Брой 09, 2020

Тема: РОДЕН КРАЙ

До притоците на красивата Велека

Времето от последната седмица на юли та чак до 15 август - Голяма Богородица, в българската народопсихология и фолклор се нарича "Горещници". През този период трудолюбивите българи се прибирали хляба от полето. Време е било за жътва. Да се набират плодове и зеленчуци от "бахчата" и да започне приготвянето на "зимнината".

В днешно време този период се свързва с активната почивка на планина и море. Хората емоционално и физически релаксират от струпалото се напрежение от работа и живот в големия град.
На 29 юли голяма група от туристи ентусиасти потегли на еднодневна екскурзия-поход, организирана от г-жа Бинка Монева от Териториалната организация в Бургас.
Река Велека води началото си от турска територия посредством няколко карстови извора в планината Странджа на 664 м надморска височина.
Първите 5 км на българска територия тече на север, а след това чак до устието си генералното й направление е източно. В горното си течение до моста на шосето Бургас – Малко Търново до Звездец Велека тече в тясна дълбока долина при много голям надлъжен наклон.
Към устието на река Младежка характерът на долината се променя. Надолу към вливането на десния приток Айдере долината на Велека става пак тясна с широчина към 300 метра. Площта на водосборния басейн на реката е 955 кв. километра.
От българска страна притоците са Върлидол, Катун, Карамлък, Дълбок дол, Айдере, Стръмница, Грахиловски дол и други.
По обяд, леко уморени, но емоционално заредени, отседнахме в механа "Ковач" на брега на един от притоците на Велека. Хапнахме обилно вкусни ястия (биволско сирене и кашкавал на скара, вкусна питка с пържола и накрая малинов десерт). Все вкусотии!
През целия поход, а и в автобуса ечаха стари градски песни и странджански фолклор. В късния следобед се прибрахме в Бургас. Всичко беше една вълнуваща емоция из дебрите и меката хладина на Странджа планина.

Анка ЯНЕВА

Назад

Всички статии на Брой 09, 2020

ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVII Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
ДИСКУСИЯ
Има ли място политиката в печатния орган на Съюза на слепите?
ДОСТЪПНОСТ
Задават ли се поредните избори, на които незрящите за пореден път няма да могат да гласуват независимо?
ЗДРАВЕЙ ОТНОВО, ПРИЯТЕЛКО!
Кой говори от GPS-а: Гергана Стоянова упътва шофьори и незрящи
МНЕНИЕ
Весела Коледа и щастлива Нова година, приятели!
НАШИЯТ БРАЙЛ
Грамотни ли?
Поредно доказателство за жизнеността на шестте точки - Lego пуска конструктор с брайловата азбука
ОЧЕРК
Юбилярът загадка
ПРЕМИЕРА
Симаргал - роман като на кино
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
РОДЕН КРАЙ
До притоците на красивата Велека
СПОРТ
Шахматен турнир
Архив на изданието
1 2 3 4 5