Брой 09, 2020

Тема: МНЕНИЕ

Весела Коледа и щастлива Нова година, приятели!


Спокойно. Не сте се побъркали. Аз също (все още!)
Само искам да ви разкажа КАК СЕ ПОДМЕНЯ РЕАЛНОСТ.
Елементарно! Представете си, че навън е 40 градуса на сянка. Всъщност, няма нужда да си го представяте. Просто излезте навън и ще се убедите сами кой е сезонът. Жега, адски пек, 40 градуса на сянка. Така. Сега си представете, че влизате вътре, пускате телевизора и оттам чувате: "Зимната обстановка в страната става все по-тежка. В десет области е обявено извънредно положение поради обилните снеговалежи и навявания. Снегопочистващите машини работят на пълна мощност, но общините не могат да се справят с природното бедствие. Студът вече започва да взема своите жертви. Двама човека са починали от измръзване тази нощ преди екипите на Бърза помощ да ги посетят...". И всичко това - придружено със съответните кадри на тежка зимна обстановка. Вие?
Вие оставате със зяпнали уста, на първо време. Ощипвате се няколко пъти (за по-сигурно) и хуквате навън да видите каква е обстановката. Навън - ИЗНЕНАДААА!
Обстановката е лятна. Жега! 40 градуса на сянка (че и повече) За две минути, докато трае проверката на сезона - сте се препотили пет пъти и сте пред слънчев и топлинен удар едновременно. Бързо се криете вътре на сянка, заставате директно под климатика и пак насочвате вниманието си към телевизора. А там ? Там манипулациите продължават:
- Обилните снеговалежи с кратки прекъсвания ще продължат и през тази нощ. Най-тежко е положението в областите Варна, Свиленград и Кърджали. Там преспите стигат до метър, метър и половина и хората не могат да отидат да си купят хляб. Един починал и двама умрели от измръзване, а няколко са в тежко състояние.
Екипите на Бърза помощ правят всичко възможно да се отзоват на всички сигнали, но снегонавяванията и силният вятър затрудняват придвижването..." И всичко това - отново придружено с... Кадри! Зимни пейзажи!
Този път вече психичното ви здраве е силно разклатено и вие започвате сериозно да се замисляте дали не полудявате. Вече без първоначалния ентусиазъм, а така - влачейки се като пребити - отново излизате навън да проверите какво става, и...
Какво става? Кво да става?! Става, КАКВОТО ТРЯБВА да става. Каквото Е! ЖЕГА! Жега, бе! Жега и туйто! Майката си трака, слънцето пече, та се не трае, обливате се в пот за кой ли път, и - вече съвсем обезверени относно психичното си здраве - влизате вътре, и насочвате вниманието си към фалшивата реалност.
А там... Оттам продължават да ви информират за ЗИМНАТА (ИЛИ ЕПИ_ДЕМИ_ОЛОГИЧНАТА, примерно) ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА! Вие, вече съвсем изтощени, с разклатено психично здраве и последни остатъци от разум гледате тъпо в телевизора и започвате да се питате:
- А бе, аз на .... (себе си) ли да вярвам, или на тъпана?
Знаете я оная история за тъпана, нали? Дето, по стар български обичай - събрали се една сюрия селяни пред къщата на снощи доведена булка и чакали да видят дали ще излезе честна. Ако булката излезе честна - тъпанът бие до спукване, гайдите пищят на поразия и се пие блага ракия. Между зяпачите имало и един, дето бил употребил малко въпросната булка, докато била още мома. И ето - излязла свекървата, заиграла хоро пред къщи с ритуалния чаршаф, заудрял тъпанджията тъпана до спукване - БУЛКАТА ИЗЛЯЗЛА ЧЕСТНА! А въпросният любовник, дето се позабавлявал с булката бая време, преди тя да се омъжи - гледал, гледал... И не вярвал на ушите си! Гледал, и се питал:
- А бе, аз... На тъпана ли да вярвам, или на... (себе си)?
Историята свършва тук. Няма данни дали си е отговорил на тоя въпрос човекът, но със сигурност доста време това е занимавало ума му и се е съмнявал в някаква степен в онази реалност - ИСТИНСКАТА, когато е употребявал въпросната булка, както му дойде, години наред... "Бах мааму, аз тая булка... Таковах ли я някога, мама му стара, не я ли таковах? Чудна работа... Май я... Ама тъпана... Виж, ти! Ха, сега, де." Няма как да не се е питал човекът... Но няма данни какво си е отговорил и в коя реалност е останал. Реалната, която помни, или тая, която му възвестявал тъпанът...
КОГАТО СЕ БИЯТ ДВЕ РЕАЛНОСТИ - едната (ФАЛШИВА), която някой ти я набива в ума - и другата (ИСТИНСКА), която помниш или виждаш през прозореца, се появява усещане за полудяване. Ако индоктринирането продължи достатъчно дълго - полудяването ви е в кърпа вързано! Или полудявате, защото умът ви се съпротивлява на лъжата, или СЕ ПРЕДАВАТЕ И ПРИЕМАТЕ ФАЛШИВАТА РЕАЛНОСТ ЗА ИСТИНСКА. С две думи - война е. Бият се две реалности. Как да избегнете полудяването? Ми, просто излезте навън и се доверете на сетивата си! Защото тъпанът и телевизорът лесно могат да излъжат ума, но трудно ще лъжат СЕТИВАТА. И ако тъпанът ви информира, че булката е честна или че вали сняг на парцали - просто излезте навън. Ако не видите сняг - ЛЯТО Е! Теглете една на тъпана, и стягайте куфарите за море. РЕАЛНОСТТА Е ТОВА, КОЕТО ВЪЗПРИЕМАТЕ С ПЕТТЕ СИ СЕТИВА (и шестото не е за подценяване) Всичко останало - Е МАНИПУЛАЦИЯ, И ПОДМЯНА НА РЕАЛНОСТ.
Какво да правите с фалшивата реалност ли? Ми, просто й дръпнете щепсела и останете в РЕАЛНАТА РЕАЛНОСТ. Освен ако не ви се полудява... Весела Коледа, все пак!

Гълъбина МИТЕВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2020

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДИСКУСИЯ
Има ли място политиката в печатния орган на Съюза на слепите?
ДОСТЪПНОСТ
Задават ли се поредните избори, на които незрящите за пореден път няма да могат да гласуват независимо?
ЗДРАВЕЙ ОТНОВО, ПРИЯТЕЛКО!
Кой говори от GPS-а: Гергана Стоянова упътва шофьори и незрящи
МНЕНИЕ
Весела Коледа и щастлива Нова година, приятели!
НАШИЯТ БРАЙЛ
Грамотни ли?
Поредно доказателство за жизнеността на шестте точки - Lego пуска конструктор с брайловата азбука
ОЧЕРК
Юбилярът загадка
ПРЕМИЕРА
Симаргал - роман като на кино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РОДЕН КРАЙ
До притоците на красивата Велека
СПОРТ
Шахматен турнир
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6