Нова година, приятели!
НАШИЯТ БРАЙЛ
Грамотни ли?
Поредно доказателство за жизнеността на шестте точки - Lego пуска конструктор с брайловата азбука
ОЧЕРК
Юбилярът загадка
ПРЕМИЕРА
Симаргал - роман като на кино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РОДЕН КРАЙ
До притоците на красивата Велека
СПОРТ
Шахматен турнир
Архив на изданието
1 2 3 4