Брой 11, 2007

Тема: СПОРТ

ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ


ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТБОРЪТ ПО ГОЛБАЛ НА „ВИТОША” СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ УЧАСТВА НА МАРАТОН ПО ГОЛБАЛ


Бреда, Холандия,13-14.10.2007 г

В холандския град Бреда се проведе маратон по голбал. Маратонът представлява състезание, при което срещите се провеждат както през деня, така и през нощта. В западните държави състезания от този род са популярни и се провеждат регулярно. Основната цел, която се преследва с подобна крайно изтощителна процедура е да се провери физическото и психическото състояние на голбалистите.
Поканата за този маратон българите получиха от своите холандски колеги на Европейското първенство по голбал, провело се в края на април 2007 г., в турския курорт Анталия. Именно там българите изненадаха мнозина, достигайки до полуфиналите на Евро 2007. Явно впечатлени от играта на националите, „Лалетата” изразиха надежда, че тяхната покана ще бъде уважена.
Разбира се това бе голямо предизвикателство за българите, защото най-западната точка, която бяха стигнали на Стария континент бе Венеция. И така след много перипетии, едва десетина дни преди заминаването, окончателно отпаднаха всички трудности по участието на студентския отбор на „Витоша” Софийски университет в голбалния маратон.
За това участие съществен принос има националният авиопревозвач „България Ер”, който направи изключително голяма отстъпка от цената на самолетните билети. И така договорената цена бе поета от Съюза на слепите в България. Но това не бе всичко от страна на ССБ. Съюзът пое и разходите по пътуването с влак на отбора от Амстердам до Бреда. Българската параолимпийска асоциация също даде своята подкрепа.
Благодарение на горецитираните благодетели българският отбор излетя от аерогарата с дестинация  София – Амстердам на 12 октомври рано сутринта с редовен полет на „България Ер”.
На летището българите бяха посрещнати от техния приятел и голбален деятел Роберт Харт. Именно г-н Харт през лятото на 2006 г. дойде в България, за да обучи първите български съдии по голбал. Той оказа неоценима подкрепа на момчетата като ги придружи от Амстердам до Бреда. По време на самия голбален маратон Роберт Харт бе консултант на отбора като помагаше с каквото може. Даваше информация за съперниците, посочваше грешките в играта на Витоша, съветваше какво и как трябва да се промени в играта, за да стане тя по-продуктивна и т. н.
Организаторите бяха създали добри условия за провеждането на маратона. Той се състоя в голям спортен център, където имаше две зали, в които се играеше голбал. В трета зала домакините поставиха 50 походни легла, за да дремнат по някоя минута желаещите спортисти в паузите на срещите. Българите бяха снабдени със спални чували, които изиграха своята роля, тъй като маратонската нощ не бе особено топла.
Самият маратон започна на 13 октомври в 12.00 ч. Общият брой на участниците бе 16. Това наложи и схемата, която бяха избрали домакините. Най-напред се проведе блиц или флеш турнир, който се отличаваше със съкратено време и сгъстени срещи. Той се проведе в три групи, като първите два отбора от всяка група се класираха директно за големия Джаянт турнир, а последните отбори се класираха за Мастър турнира. Тъй като бяха три групи, а двата турнира трябваше да имат по осем отбора, осмицата на елитния турнир се допълни с два от най-добрите трети отбора.
Витоша изигра в групата 4 срещи, като постигна 3 победи и едно равенство. Българите започнаха с победа срещу английския „Лондон Спорт” със 7:0, мачът се игра от 12.00 ч. на 13 октомври. Вторият двубой бе от 13.00 ч. срещу словашкия Дубница и отново „Витоша” надделя категорично с резултат 7:1. Третата среща бе фактически срещу националния отбор на домакините, които в маратона се подвизаваха под името “Херенселектие”. Мачът бе изключително напрегнат, като през първото полувреме се оформи и крайният резултат; най-напред „Лалетата” поведоха с 1:0, а след това българите изравниха. И през цялото второ полувреме не можаха холандци и българи да се пробият. Така за трети пореден мач двата отбора не успяха да се победят, защото на европейското първенство в Турция отново тези два отбора, но като национални гарнитури, направиха две ремита. Последният двубой от ускорения турнир бе срещу “Ксиникс Ревивъл”, който започна в 16.00 ч. и който Витоша спечели без кой знае какви трудности с резултат 3:0.
След повече от успешната игра закономерно българите заеха първото място в групата, което директно ги изпрати в елитния турнир. Там схемата също бе всеки срещу всеки. Витоша имаха 7 двубоя, като по-голямата част от срещите се изиграха през нощта на 13 срещу 14 октомври. До Джаянт турнира достигнаха отбори от Англия, Холандия, Унгария, Белгия и Чехия. На пръв поглед самото класиране на българите за този турнир бе голям успех, но момчетата играеха мач за мач и не ги интересуваше какво ще се случи след маратона и какво ще бъде класирането. Техният стремеж бе всеки мач да доказват с играта си, че заслужават мястото си сред тези отбори. За българите елитният турнир отново протече над всички очаквания. Първият мач на отбора ни бе срещу холандския дамски отбор “Вендене”. Мачът започна в 21.00 ч., дамите имаха превъзходна защита и коварно нападение. Но българите се проявиха като джентълмени и след като си осигуриха комфортната преднина от 3:0 не се напъваха да вкарват повече голове.
От 23.40 ч. започна срещата на Витоша с белгийския Васланд. През първото полувреме белгийците успяха да пробият на два пъти отбраната на българите, а витошките момчета успяха само веднъж да пропукат защитата на противника. През цялото второ полувреме българите яростно атакуваха, но за огромно съжаление не успяха да се доберат до равенството. Определено в този мач липсата на български шанс и засилената доза белгийски късмет попречи на Витоша да вземат минимум точка.
В 01.00 ч. на 14 октомври българите се изправиха отново срещу британците от “Лондон Спорт” и отново студентите не дадоха шанс на лондончани, побеждавайки ги категорично с резултат 6:2.
След това отново трябваше да се играе срещу националната гарнитура на Ниската земя, която в маратона имаше клубна принадлежност, както впрочем и Витоша. Двубоят започна в 03.40 и след 3-те поредни равенства, „Лалетата” претърпяха пълно фиаско. Българите ги разгромиха безапелационно с категоричното 8:1.
След този мач нашите имаха по-продължителна пауза. Следващата среща започна в 07.40 и бе срещу “Нордзее”. Двубоят бе изключително напрегнат и резултатен. Но в крайна сметка българите надделяха с резултат 8:6.
Предпоследната среща бе срещу изключително силния тим на “ВДСЕ” Будапеща от Унгария. Двубоят започна в 09.00 ч. и бе твърде оспорван, резултатът дълго се запази равен, но в крайна сметка лъвовете отново надскочиха себе си и победиха маджарите с 4:2. Последният мач бе срещу националите на Чехия и започна в 13.00 ч. на 14 октомври, т.е. 25 часа след началото на маратона. Момчетата бяха вече крайно изтощени, но имаха да си връщат именно на чехите, които през 2005 и 2006 г. грабнаха купата на България. Но умората на състезателите ни и класата на съперника не позволиха на намеренията ни за реванш да се доведат до успешен край. Чехите спечелиха с резултат 7:2.
И така българите за 26 часа изиграха 11 срещи, от които направиха 2 загуби, 1 равенство и 8 победи.
Тези резултати позволиха на нашите да заемат смятаното за утопия преди началото на турнира престижно второ място.
Никой не подозираше, включително и самите момчета, че именно българите ще станат вицешампиони на този голбален маратон.
Друга голяма радост за България бе, че лявото крило на “Витоша” Николай Минчев Желязков – Парата грабна приза за втори голмайстор на турнира.
Българският титулярен отбор се състоеше от следните голбалисти:
Веселин Кушнеренков, Иван Янев – капитан и Николай Желязков. Отборът се допълваше от Пламен Буров и Христо Желязков. Треньор на българите бе Илия Попов, а негов помощник, преводач и асистент  Михаил Илиев.
Тройката на маратона придоби следния вид:
1.    Чехия
2.   “Витоша”, България
3.   “ВДСЕ” Будапеща, Унгария
Т.е. тройката бе окупирана от страни от бившия соцлагер, които вече спокойно могат да се мерят със своите западни колеги. И ако за Чехия и Унгария може да се каже, че вече са почти развити и добре устроени страни, то за България ще трябва за съжаление да изчакаме за подобна дефиниция.
Излишно е да се подчертава, че от всички присъстващи българите бяха с най-скромни икономически възможности и въпреки всичко успяха да представят страната по един наистина великолепен начин. “Витоша” накара всички да заговорят за българския голбал с респект и уважение. Немалко отбори проявиха интерес към нашия голбал. Това само може да радва работещите за просперитета на този спорт у нас.

д-р Иван ЯНЕВ
София, 17.10.2007 г.Назад

Всички статии на Брой 11, 2007

АБОНИРАЙТЕ СЕ
Абонаментна кампания за 2008 година
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Русе
Троян отбеляза деня на белия бастун
Дупница и Кюстендил празнуваха заедно
Червен бряг, Работим здраво!
Добрич, Момин проход е чудесно място за отмора и лечение
Добрич, Ден на белия бастун
Полъх от стария Добрич
Велико Търново, Полезна работа - добър отчет
Велико Търново, Годишната равносметка
Долни Дъбник
Харманли, Група "Художествено слово" към Съюза на слепите жъне успехи на културния фронт
Благодарност
ЛИЧНО МНЕНИЕ
И отново за възнагражденията в териториалните организации
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
ССБ на европейска сцена
НИКУЛДЕН
Никулден, празникът на моряците
ОБЩЕСТВО
Протест срещу дискриминацията
Меморандум
ОБЯВИ
Малка обява
ПОЕЗИЯ
Представяме Ви Мариана ХРИСТОВА
ПОРТРЕТ
Ако не беше перфектен учител - щеше да бъде страхотен пастор!
СПОРТ
ФУРОР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОЛБАЛИСТИ В ХОЛАНДИЯ
СЪОБЩЕНИЯ
Ново в съюзната фонобиблиотека
ТВОРБИ ОТ СЛЕПИ АВТОРИ
Тайният завет, Димитър ГРУДЕВ
Архив на изданието
1 2 3 4 5