Брой 10, 2020

Тема: ДИСКУСИЯ

Уважавам Генов, но справедливостта уважавам повече


Политиката, най-общо казано, е процесът по управление на държавата. Вярно е, че е модерно да се говори за политика в определена сфера, но в крайна сметка стигаме до политическата политика, а именно - управляващите вземат крайните решения. Ето защо е много важно кой стои на върха на пирамидата. Защото, който стои там, горе на върха, когото сме повдигнали да е там, може да ни позволи да виждаме слънцето, да ни засенчи или... да уринира върху нас, а ние с благоговение и телешки възторг да го аплодираме и да му благодарим за "златния дъждец". И казвам "ние" от уважение към ония наши съсъдбеници, но не в смисъл на незрящи, а на хора, живеещи в нашата родина, които все още не си дават сметка в какъв коптор живеем. Ние всички сме съсъдбеници и дружно сърбаме попарата, която са ни надробили властимащите. Разбира се, тази попара е приготвена и с подкрепата на една част от самите нас. Може би значителна част, тъй като, ако искахме нещо различно, отдавна да сме ги пратили на историческото сметище.
Терминът "съсъдбеник", който ползва г-н Генов по мой адрес в статията си в бр. 9 на сп. "Зари" "Има ли място политиката в печатния орган на Съюза на слепите?", се надявам да има същия смисъл на сънародник, а не на човек със зрително увреждане. Да, ние споделяме една съдба, щом живеем в една държава. Е, това е твърде условно, но има резон. Вярно е, че г-н Генов изрази мнение на Националното общо събрание на Съюза на слепите в България, провело се на 22 юли в Дряново, че политически материали нямали място на страниците на сп. "Зари". В статията си също г-н Генов пише, че в списанието трябва да се публикуват текстове за нормативни актове, които се отнасят до хората с увреждания, за социални искания на същите тези хора с увреждания, за технологичните новости, за организационния живот на нашия съюз, за спортни и културни постижения. Все хубави неща, няма спор. Напълно подкрепям г-н Генов, че подобна информация е от изключително значение за нашето списание. Нещо повече - смятам, че то се справя блестящо с всичко предложено от г-н Генов. Сп. "Зари" започна да се превръща в една актуална и модерна медия, за което можем само да сме радостни. Но нека да кажа на г-н Генов, по-скоро да му припомня, защото съм убеден, че той като умен и мислещ човек е наясно с това - всичко, за което ратува, в крайна сметка е политика. Нормативните актове се утвърждават от политиците. Социалните искания се удовлетворяват от политиците. Съюзният живот зависи в огромна степен от политиците, защото без държавна субсидия организационният живот е малко вероятен. Спортните и културните успехи зависят от политиците. И тук, като говоря за политици, имам предвид тези, които са на власт. И ще дам един пример на г-н Генов, въпреки че надали е необходим, за да се съгласи с очеизвадното положение, че всичко в крайна сметка се решава от политиците. Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" от години получава субсидия от Министерството на младежта и спорта. Държавата предоставя около милион и половина за спорт сред хората с увреждания. От години ние настояваме да има справедливо разпределение между федерациите, развиващи спорт сред хората с различни увреждания. И от години политическото решение не е в наша полза. Другите две основни федерации за хора с увреждания получават в пъти повече от незрящите. За 2020 г. данните са, както следва:
1. Българска параолимпийска федерация – 531 000 лв.
2. Българска спортна федерация на глухите – 470 000 лв.
3. Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" – 80 000 лв.
Е, г-н Генов, какво ще кажете? От години се опитваме да убедим министъра и неговия политически екип, че незрящите също са хора с увреждания. Но... През юли имах среща с народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти. Нали разбирате - става дума за управляващите. Изложих им тази несправедливост и те самите реагираха с недоумение. Обещаха, че веднага ще проверят случая, за да се поправи тази несправедливост. И знаете ли какъв беше резултатът, уважаеми г-н Генов? Започна детайлна и пълна проверка на нашата федерация. Проверката завърши с това, че вече признати и утвърдени веднъж разходи за минали години сега вече не се признават. А сред тия разходи са и по 50 евро, които българските национали получиха за участията си на европейското първенство по голбал и световното първенство по шоудаун през 2019 година. 50 евро за 6 дни означава, че всеки е разполагал с под 10 евро на ден, които се дават за вода, кафе и други подобни.
Сега осъзнавате ли, че всичко е политика? Пък даже и цената на хляба в магазина. А политика по нашенски в тази ситуация означава, че всеки бива мачкан, ако се обади или нещо не е съгласен с властимащите. Примерите са безбройни, но Ви посочих нашия казус, защото е малко по-близък и вероятно ще ме разберете по-добре. И като казвам, че всичко е политика, нямам предвид, че и това, което се случва, е адекватна политика. Това е дерибейство, облечено в политически одежди. Но като си нямаме истинска политика, ще си хортуваме за квазиполитика.
Твърдо съм убеден, че за политика трябва да се говори на страниците на списание "Зари". И колкото повече пишат на политически теми, толкова по-добре за нашето общество. Съжалявам, че не мога да се съглася с Вас, че читателите на списанието са малобройни. След мои политически анализи съм получавал обаждания от хора, живеещи в различни краища на страната. С тях сме продължавали и сме доразвивали, засегнатите въпроси в статиите ми.
И да, напълно съм съгласен, че трябва да има плурализъм на мненията, така че дано повече хора да се интересуват от политика и да пишат. Защото всичко е политика. Казвате, че Ваши колеги от Пловдив не одобряват политическите писания. Разбира се, че уважавам тяхната позиция и Ви вярвам, че я предавате коректно. Когато нещо не ми харесва, просто не го чета. Толкова е просто, нали?
Тъй като и Вие цитирате Елинор Рузвелт и нейната убийствено точна, според мен, мисъл: "Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората", нека да направя уточнението, че моите статии са по-скоро политически анализи. А в политическите анализи, особено по отношение на сегашната конюнктура, трябва да Ви призная, че основно може да се говори за събития и хора, защото идеите са заровени надълбоко, за съжаление. Вие сам, като мислещ човек, каквото впечатление сте оставили у мен, разбирате, че в политическия спектър, когато се размиват ляво, дясно, център, трудно може да се прокарват идеи. Ето защо хората са определящи и за идеите. Тоест, да не би да остана неразбран - ако нямаме качествен мислещ потенциал, няма как да имаме качествен идеологически такъв.
А иначе, предполагам, че без да искате, но от думите Ви се създава впечатлението, че ме поставяте сред малките умове, в което няма нищо лошо, разбира се. Както се казва - по-добре малък ум, отколкото без ум. Но познавайки Ви, смятам, че по-скоро неправилно тълкувам писанията Ви, защото не вярвам, че човек като Вас би правил такава алюзия към събеседник, в какъвто се възприемам към този момент. А и според мен - към никого не бихте подходил с неуважение, наричайки го малък ум. Просто имам друго мнение за Вас.
А дори да допуснем, че алюзията Ви за малките умове е вярна. Никога не съм твърдял каквото и да е, що се отнася до моя интелектуален и умствен капацитет. Хората преценяват за другите хора, защото самооценките са адски подхлъзващи.
Правите паралел между моята статия "Джипокрация" в 7/8 бр. на сп. "Зари", в която се говори за налудничавото обикаляне на премиера ни и управлението му на държавата по един, меко казано, неудачен маниер и цар Борис III, който е бил любител на влаковете. Предполагам, че вече сам сте осъзнал нелепостта на емоционалното си изказване. Но все пак за останалите читатели ще кажа, че царят не се е занимавал с оперативното управление на царството, за тази цел той е разполагал с министерски съвет и министър-председател. Царят е определял политиката на държавата и я е представлявал в международен план. За последния пълноправен цар на българите можем да говорим дълго и то с доста положителност, но ми се струва, че е признак на антиполитическа култура в една статия да присъстват цар Борис III и настоящият министър-председател. А признак на ниска историческа култура е да бъдат сравнявани.
Иначе, г-н Генов, благодаря Ви за статията, мисля си, че всеки, който я е прочел, може да си направи собствените изводи кой какъв е и за какво се бори. Като историк трябва да кажа, че твърде дълго и то съвсем умишлено не се ангажирах политически. Това ми даваше усещането за свобода, че имам правото да критикувам, анализирам и пиша за всеки. След като се ангажирах с една малка партия, защото Движение 21 не е голяма, това ми усещане не изчезна. Но Вие ако сте ангажиран с по-голяма, да речем ГЕРБ, не казвам, че това е така, а само хипотезирам. И както тя е управляваща партия, тогава трудно бихте имал моята свобода. А свободата е ценно нещо. Може би най-ценното, което съществува. Но свободата освен ценност е и ангажимент, огромен ангажимент. Свободата не се дава по право. Свободата се отстоява. Както е казал Аристотел, по чиято перифразирана мисъл е озаглавена и настоящата статия - "Свободата е основата на демократичната държава".
В заключение ще кажа, че за мен е чест да общувам с читателите на сп. "Зари" чрез моите статии. И докогато има интерес, ще продължа да отделям от времето си, от енергията си, от емоциите си за тях. Трибуната на "Зари" за мен е уважавано и високо място. Но съвсем не означава, че нямам поле на изява - най-малкото съвременните технологии дават на всеки да изрази своето мнение пред широка аудитория. Като четящ и пишещ човек ще кажа, че не бива да стоим неутрални към случващото се, включително и в политически аспект. А дори най-вече именно в политически. Да говорим за политика! Да анализираме случващото се! Да обменяме политически мисли! Защото политиката е част от живота ни, независимо дали искаме, или не. Когато дойдат избори, да отидем и да гласуваме по съвест. Да не продаваме гласа си, защото после си го плащаме на стократна цена. Да гласуваме за идеи и за личности, а не за групировки.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 10, 2020

15 ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН
Размисли
Големите каскади
ДИСКУСИЯ
Уважавам Генов, но справедливостта уважавам повече
ЗА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА
Как да изтегляме книги от аудиобиблиотеката на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Велико Търново
Русе
ИСТОРИЯ
Първата организация на слепите в България
ЛИТЕРАТУРА
COVID–19 и смокините ми
ПРЕМИЕРА
"Тъмнината не успя да стане негов затвор"
РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС
Рекламна тарифа на списание "Зари"
РЕКЛАМНА СТРАНИЦА
Представяме ви "Успех Филтър ССБ" ЕООД
СПОРТ
Спортни страсти и забавление на черноморския бряг
Национални спортни турнири за хора със зрителни увреждания
ЮБИЛЕЙ
90 години говореща книга
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6